Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

100 tonårskillar kom till skolan i kjol – i protest mot sexism

22 okt, 2020 
saga pettersson
Killar i kjol.
Runt 100 tonårskillar kom till skolan i kjol i protest mot skolans regler kring tjejernas klädsel – men också i protest mot mansnormen.
”Alla bör kämpa för att stoppa diskriminering, homofobi och sexism. Det är vad våra kjolar representerar”, säger Zachary Paulin, som står bakom idén.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I fredags dök runt 100 tonårskillar i en skola i Kanada upp iklädda kjol för att för att protestera mot skolans olika regler som gäller kring klädsel för tjejer och killar. Tjejerna får inte bära kjolar som är kortare än tio centimeter över knät, men några sådana regler finns inte för killar. När de bär shorts finns det ingen regel kring hur långa eller korta det får eller bör vara.

Två dagar innan protesten berättade den 16-åriga killen Zachary Paulin för cirka trettio andra killar att han planerat att komma i kjol på fredagen, men han hade inte väntat sig att så pass många av hans skolkamrater skulle haka på honom.

– Jag visste att det skulle vara en stor grej, men inte en SÅ stor grej. Jag blev så överraskad, säger han till CBC.

Se också: Wilhelmina föddes som pojke

Fyrbarnsföräldern Wilhelmina föddes som pojkeBrand logo
Fyrbarnsföräldern Wilhelmina föddes som pojke

”Den olika synen som samhället har på män och kvinnor är så tydlig”

På Instagram berättar Zachary Paulin mer om protesten och tanken bakom den – och det är mer än en protest mot reglerna som gäller tjejernas kläder. Syftet var också att uppmärksamma samhällets syn på män som gör något feminint, och att ifrågasätta den typiska mansnormen.

Annons

”Den olika synen som samhället har på män och kvinnor är så tydlig; om en kvinna bestämmer dig för att bära kostym eller byxor, kläder som förknippas med maskulinitet, är det inte en så stor sak. Men om en man gör något feminint, oavsett om det är att måla naglarna, sminka sig eller som i vårt fall, bär kjol, så möts han av massor av pekpinnar och han blir förolämpad”, skriver han och fortsätter:

”Folk kommer att säga att han inte är en riktig man och de kommer automatiskt att ifrågasätta hans sexualitet”.

Hoppas på förändring på skolan

”Så genom att bära kjol står vi tillsammans upp mot sexualiseringen av kvinnor och mot den giftiga maskuliniteten som hindrar killar att vara de dem egentligen är”, skriver han vidare och tillägger:

”Det är 2020 och vi borde vara mer open-minded och alla bör kämpa för att stoppa diskriminering, homofobi och sexism. Det är vad våra kjolar representerar. Tack.”

För CBC berättar han även att han nu hoppas på att få ett möte ihop med skolans rektor, för att diskutera förändringar i skolans policy och för att göra miljön mer inkluderande.

Annons