50 år sedan – Vi minns händelser och personer från år 1969

Vad hände egentligen för 50 år sedan?
Varje år har sina milstolpar som vi i efterhand tenderar att fästa stor vikt vid. Året 1969 är ingen undantag. Här är 13 personer, saker och händelser som fyller 50 år.

TV-serien om Pippi Långstrump

TV-serien om Pippi Långstrump blir en tittarsuccé.

TV-serien om Pippi Långstrump blir en tittarsuccé. Foto: IBL

1969 var året då TV-serien om den självständiga och orimligt starka flickan Pippi Långstrump, började sändas på tv. I 13 delar kunde tittaren ta del av hennes spännande bravader. För manus stod, givetvis, Astrid Lindgren. TV-serien, som huvudsakligen spelades in i Visby, blev en dundersuccé. 2014 klipptes serien om då en del ord och gester ansågs vara förlegade.

Woodstockfestivalen

Woodstockfestivalen satte en åker utanför New York på kartan.

Woodstockfestivalen satte en åker utanför New York på kartan. Foto: IBL

Under tre legendariska dagar, 15-17 augusti 1969, arrangerades megafestivalen Woodstock nära staden Bethel utanför New York. Tanken var att omkring 200 000 personer skulle dyka upp, men istället kom minst en halv miljon. En lång rad kända musiker gjorde bejublade framträdanden på denna mytomspunna festival. Däribland Janis Joplin och Jimi Hendrix.

Embryot till Internet

Arpnet uppfanns detta år, en föregångare till internet. Bilden visar dock en gammal dator.

Arpnet uppfanns detta år, en föregångare till internet. Bilden visar dock en gammal dator. Foto: IBL

Det kan tyckas smalt och nördigt, men vore det inte för uppfinningen av Arpnet så skulle du kanske inte kunna läsa denna text. Eller göra något annat på internet för den delen. Arpnet uppfanns för 50 år sedan och är föregångaren till dagens internet. Det utvecklades av amerikanska försvaret under kalla kriget.

Monty Pythons flying circus

Den klassiska humorserien Monty Pythons flying circus sändes för första gången.

Den klassiska humorserien Monty Pythons flying circus sändes för första gången. Foto: IBL

The Ministry of Silly Walks, Dead Parrot och the Lumberjack Song. Tre legendariska sketcher som alla har sitt ursprung i Monty Pythons humorserie Flying Circus. Serien som gick i fyra säsonger hade sin premiär den 5 oktober 1969. Komikergänget har kommit att ha en stark påverkan på svensk humor.

Richard Nixon blir president

Richard Nixon valdes till president, ovetandes om att han snart skulle tvingas att avgå.

Richard Nixon valdes till president, ovetandes om att han snart skulle tvingas att avgå. Foto: IBL

Det var ett stolt ögonblick för Richard Nixon när han 1969 valdes till USA:s president. Vad den republikanska politikern inte visste då, var att han snart skulle dras in i den värsta politiska skandalen i amerikansk historia. Watergateaffären fick honom på fall då han valde att avgå innan han riskerades att avsättas av kongressen i en riksrätt.

Jennifer Aniston föddes

Jennifer Aniston föddes för 50 år sedan.

Jennifer Aniston föddes för 50 år sedan. Foto: IBL

Vänner-stjärnan och den hyllade skådespelerskan Jennifer Aniston fyller 50 år. Hon är mest känd för sin insats i tv-serien Vänner där hon under 20 år spelade Rachel Green. Hennes privatliv har blivit dissekerat i medier runt om i världen, inte minst det tidigare förhållandet med skådespelaren Brad Pitt.

Protester mot Vietnamnkriget

Protesterna mot Vietnamkriget var massiva runt om i världen.

Protesterna mot Vietnamkriget var massiva runt om i världen. Foto: IBL

Vietnamkrigets fasor väckte vrede runt om i världen, liksom i USA som var det land som invaderade Vietnam. 1969 gick folk man ur huse för att demonstrera mot kriget över hela USA.

The Beatles sista spelning

The Beatles framträdde för sista gången tillsammans.

The Beatles framträdde för sista gången tillsammans. Foto: IBL

De fyra unga männen med den typiska brittiska stilen, höll unga hjärtan och öron i ett fast grepp i många år. Men även denna saga hade ett slut, den 30 januari 1969 uppträdde The Beatles för sista gången uppe på skivbolaget Apple Records kontorstak. Inget pressmeddelande skickades ut och konserten genomfördes mitt i lunchrusningen.

Orkanernas höst 1969 – Septemberorkanen och Allahelgonaorkanen

Stormen Gundrun härjade långt efter Allahelgonaorkanen.

Stormen Gudrun härjade långt efter Allahelgonaorkanen. Foto: IBL

Hösten 1969 drabbades Sverige av två massiva stormar. Den 22 september 1969 drog Septemberorkanen över landet med 10 döda som resultat och över 500 miljoner i kostnader.. Någon månad senare var det dags igen. Då drog Allahelgonaorkanen in över landet som orsakade stor förödelse och 6 människor rapporterats ha dödats. Därutöver var skadorna massiva på såväl skog som byggnader.

Första människan på månen – Rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjetunionen

Ett stort steg för mänskligheten togs 1969.

Ett stort steg för mänskligheten togs 1969. Foto: IBL

Sommaren 1969 togs ett stort kliv för mänskligheten, åtminstone enligt NASA som satsat enorma summor pengar på att skjuta upp rymdskeppet Apollo 11. Med på färden var Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins. De landade på månen och tog sig en promenad i dess karga landskap.

Matthew McConaughey föddes

Flera kända skådespelare är födda 1969, däribland Matthew McConaughey.

Flera kända skådespelare är födda 1969, däribland Matthew McConaughey. Foto: IBL

Även Matthew McConaughey föddes för 50 år sedan. 2014 tog han emot en Oscarsstatyet för bästa manliga huvudroll för sin roll i Dallas Buyers Club. Matthew har även haft betydande roller i klassiska filmer som exempelvis Texas Chainsaw Massacre och Killer Joe.

Säpos åsiktsregister avskaffas

Anders Thornberg, rikspolischef Sverige och Klas Friberg, chef för SÄPO.

Anders Thornberg, rikspolischef Sverige och Klas Friberg, chef för SÄPO. Foto: IBL

1969 var året då Sveriges riksdag stoppade svenska säkerhetstjänsten SÄPO:s åsiktsregister. Från och med nu fick SÄPO inte längre kartlägga landets invånare utifrån deras partitillhörighet eller medlemskap i någon organisation. I praktiken har denna registrering fortsatt likväl och pågår fram tills idag, om än i mindre skala. SÄPO har fortsatt i uppdrag att kartlägga personer inom en rad organisationer som kan vara ett hot mot landets säkerhet.

TV2 startar sina sändningar

Sverige får en andra TV-kanal detta år.

Sverige får en andra TV-kanal detta år. Foto: SVT

Det tog ett tag, men så plötsligt var den där. Sveriges andra tv-kanal TV2, och med den var zappandet uppfunnet i det svenska folkhemmet. Först ut var Carl-Uno Sjöblom som ”testpratade”. Sjösättningen av TV2 kom att kallas för ”kanalklyvningen” inom Sveriges television.

Gruvstrejken på Malmfälten 1969

Strejken började med att 75 gruvarbetare vid LKAB:s gruva i Svappavaara vägrade arbeta – men skulle bli så mycket större. Inom en vecka hade 3000 gruvarbetare slutat arbeta. Efter två månaders strejk fastställt arbetarnas fasta löner – och Medbestämmandelagen (MBL) och Lagen om anställningstrygghet (LAS) ses idag som direkta följder av gruvarbetarnas vilda strejk.

Ja, dä ä dä av Pugh Rogefeldt släpps – första rockskivan på svenska

När Ja, dä ä dä släpps 1969 har ingen ens föreställt sig att rockmusik kan göras på svenska – men efteråt kan ingen förstå varför man inte gjort det tidigare. Uppbackad av musiker som Jojje Wadenius och Janne ”Loffe” Karlsson presenterade sig Pugh för den svenska publiken med buller och brak. Med hitlåtar som Små, lätta moln och Här kommer natten blir skivan en succé och vann en grammis 1970. Sedan dess har Pughs karriär gått upp och ner, men aldrig har någon tvivlat på vilket avtryck han gjorde på den svenska musikhistorien.

Källa: SVT, GP, Wikipedia, SR, Allers

Läs också:

15 personer, saker och företeelser som fyller 50 år 2017