Agnes Wold: Största myten är att smittan kommer utifrån

Agnes Wold är en svensk läkare och professor

Foto: Adam Ihse/TT

Om du är rädd för att gå utanför dörren kan du ha gått på myten om hur coronaviruset sprider sig – munskydden använder vi när risken att bli smittad är som minst. Det menar professorn Agnes Wold i en intervju med Må bra.

Kanske gör du allt för att skydda dig utomhus; går i mataffären med munskydd, undviker att åka kollektivt och vistas i köpcentrum. Men enligt Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, är den största myten kring hur smittan av covid-19 sprids att den kommer utifrån.

– Det är fikarum som är livsfarliga, inte i första hand kollektivtrafik. Hela tankegången är att det är farligt att vara i köpcentrum, det är farligt att vara på bussen. Det går inte att utesluta att någon människa kan fånga upp nån smitta den vägen, men det är inte där den stora smittspridningen sker, säger Agnes Wold till Må bra.

Det är när du är med människor du tycker om som du blir smittad. Så om du går hem till dina vuxna barn och fikar för att du tycker att du är så bra på att skydda dig utomhus, har du fått det hela om bakfoten.

Se också: 5 sätt att umgås coronasäkert

1:03

Efter reklamen: 5 virtuella och coronasäkra sätt att umgås

(1:03)

Munskydd räddar oss inte

– Vi vet ju att 90 till 95 procent av smittspridningen överförs bland arbetskamrater, kompisar, när du sitter och fikar, och i din familj. Inom familjen sker den största smittspridningen och då har du aldrig munskydd, det ligger i sakens natur, säger Agnes Wold.

Hon tycker att debatten kring munskydden har gått till överdrift. För även om de möjligen kan ha någon liten effekt, har människor återigen gått på myten att smittan kommer utifrån.

– Det som är viktigt är att de som är 70 plus inte ska träffa yngre släktingar inomhus, slår hon fast i intervjun med Må bra.

Agnes Wold avlivar myter om corona: "Trams"

Hon berömmer myndigheterna i Sverige som har uppmuntrat människor att gå ut i friska luften. De länder med utegångsförbud som vill att invånare ska hålla sig inomhus har också gått på myten om att det är bra att vara inne, när det ju är jättefarligt att vara inne, menar Agnes Wold.

Fråga Agnes Wold i P4

Nu är hon aktuell med podcasten Fråga Agnes Wold som släpptes den 16 februari 2021 i Sveriges Radio-appen. Den kommer att komma ut med ett avsnitt i veckan och slå hål på vanliga hälsomyter tillsammans med programledaren Christer Lundberg. Lyssnarna kan även ställa hälsofrågor och få experttips av Agnes.