Lästips: Läsarberättelser Gratis stickmönster Smarta städknep Huskurer Halloweenpyssel Kända brottsfall Livet med katt

7 konstigaste frågorna svenskarna googlade 2018 - och svaren!

12 dec, 2018
author Henrik Högström
Henrik Högström
Frågan om vad både riksdagen och Svenska akademien egentligen sysslar med är flitigt ställd på google. Men här kan man också ställa lite mer otippade frågor som hur många magar giraffen har och vilken nordisk huvudstad som ligger i Tjeckoslovakien.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Listan över svenska googlingar är en sorts termometer på samtiden. Och under 2018 har vi till exempel undrat mycket över valet (”Hur röstar man blankt?”, ”Hur går det i valet?” och ”Vad gör riksdagen?”). Andra heta frågor som pockar på svar efter all turbulens är till exempel ”Vad gör Svenska akademin?”. För man trodde ju att de delade ut vetenskapliga priser, eller hur?

Men vissa frågeställningar går mer utanför de samtidspolitiska ramarna. Sådana där frågor som bara dyker upp och som man verkligen måste ha svar på.

Här är några exempel från årets lista över vad vi googlade mest.

Frågor och svar på det vi googlade 2018

1. Hur många magar har en giraff?

Ja, giraffer har ju många halsar och snaskar i sig mycket blad ur träd och buskar. Enligt Wikipedia kan en vuxen giraff  äta ”ungefär 30 kilo bladmassa varje dag under 16 till 20 av dygnets timmar”. För att kunna behandla all denna mat har giraffen, likt kon, fyra magar. Elementärt, kära googlare.

Hur många magar har giraffer?
Giraffer äter mycket och självklart måste de ha tillräckligt med magar för att kunna klara av det. Men hur många? Foto: IBL

2. Vilken vecka är jag i?

En fråga som kan antyda att frågeställaren 1. är gravid eller 2. ska planera semester och har fått en timme på sig att försöka pussla ihop önskemål till arbetsgivaren med hänsyn tagen till övriga familjemedlemmar. Ett tredje alternativ är så klart att man känner sig allmänt vilsen i tid och rum och vill ha en fast punkt att orientera sig efter. Men handlar det bara om vilken vecka det är i kalendern så kan vecka.nu ge vägledning.

Annons

3. Vilken hundras passar mig?

Är du en bitig bulldog, en bjäbbig chihuahua eller kanske en lekfull labrador? Ska man döma hunden efter håren eller googla? Många väljer uppenbarligen det sistnämnda alternativet. Och djursjukhuset AniCura är bara en av många som kan ge svar. Voff!

4. Vilken färg är klänningen?

Knivig fråga om man inte vet vilken klänning det är som efterfrågas. Det kanske rör sig om den virala klänningen som kunde vara antingen blå, svart eller guld, vit som sysselsatte många på nätet för några år sedan. Om i det fallet kan bland andra Omtalat ge svar.

Den mest iögonfallande av alla årets klänningar var dock den som Svenska akademiens förre ständige sekreterare Sara Danius bar på Nobelfesten i december. Den var …färgglad.

Sara Damius klänning på Nobelfesten
Professor Sara Danius på Nobelfesten med Mouna ”Doktor Mouna” Esmaeilzadeh. Foto: IBL

5. Viken Nordisk huvudstad finns i Tjeckoslovakien

Det rimliga svaret borde egentligen vara ingen eftersom Tjeckoslovakien upphörde att existera 1993. Och i de befintliga staterna Tjeckien och Slovakien finns det ju ingen nordisk huvudstad. Men för en ordvitsare borde svaret vara uppenbart. TjeckOSLOvakien är ju det rätta men kamouflerade svaret.

6. Vilken färg är du?

Det beror sig så klart på vem man frågar och hur ljusförhållandena är.  Annars kan det höra ihop med den färgskala som författaren Thomas Eriksson tar upp i storsäljaren Omgiven av idioter där olika personligheter förknippas med fyra olika färger. En på sina håll ifrågasatt färgskala som innebär att man är till exempel gul eller grön beroende på hur driven eller självständig man är. Fast om man bara undrar rakt av är det säkrare att titta i spegeln än att googla. Där finns svaret.

Annons

7. Varför gäspar man?

Självklart en kittlande fråga som kanske infinner sig på ett långtråkigt möte. Men google kan givetvis ge svar. Och det är inte glasklart, enligt Wikipedia: ”Exakt varför man gäspar är inte helt klarlagt, men den förhärskande teorin är att man gör det för att fylla lungor med luft, så att de inte faller samman”. Enligt Illustrerad Vetenskap finns det dock fler alternativa förklaringar. En är att vi gäspar för att hålla hjärnan nedkyld: ”Gäspningar ökar hjärtrytmen, blodgenomströmningen och ansiktsmuskulaturen, som alla bidrar till att kyla ned vår biologiska dator”.

Magnus Samuelsson gäspar stort
Även stora män behöver syre i lungorna. Här tar Magnus Samuelsson en dundergäsp under Let’s Dance 2015. Foto: IBL

Annons