Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

8 myter om hållbarhet

11 feb, 2019 
Malin Forsberg
Är det en miljösynd att dricka vatten på flaska? Måste vi sluta flyga? Hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar rätar ut alla frågetecken.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Jessica Cederberg Wodmar avlivar 8 myter om hållbarhet

1. Avokadosushi är bättre än laxsushi

NEJ! Både avokadon och laxen ger stora utmaningar för vår planet. Det går åt 352 liter vatten till dina tre bitar avokadosushi. Sedan efterfrågan på avokado ökat har också odlingstrycket ökat. I Chile där man odlar stora mängder avokado har floder blivit torrlagda på grund av att det krävs mycket bevattning.

2. Flaskvatten är en stor klimatbov

NEJ! Den vanligaste klimatmyten. Medelsvensson dricker 24,2 liter flaskvatten per år, vilket faktiskt bara motsvarar två 90-gramshamburgare i utsläpp. Men du måste såklart se till att panta flaskan!

3. Att vaska kaffe är en synd

Foto: TT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

 

JA! Definitivt. När man räknar allt vatten som behövs från kaffeböna till en färdig kopp kaffe hemma i köket går det åt 140 liter. Tänk på det nästa gång du häller ut en halv kanna och sätter på nytt. Dessutom är kaffebönan en av världens mest besprutade grödor. Välj ekologiskt och gärna rättvisemärkt så kan du dricka (upp) ditt älskade kaffe med gott samvete.

Annons

4. Vindruvan är en värsting!

JA! Gällande vindruvor finns det massor av fall med bekämpningsmedelsrester över tillåtna nivåer, som även återfinns i russin och vin. Vindruvorna har tunt skal och är svåra att få rena, så här är det viktigt att satsa på ekologiska sorter.

Jessica Cederberg Wodmar
Jessica Cederberg Wodmar har skrivit boken 50 myter om hållbarhet. Foto: Jussi Knuuttila

5. Plastkorken ska skruvas av

NEJ! Många tänker att plastkorken på juicepaketet ska skruvas av och återvinnas i plastbehållaren. I själva verket sköts sorteringen av sig självt i återvinningssystemet där plastkorken oftast slutligen bränns upp efter att pappersfibrerna tagits om hand. Om du behåller korken på slipper du dessutom sur lukt från din återvinningspåse. Du behöver nämligen aldrig skölja ur en förpackning.

Annons

Läs också: 7 myter om återvinning – tror du på dem?

6. Organiskt schampo – ett säljknep?

JA! Vi blir tyvärr ofta vilseledda av miljö- och hållbarhetsklingande ord. Att en skönhets- eller hudvårdsprodukt är märkt med ekologisk behöver inte betyda så mycket. Det kan räcka med så lite som 0,5 % ekologiskt äpple för att få märka ett schampo. Välj gärna en miljömärkt produkt, den är alltid bättre ur ett hållbarhetsperspektiv.

7. Gröna växter förbättrar inomhusluften

JA! Gröna växter avger fukt och minskar den statiska elektriciteten i luften. Bladen fångar upp damm och suger luften ren på olika kemiska ämnen som formaldehyd, trikloreten, benzen, ammoniak och aceton som kommer från plaster, byggmaterial, möbler och kläder.

8. Vi måste sluta flyga

NJA! Om vi flyger i den omfattning vi gör i dag kan vi ändå klara klimatmålet. Problemet är att vi förutspås flyga mer och att vi svenskar flyger 5–7 gånger mer än den genomsnittliga världsmedborgaren.

Flyg beräknas bli den största utsläppsfaktorn i världen 2040. Alltså bör vi som flyger mycket flyga väsentligt mindre om vi i framtiden ska hålla våra globala utsläppsmål som ska ner till noll 2050. Vi måste också reglera flygbranschen så att de betalar för sin klimatpåverkan.

Bokomslag 50 myter om hållbarhet av Jessica Cederberg Wodmar
Boken 50 myter om hållbarhet av Jessica Cederberg Wodmar, Lava förlag. Läs mer och köp den här.

Av Malin Aunsbjerg

Läs också:

Rädda klimatet med frukt och grönt

Så får du ut sista skvätten ur förpackningen

Annons