Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

15 fantastiska saker med att äntligen bli pensionär

15 jan, 2016 
Året Runt
Pensions- och prestationsångest? Ha inte det! Det finns en uppsjö av saker du kan göra nu som du inte haft tid, eller lust, till förut. Här är 15 fantastiska anledningar att njuta av pensionstiden! Vi andra, vi kan bara längta…
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

1.  Se världen för billig peng

Kvinna står vid ortodox kyrka.
Foto: Panthermedia

Res i väg med kort varsel. De sista platserna brukar gå för en spottstyver. Passa på att resa när få andra kommer iväg, som måndag – torsdag . De har många bra sista-minuten-priser på flygstolar till andra länder.

Läs också: Vi flyr kylan och åker på långsemester

2. Vårda kontakten med dina vänner

Senior kvinna med laptop i knät.
Foto: Panthermedia

Träffas, ring, skriv, sms:a, mejla, chatta. Alla sätt är bra och sociala kontakter är viktigt. En kontakt per dag är väl ett bra motto om man är ensam? Och umgås gärna med dem du känt sedan många år – ni vet var ni har varandra och kan slappna av ihop.

Annons

3. Hitta guldkornen i vardagen

Kvinna på vandring vinkar.
Foto: Panthermedia

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Låt små glädjeämnen få ta större plats i vardagen. Att fika med en vän, göra en utflykt, ta en promenad i parken, läsa en bra bok eller sola på balkongen är härligt. Njutning för stunden ska man aldrig underskatta eller bortprioritera.

4. Utnyttja din ålder och din fria tid

Tavla på ung kvinna med bar rygg.
Foto: Panthermedia

Passa på att njuta av relativt obefolkade museum, biografer, utställningar och föreläsningar. Nästan allt har pensionärsrabatt och nästan ingen annan har tid att gå på förmiddagar eller tidig eftermiddag mitt i veckan.

Annons

5. Håll dig i fysisk form

Kom igång med stavgång
Foto: Shutterstock/IBL

Rör på dig! Gå ut och gå, motionscykla, köp ett gymkort, ta en danskurs eller börja stavgå. Möjligheterna är oändliga och du håller dig friskare och smidigare på kuppen. Dessutom finns en mängd råd på nätet om övningar som lämpar sig för äldre personer.

Läs också: Kom igång med stavgång – 4 övningar

6. Håll igång hjärnan

Kvinna löser korsord
Foto: Panthermedia

Hjärngympa mycket – då håller du hjärnan och minnet igång. Att spela schack. lösa sudoku, spela memory samt lösa korsord är jättebra för hjärnan.

Annons

Läs också: Här hittar du kluriga  webbkryss och quiz>>

7. Köp en hund

Man klappar hund.
Foto: Panthermedia

Varför inte skaffa en hund? Gladare sällskap, vakt och bättre motionskompis finns inte. Dessutom är det ett jättebra sätt att träffa andra människor på, om du är ensam.

Läs också: 8 hälsofördelar med att äga en hund

8. Sjung i kör

Män sjunger ackompanjerad till kvinna med piano på 20-30-talet.
Foto: Panthermedia

Att sjunga med andra är lite magiskt. Och ingen annanstans i världen är körverksamheten så stor som i just Sverige. Att sjunga ihop med andra frigör endorfiner, kroppens eget morfin, vilket ger ett bättre humör.

Annons

Dessutom har körsång lugnande effekt på hjärtat och är bra för lungorna. För att inte tala om gemenskap med andra. Det finns många fina pensionärskörer att gå med i.

9. Gå en kurs

Ett äldre par dansar på en gräsmatta.
Foto: Panthermedia

Tango, spanska eller genuslära? Nu har du tid att fördjupa dig eller lära dig mer om ämnen som du tidigare aldrig riktigt hann med. Det finns en uppsjö av kurser och en uppsjö av kursförmedlare – det är bara ditt intresset som sätter stopp.

10. Skapa minnen för barnbarnen

Äldre man med barn på axlarna.
Foto: Panthermedia

En vacker dag kommer dina barnbarn att undra hur det var när du var liten eller vad du gjorde under livet. Skriv en bok till barnbarnen där du berättar vad du varit med om. På sajten www.tillminabarnbarn.se får man en bra start. Eller googla ”bok till barnbarnen” så kan du beställa böcker som ni fyller i tillsammans.

Annons

 

11. Släktforska

Fotografi på familj från 1800-talet.
Foto: Panthermedia

Visst finns det familjefrågor du vill ha svar på… Nu hinner du släktforska i lugn och ro och fördjupa dig i dina rötter. Vad gjorde dina förfäder? Hur långt tillbaka i tiden kan du komma?

På nätet eller biblioteket finns många möjligheter att kunna ta sig flera hundra år tillbaka i tiden tack vare de noggranna kyrkböckerna.

12. Ha roligt – gör det där du drömt om

Äldre kvinna med halmhatt dricker drink.
Foto: Panthermedia

Omfamna din lekfulla sida. Ha kul! Dra i väg ett vinterhalvår i husbilen genom Europa – sånt som kanske drömt om men inte haft tid till. Du behöver inte längre vara så orolig för vad andra ska tycka och tänka.

Annons

13. Gå med i en pensionärsförening

Familj sitter utanför husbil.
Foto: Panthermedia

Lär känna andra som har samma situation som du. Nya vänner och en kick i tillvaron är ju aldrig fel. PRO (Pensionärernas riksorganisation) och SPF (Sveriges pensionärsförbund) ordnar möten och aktiviteter.

14. Hjälp andra

Par spanar ut över havet.
Foto: Panthermedia

Det finns massor av sätt att göra nytta för dina medmänniskor och bli lite nöjd med sig själv samtidigt. Trösta någon ledsen, gå med i Röda Korset eller liknande organisation och ge en hjälpande hand eller av din tid till andra.

Annons

Sjukvården behöver exempelvis stödjare för svårt sjuka och ensamma.

15. Sov ut varje dag

Kvinna ligger i säng och ser glad ut.
Foto: Panthermedia

Sov tills du vaknar och kliv upp när du vill. Slölyssna på radion eller läs din spännande bok hur länge du vill. När annars i livet har man tid för sådant?

Av Erika Svernström

Läs också:

Vi njuter fullt ut av pensionärlivet

Att bli pensionär är det bästa som hänt mig

Passa barnbarnen – lev längre!

Annons