Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Agnes, 87, har virkat tusen bläckfiskar till för tidigt födda barn

20 feb, 2017 
Minna Wallén-Widung
Minna Wallén-Widung
87-åriga danska pensionären Agnes Wagner har nått en milstolpe. Nyligen virkade hon sin tusende bläckfisk. Alla bläckfiskar har hon skänkt till för tidigt födda barn på landets sjukhus. "Det gläder mig varje gång jag gör en och får skicka i väg den", säger hon till danska TV2.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var sommaren 2013 som 87-åriga Agnes Wagner i Danmark började virka blötdjur, efter förslag från en granne. Sedan dess har hon varit flitig med virknålen och i lördags nådde passerade hon milstolpen, rapporterar danska TV2. 

Agnes Wagner med virkade bläckfiskar
Agnes Wagner, 87, har stickat bläckfiskar i snart fyra års tid. Nu har hon fått ihop tusen stycken! Bild: Skärmdump/TV2

Anledningen till att hon bestämde sig göra det var att hon hört att bläckfiskarmarna har en lugnande effekt på för tidigt födda barn, som påminns om navelsträngen inne i mammans mage. Sedan dess ägnar hon en stor del av sin tid åt virkningen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Det betyder mycket att barnen blir glada och att det kan hjälpa till att trösta dem. Jag gillar det verkligen. Det gläder mig varje gång jag gör en och får skicka i väg den, säger Agnes till TV2.

Annons

”Tänk på alla barn”

Att hon nu passerat tusen bläckfiskar är hon glad över.

– Tänk på alla de barn som har fått glädje av dem. Det gillar jag verkligen, säger hon till TV2.

Idén till att använda de virkade bläckfiskarna som tröst till för tidigt födda barn, tog form 2013 då en pappa på Skejby sjukhus vände sig till en bekant som var duktig på att virka. Han hade nämligen hört av en sjuksköterska att för tidigt födda barn fann tröst i saker som påminde dem om navelsträngen.

Pappan frågade om inte kvinnan kunde virka en likadan bläckfisk som hon tillverkat till sin egen son också till hans barn – och det gjorde hon.

Nätverk bildades

Nu har de små virkade blötdjuren spritt sig över hela världen, eftersom de har en lugnande effekt på de små barnen. I Danmark har ett helt nätverk, som kallar sig Spruttegruppen, växt fram.

Annons

Genom frivilliga ambassadörer tas bläckfiskarna emot och distribueras sedan till 17 olika neonatalavdelningar runt om i landet.

Virkade bläckfiskar
Spruttegruppen i Danmark har samlat in nästan 22 000 bläckfiskar. Bild: Skärmdump/Spruttegruppen på Facebook

Det är också via Spruttegruppen som Agnes Wagner skickar sina bläckfiskar.

– Jag har faktiskt precis gjort klart en ny bläckfisk. Den har riktigt många färger och en röd mun. Undrar om den faller någon bebis i smaken?, säger hon.

Totalt har nätverket levererat nästan 22 000 bläckfiskar, skriver TV2.

Läs också: Filt av 31 000 mormorsrutor slår Sverigerekord: ”Väldigt rörd”

Annons