5 saker du aldrig ska lämna i bilen på sommaren

Kvinna öppnar bil

Barnen och hunden har du säkert koll på – men det finns fler saker du ska tänka på att inte lämna i bilen på sommaren.

Foto: TT/Shutterstock

Att det kan bli rejält varmt i bilen under sommarmånaderna är ingen överraskning. Och det finns saker som kan ta ordentlig skada om de får ligga kvar när du gör annat. Här listar vi fem saker som ingen borde lämna i bilen.

Din bil kan snabbt förvandlas till en riktig bastu när du parkerar den och stänger av fläkten. Och även om det kan kännas harmlöst att springa in i affären eller uträtta ett snabbt ärende på stan så är det viktigt att komma ihåg att det du lämnar i bilen kan ta ordentligt med skada.

Här listar vi fem saker som du aldrig ska lämna i bilen, om så ens för en liten stund.

Källa: Svenska Kennelklubben

Svenska Kennelklubben har gjort en mätning av hur varmt det är i bilen vid olika klockslag och visar i sin temperaturtabell det iögonfallande resultatet. Vid temperaturer på över 50 grader är det knappast konstigt att miljön blir skadlig för såväl individer som prylar.

1. Hunden

Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor och våra fyrbenta vänner får ofta dubbla problem när de lämnas i bilen en varm dag. Förutom att de snabbt blir väldigt varma så börjar de flåsa för att reglera sin kroppstemperatur och då minskar syret i bilen. Hunden blir förstås stressad av situationen och kan till och med dö av en värmechock.

2. Mobiltelefonen

Många lägger ifrån sig mobilen antingen på passagerarsätet eller på instrumentbrädan, framför allt om man bara ska iväg ett snabbt ärende är dessa strategiska platser. Förutom att stöldrisken ökar markant så riskerar värmen att skada din mobiltelefon. Det räcker nämligen med att batteriet blir varmare än 30 grader Celsius innan det påverkas negativt och i värsta fall kan det svälla och skada telefonen på insidan.

3. Vattenflaskan

Helt vanliga genomskinliga plastflaskor kan bli riktigt farliga om de får ligga kvar i bilen. I ett vida spritt Facebook-inlägg berättade batteriteknikern Dioni Amuchastegui hur kan under en lunchrast såg hur det kom rök från passagerarsätet fram i hans bil. När han tittade närmare såg att han röken kom från under en vattenflaska som låg där, rapporterar MåBra. Den genomskinliga flaskan hade blivit som ett förstoringsglas som bröt ljuset på ett sätt så att det blev brännmärken på lädret i bilen.

4. Handspriten

Att ha med sig en liten flaska med handsprit när du rör dig ute i samhället är smart, men om du brukar låta den ligga kvar i bilen bör du vara extra vaksam under sommarmånaderna. Den lättantändliga vätskan kan nämligen explodera om den exponeras för direkt solljus. Amerikanska experter har utfärdat en varning efter att en flaska handsprit exploderade i en bil i Western Lake Fire District i USA och fullkomligt förstörde en hel dörr.

5. Matkassarna

Brukar du passa på att uträtta fler ärenden när du ändå åker och handlar? Kanske är det dags att tänka om – eller tänka till. Framför allt kylvarors hållbarhet förkortas väsentligt om de värms upp och ju kortare tid du kan ha dem i bilen, desto bättre. Under sommarmånaderna kan det vara svårt att ha med sig kylväskor med kylklampar för att skydda dina livsmedel mot onödig upphettning.

Källor: Livsmedelsverket.se, allas.se, måbra.com

Så ska du göra om du ser en hund i en varm bil