Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Alexandra och Roger har följt Greta Thunberg över hela världen

17 aug, 2021 
Charlotte Silfverberg
Journalisterna Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto har följt klimatikonen Greta Thunberg över hela världen. Nu är de aktuella med boken Gretas resa.
Från sittstrejk utanför riksdagen till talarstolar i europeiska parlament, FN och två seglatser över Atlanten. Journalisterna Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto har följt klimatikonen Greta Thunberg över hela världen. Nu är de aktuella med boken Gretas resa.
– Hon är analytisk, rolig och väldigt omtänksam, säger Alexandra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Journalisterna Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto började följa Gretha Thunberg redan på Mynttorget 2018 när hon började sittstrejka för klimatet varje fredag.

Vilken bakgrund har ni och hur kom det sig att ni började följa Greta Thunberg och hennes kamp för miljön?

Alexandra: Roger har gjort nästan allt, bevakat varenda konfliktzon de senaste 35 åren. Jag är ganska ny som journalist och vi fick tillsammans i uppdrag att göra ett reportage om Greta för DN:s lördagsmagasin. Det var oktober 2018 och Gretas nionde strejkvecka. Roger förstod direkt att den här rörelsen var speciell och vi fortsatte att gå till Mynttorget på fredagarna, även efter att reportaget var publicerat. När det tog fart, följde vi med. Det har förstås varit en resa för oss också – vi har fått läsa på och när man väl har tagit in den fulla vidden av klimatkrisen blir inget annat sig likt.

Journalisterna Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto har följt klimatikonen Greta Thunberg över hela världen. Nu är de aktuella med boken Gretas resa.
Greta Thunberg äter lunch på sin strejkplats utanför riksdagshuset i Stockholm den 2 november 2018.

Vad minns ni från ert första möte med Greta Thunberg?

Alexandra: Det var tidig höstmorgon på Mynttorget, ganska kallt. Jag hade inget sittunderlag med mig och fick låna ett av Greta, som förstås var förberedd. Vi pratade bara en stund då, men de svar hon gav på mina ganska taffliga frågor var glasklara. Hon har en unik analytisk förmåga. Och hon har läst väldigt mycket om klimatet.

Annons

Roger: Jag reagerade över att människor som samlats för att stödja strejken behandlade henne med stor respekt. Hon sa inte så mycket men det hon sa hade vikt.

Kunde ni då föreställa er att Gretas skolstrejk skulle växa till ett så stort och globalt fenomen?

Alexandra: Jag kunde nästan ingenting om klimatet när vi började skildra Gretas resa och därför förstod jag inte heller hur akut situationen vi befinner oss i är. Förutom Gretas förmåga att kommunicera och hela hennes person – så tror jag just att det var nyckeln till att rörelsen växte sig så stark: Tiden. Det finns ingen möjlighet att klimatet försvinner från den politiska agendan nu, krisen är så akut och det kommer bara att bli värre.

Se också: Fem mäktiga citat av Greta Thunberg

5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom årenBrand logo
5 mäktiga citat från Greta Thunberg genom åren

Är det något tillfälle som skildras i boken som ni upplevde som extra starkt?

Alexandra: Resan över prärien när vi var med i USA var väldigt speciell. Jag hade ägnat hela sommaren åt att läsa på om klimatet och befann mig i en slags sorg över de insikter jag hade fått. Det var speciellt att följa Greta där och se alla ungdomar som kunde så mycket om krisen – och höjde sina röster för att vädja till de vuxna med makt att börja agera. Det blev också en av mina sista flygresor, med tiden har det blivit allt mer självklart att fatta nya beslut i vardagen. Ju mer jag har läst, desto tydligare blir det vad som står på spel.

Annons

Roger: Vid en klimatmarsch i Madrid samlades nära en halv miljon människor. Framför en scen där marschen slutade hade många väntat i timmar för att höra henne tala. Många blev väldigt berörda och en kvinna grät under talet. Hon berättade för mig att hon tidigare tvivlat på klimathotet.

Greta Thunbergs tidslinje 2018

Boken Gretas resa av Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto.
Gretas resa släpps den 20 augusti på bokförlaget Polaris.
 • 20 augusti 2018, Stockholm Greta skolstrejkar för första gången. Planen är att strejka varje vardag fram till det svenska riksdagsvalet.
 • 5 oktober 2018, Haag Greta fredagsstrejkar utomlands för första gången.
 • 12 december 2018, Katowice Greta talar i plenum på FN:s klimatmöte COP24 i Polen.

Var det något hos Greta som person som överraskade er?

Alexandra: Greta är väldigt rolig och skrattar mycket. Och hon är omtänksam. Men hon har såklart också ett allvar som jag tror bottnar i att hon fullt ut förstår hur allvarlig krisen vi befinner oss i är. Och det kopplar till hennes omtänksamhet: Hon vill att vi ska undvika så mycket som möjligt av att det enorma lidande som klimatkrisen ger och kommer att ge i framtiden.

Ni har även blivit vänner under resan gång, kan ni beskriva den vänskapen?

Alexandra: Roger och jag kände knappt varandra innan vi började skildra Gretas resa. För mig har det varit en sådan ynnest dels att få lära känna en så varm och klok person som Roger – men också att ha fått ha honom som journalistisk mentor under den här tidiga tiden i mitt reporterliv. Jag lär mig så mycket av Roger.

Annons

Roger: Alexandra är en rolig men också väldigt omtänksam person. En väldigt bra partner under långa arbetsdagar och resor. Jag har kunnat bidra med rutin men Alexandras energi och journalistiska skärpa har varit helt avgörande för att det blev en bok. Dessutom tror jag att själva upplevelsen – att få vara med om den här resan och insikten om klimatkrisen – har svetsat oss samma.

Journalisterna Roger Turesson och Alexandra Urisman Otto har följt klimatikonen Greta Thunberg över hela världen. Nu är de aktuella med boken Gretas resa. Här en bild på Greta med sin pappa Svante Thunberg.
Greta och hennes pappa Svante Thunberg i mörkret på Stockholms Central den 15 december 2019.

Har er egen syn på klimatkrisen, och ert sätt att leva, förändrats under de här åren?

Alexandra: Jag kunde nästan ingenting om klimatet innan det här resan började. Sedan har jag läst, väldigt mycket. Och det har förändrat allt. Jag lever på ett annat sätt i dag, jag äter, konsumerar och reser på ett annat sätt. Men framför allt ser jag på tillvaron med nya ögon, ingenting är sig likt efter att man ser vidden av klimatkrisen. Världen går mot en uppvärmning på 3–4 grader bara inom 80 år. Forskarna säger att fyra graders uppvärmning innebär en planet som inte stödjer mänskligt liv som vi känner det – så var och en av oss måste läsa på. Och försöka göra vår del.

Annons

Greta Thunbergs tidslinje 2019

 • 25 januari 2019, Davos Greta talar under World Economic Forum i de schweiziska alperna. ”I want you to act as if your house was on fire, beacuse it is.”
 • 15 mars 2019, Globalt Över 1,6 miljoner människor på över 2 000 platser strejkade i den första globala skolstrejken, enligt organisationen 350.org.
 • 17 april 2019, Vatikanstaten Greta träffar Påve Franciskus på Petersplatsen.
 • 24 maj 2019, Globalt Över en miljon strejkare på mer än 1 600 platser i världen i den andra globala skolstrejken, enligt Fridays for future.
 • 12 juni 2019, Södertälje Greta går ut grundskolan.
 • 13 juni 2019, Stockholm Greta talar på konferensen Brilliant minds och träffar i anslutning till det USA:s tidigare president Barack Obama för första gången.
 • 2 augusti 2019, Stockholm Greta strejkar i Stockholm för sista gången före Atlantseglatsen.
 • 14 augusti 2019, Plymouth Greta inleder den första resan över Atlanten.
 • 28 augusti 2019, New York Greta ankommer till hamnen på Manhattan.
 • 30 augusti 2019, New York Greta skolstrejkar utanför FNskrapan.
 • 13 september 2019, Washington DC Greta skolstrejkar utanför Vita Huset.
 • 1–10 oktober 2019, Quebec, Ontario, Chicago, Iowa city, Pine Ridge, Rapid city Greta inleder resan över kontinenten med en kort avstickare till Tadoussac i Ontario för att titta på valar. Därefter slow travel via Ontario, fredagsstrejk i Iowa city, besök i Pine Ridge och Standing Rock-reservatet.
 • 13 november 2019, Hampton Greta lämnar Nordamerika och påbörjar sin andra Atlantseglats på tre månader.
 • 3 december 2019, Lissabon Greta ankommer till Lissabon med katamaranen La Vagabonde.
 • 6 december 2019, Madrid Greta fredagsstrejkar i Madrid, med omkring 500 000 andra enligt arrangörerna.
 • 11 december 2019, Madrid Greta talar på FN:s klimatmöte COP25. Senare samma dag utses hon till Person of the Year av Time magazine.
 • 15 december 2019, Stockholm Greta kommer hem.
 • 20 december 2019, Stockholm Greta fredagsstrejkar på Mynttorget igen.
Annons

Vet ni hur Gretas engagemang kommer att fortsätta framöver? Och kommer ni att fortsätta att följa hennes arbete?

Alexandra: Greta har två år kvar på gymnasiet och fortsätter samtidigt med sina strejker och sitt engagemang. Klimatkrisen kommer inte att försvinna från den politiska agendan, den är så akut. Så vi lär nog se mer av Greta. Och givetvis kommer vi fortsatta att följa vad som händer.

Vad tycker ni att det viktigaste man som privatperson kan göra för att stötta kampen för en bättre miljö och bidra till att rädda världen?

Alexandra: Det allra viktigaste är att sluta blunda för krisen, att våga se den och att läsa på. När man väl ser den fullt ut är det viktigt att prata om den med andra, tror jag. Och att se vilka demokratiska möjligheter man har att lyfta frågan. Ur ett konsumtionsperspektiv går det förstås också att minska sitt avtryck. Till exempel genom att äta mat från växtriket istället för från djurriket, sluta köpa saker och kläder man inte absolut behöver och minska sitt resande och välja färdmedel som inte bidrar i så hög grad till klimatförändringarna.

Greta Thunbergs tidslinje 2020

 • 21 och 24 januari 2020, Davos Greta talar på – och strejkar i anslutning till – världsekonomiskt forum i schweiziska Davos.
 • 14 februari 2020, Globalt Global fredagsstrejk på omkring 2 000 orter, enligt arrangörerna. Greta strejkade i Stockholm.
 • 13 mars 2020 Greta fredagsstrejkar från lägenheten på Kungsholmen efter att coronaviruset nått norra Europa. ”School strike week 82. In a crisis we change our behaviour and adapt to the new circumstances for the greater good of society”, skriver hon.
Annons