11 saker du sannolikt inte visste om Magdalena Andersson

Till vänster, Magdalena Andersson fotograferas omgiven av röd rök i samband med en intervju, till höger, Magdalena Andersson i folkdräkt inför riksdagens öppnande år 2020.

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT och Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

Hon älskar att klättra och bära folkdräkt. Och var en gång en riktigt lovande simmare. Vi har listat elva fakta du kanske inte visste om statsminister Magdalena Andersson.


Under Socialdemokraternas partikongress i Göteborg gjorde Stefan Löfven sin sista dag som partiledare.

En ny ledare för partiet skulle väljas.

Torsdagen den 4 november år 2021 utsågs Magdalena Andersson till efterträdare, och tjugo dagar senare den 24 november valdes hon slutligen av riksdagen till statsminister.

Se också: Magdalena Andersson är Sveriges första kvinnliga statsminster

Hon går då till historien som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Vi var först! 21 svenska kvinnliga pionjärer

Men vem är Magdalena Andersson? Hon har blivit rejält omskriven i medierna på senare tid, men allt är nog inte känt för alla.

10 fakta om Magdalena Andersson

1. Enda barnet

Magdalena Andersson föddes 1967 och växte upp i Uppsala i ett tryggt villaområde med två pedagoger till föräldrar. Modern Birgitta jobbade som gymnasielärare och fadern Göran var lektor vid universitetet. Pappa gick bort i Alzheimers vilket hon tidigare har pratat med Allas om. Hon var det enda barnet i familjen. Expressen frågade år 2019 hur det har påverkat henne.

– Det är klart att när det bara är ett barn i familjen så blir det ju mer vuxet prat runt matbordet än om man är två, tre eller ännu fler barn. Så jag blev nog en del av vuxna diskussioner tidigare än vad jag skulle blivit annars, vilket väl gjorde att jag blev mer intresserad och medveten om vad som händer i samhället, sa hon till kvällstidningen.

De mest inflytelserika personerna år 2020 – hela listan

2. Gick ut med höga betyg

Magdalena tog examen från gymnasiet med elva femmor och två fyror. Men hon fick också en tvåa - i gymnastik. Dock verkar träning vara viktigt för henne numera (mer om det strax). Till tidningen Café svarar hon i alla fall att motion, sömn och bra mat är nyckeln till en bra hudvårdsrutin.

3. Simmade på hög nivå

Magdalena har ett förflutet som tävlingssimmare på elitnivå. I sin ungdom tränade hon nio gånger i veckan och uttogs till SM. Sedan tappade hon sugen och stannade på land när hon var 14 år.

Men att röra på sig är fortfarande viktigt. Hon lämnar aldrig hemmet utan sin stegräknare.

4. Magdalenas favoritdryck

År 2016 sa Magdalena till DN att det hon helst drack San Pellegrinos lemonata. I samma intervju berättade hon också att bästa snabbmaten var korv med räksallad.

Men två år senare hade "Magda", som hon kallas av sin närmsta krets, slagit in på en nyttigare linje. Då sa hon till Café att hon helst dricker hemmagjort myntate. Hon lägger färsk mynta i en kopp och slår hett vatten över.

Mona Sahlin efter skandalerna: ”Finns en kraft i snedstegen”

5. Har alltid ett kokt ägg i väskan

Magdalena har sagt i flera intervjuer att hon vill hålla kolhydraterna på ett minimum. Kanske är det därför som hon alltid har ett kokt ägg nära till hands. Det är i alla fall ett utmärkt mellanmål enligt henne.

6. Favoritfilmen har ett budskap

Magdalena tycker om filmen Erin Brockovich med Julia Roberts i huvudrollen. Hon anser att det är en utmärkt skildring av en stark individ med stor integritet som slåss mot fördomarna som hon möter. Magdalena gillar också filmens uppfriskande skildring av svårigheten att få ihop balansen mellan familj och jobb.

7. Gift med sin själsfrände

Magdalena Andersson är gift med Richard Friberg, professor i nationalekonomi på Handelshögskolan.

Magdalena Andersson (S) och maken Richard Friberg anländer till kungens traditionsenliga middag för Nobelpristagarna på Stockholms slott år 2019.

Foto: Christine Olsson/TT

Paret träffades när de studerade ekonomi under 90-talet. De har två barn och bor i Nacka.

– Richard är min själsfrände och står för väldigt mycket trygghet i mitt liv, sa Magdalena Andersson i en intervju med Svensk Damtidning.

8. Älskar att klättra

Magdalena hittade klättringen när hon var 24 år gammal. Det var Richard som introducerade henne för aktiviteten. Helst åker hon ner till Dolomiterna i Italien men på närmre håll uppskattar hon klipporna hemmavid i Nacka-området.

Hon är generellt för att vara aktiv och vill inte gärna sitta inomhus.

– Utomhuslivet betyder otroligt mycket för mig. Det är i skogen jag får återhämtning, säger Magdalena Andersson till tidningen Vi.

9. Långlivad finansminister

År 2014 blev hon finansminister i Stefan Löfvens regering. Det gör henne till en av EU:s absolut längst sittande på posten. I många andra länder har antingen regeringarna eller ministrarna bytts ut, men Magdalena har suttit kvar.

10. Säger sig vara vara snålast i Europa

Magdalena är känd för uttrycket att "vi måste spara i ladorna". Hennes sparsamhet är så välkänd att hon ofta kritiserats för att vara en snåljåp ute bland kollegorna i Europa. Det är inte något som verkar bekomma henne ett dugg.

– Jag brukar säga att jag är snålast i EU, sa Magdalena i valrörelsen inför EU-parlamentsvalet.

Magdalena Andersson anländer till riksdagens årliga öppnande år 2020 i folkdräkt.

Foto: Björn Lindahl/Aftonbladet/TT

11. Klär sig i folkdräkt – lyfter kvinnokraften

Vid riksdagens högtidliga öppnande brukar Magdalena Andersson dyka upp i folkdräkt. Något som hon också har på både jul- och midsommarafton.

– Dels tycker jag att folkdräkt är ett väldigt vackert plagg, det är väldigt fint, och dels handlar det om det svenska kulturarvet och är ett sätt att bevara det. Det är dessutom väldigt mycket kvinnokraft nedlagt i en sådan här dräkt med mycket broderier, fantastisk vacker sömnad och man blir stolt över att kunna bära ett sådant plagg, sa hon till Nya Lidköpings-tidningen år 2019.

Se också: 5 kvinnor som förändrar världen just nu