Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Erene, 89, är digital under protest: ”Ibland funkar det ju inte!”

07 maj, 2021 
https://image.allas.se/image-204999?imageId=204999&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=66.67&x=0&y=0
Johanna Svan
Erene Hallberg om det digitala livet.
Erene Hallberg med katten Chabo.
För äldre som inte fått en naturlig väg in i det digitala livet kan det uppstå mycket problem i vardagen. Erene är en av dem som hamnat i en gråzon och önskar att vissa saker var som förr.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Erene Hallberg, 89 år, hade tänkt sig en fridfull pensionärstid och ålderdom men istället tycker hon att det digitala samhället tar väldigt mycket kraft från henne.

– Det kommer in saker som heter dator och iPhone och appar och Facebook och Gud vet vad allt heter i mitt liv. Om det ändå varit så att man kunde fått ha kvar sin gamla elektriska skrivmaskin och sin bankbok, sedlar och småpengar och trevliga möten på banken, säger hon.

Se också: Kan du de digitala fraserna?

10 digitala fraser du borde känna tillBrand logo
10 digitala fraser du borde känna till

Slutade jobba

Erene, som idag bor i Båstad, fick sluta jobba på resebyrå, som hon hade utbildning för, när hon var 27 år. Detta eftersom hennes dotter föddes med en allvarlig skada, fick genomgå en stor operation redan vid tre månaders ålder och spendera många månader på sjukhus.

Annons

Allt gick dock bra och sedan dess har Erene jobbat bland annat som lärare och politiker, men det var längesedan och då var inget digitalt.

– Jag överlevde andra världskriget med dess ransoneringar, mörkläggningsgardiner, nerramlade fallskärmshoppare och spioner och pappa i tjänst på okänt ställe och allt detta. Nu överlever jag säkert de här vedermödorna också men jag gör det under protest.

Svårt att betala räkningar

Något av det Erene har mest problem med är att betala räkningarna.

– Internetbanken funkar inte alltid. Det kan vara "säkerhetsnånting", uppdateringar, omstarter, rutor och jag vet inte allt.

– Det behöver finnas ett enkelt sätt att kunna betala för sig och och sköta sig, tycker hon.

Erene har en iPhone men är inte helt förtjust i den heller.

Stå där och fumla och trycka på små knappar

– Mina barn har gett mig en iPhone och den har jag döpt till Fånen även om det kanske är jag som är fånen. Efter timmar av tålmodigt undervisande har mina barn lärt mig det mesta och tror att jag kan allt.

Annons

– Men appar vet jag inte vad det är.

Råkat ut för problem

Erene beställer bland annat mat över nätet men har också haft problem med att hon känt sig lurad av ett telefonföretag när hon startade ett abonnemang och vid ett tillfälle råkade hon beställa två dammsugare, istället för en, från en elektronikkedja men fortsatte att få räkningar även för den hon returnerat.

Hon är även orolig för att papperstidningar ska försvinna.

– Att läsa tidning digitalt vägrar jag. Där annonser och artiklar och allt annat serveras som pyttipanna och försvinner som nån hungrig ätit upp det för att sen omstuvat komma upp på skärmen igen.

Att ha Swish är inte aktuellt för Erene, som har artros i fingrarna.

– Kreditkortet har jag lärt mig att hantera men många av oss äldre är ju lite handikappade i händerna. Stå där och fumla och trycka på små knappar.

Annons

Praktiskt med e-post

Erene kan ändå se fördelar med det digitala, som att kunna mejla exempelvis. Erenes man var direktör på ett stort företag och de hade ofta gäster från olika länder.

– Dem håller jag kontakt med via e-post.

Autogiro är också en favorit.

– Då kan man för en billigare peng betala prenumerationen på Hemmets Veckotidning utan att behöva tänka på att prenumerationen går ut.

– Och Google är bra, det använder jag när jag ska lösa korsord!, avslutar Erene.

Digitant-böckerna – en guide till det digitala

I dag finns det tre Digitant-böcker att köpa själv eller ge bort i present. En för den som är nybörjare i det digitala, en för dig som kan lite men vill ha ännu roligare på nätet och en om hur man hanterar sin vardagsekonomi på ett smidigt och säkert sätt digitalt.

Läs mer och köp böckerna här (reklamlänk)

Annons