Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Anna fick "grotesk" sjukhusmat – Mannerström rasar

18 sep, 2017 
Henrik Högström
Anna, 49, går igenom en tuff cancerbehandling och behöver all näring hon kan få i sig. Men maten på sjukhuset i Lund gick inte ner. "Det är förfärliga bilder, skandal!", säger välkände kocken Leif Mannerström om Annas bilder och film från sjukhuset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Anna Ripsköld, 49, från Höllviken har genomgått två stora operationer efter att ha drabbats av cancer i äggstockarna. Nu återstår bland annat en cellgiftsbehandling som tar på krafterna och sänker henne helt mellan varven.

När Anna tar emot i hemmet är hon i den fas av behandlingen där hon mår okej. Hon är full av lovord för vården hon får och personalen hon möter. Maten är en helt annan femma.

– Den var grotesk, säger Anna Ripsköld om rätterna hon fick på kvinnokliniken i Lund under några dagar i maj och juli.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Sjukhusmat
Skinkan med ärter och stuvade morötter förblev orörd. Foto: Privat
Sjukhusmat med torsk
Torsken förblev också orörd. Annas syster fick köra från Höllviken med mat till henne. Bild: Privat

Systern fick hämta mat

Anna berättar om rätterna som vore de hämtade ur en skräckfilm från det gamla östblocket. Ensamma korvar i blek sås och en total frånvaro av grönt. En hård fisk på fredagskvällen och två stackars skinkbitar på lördagen.

Annons

Läkarna berättade för henne att hon behövde energi för att komma igen men Anna kunde inte förmå sig att få ner en bit. Jo, det funkade med yoghurt till frukost men annars var det kört.

Till slut fick hennes syster köra från Höllviken med mat.

– Jag minns att hon hade med sig lasagne och spaghetti med köttfärssås. Det var så gott, säger Anna Ripsköld.

När hennes man och vänner fick se bilderna på vad som serverades blev de också bedrövade. Speciellt maken som är kock.

– Han trillade ju baklänges när han såg bilderna.

Dålig mat ett slöseri

För Anna Ripsköld, som själv är utbildad undersköterska och har jobbat många år i vården, är dålig mat kapitalförstöring. Slöseri helt enkelt.

Maten som inte äts upp måste slängas. Eftersom patienterna måste ha i sig energi och näring på något sätt ligger näringsdrycker nära till hands. Näringsdrycker som också kostar pengar.

Annons

Anna Ripsköld får inte den ekvationen att gå ihop med en offentligt upphandlad tjänst.

– Jag tycker att man ska göra om och göra rätt.

Se Cancersjuka Annas bilder på sjukhusmaten: "Groteskt"Brand logo
Se Cancersjuka Annas bilder på sjukhusmaten: "Groteskt"

Förutom de rent ekonomiska aspekterna så handlar hennes svidande kritik om situationen som hon och andra patienter befinner sig i. Hon berättar att de patienter som låg på avdelningen samtidigt med henne upplevde samma sak. En drack bara äpplejuice och en annan fick också få mat hemifrån. Men, menar Anna, de var för svaga för att klaga.

– Jag gör ju det här för deras skull också.

– Att ligga på sjukhus oavsett av vilken orsak är att befinna sig i en känslomässig pyttipanna. Då blir maten och måltiden en ljuspunkt.

– Men när man lyfter locket på karotten och får se en sörja då blir det lite groteskt.

Leif Mannerström
Kocken och krögaren Leif Mannerström menar att folk svälter i onödan på svenska sjukhus och äldreboenden. Anledningen är dålig mat. Foto: IBL

”Får 20 samtal i veckan”

Välkände kocken Leif Mannerström blir inte förvånad över Annas upplevelse. Mannerström har tidigare tagit strid för att människor på äldreboende och på sjukhus ska få bra mat.

Annons

Inte minst efter att han själv legat på sjukhus på tidigt 2000-tal. Den gången löste han dilemmat genom att skicka upp mat från egna krogen Sjömagasinet.

Både medpatienter och personal fick en portion.

Man kan lugnt påstå att krögaren toppade popularitetslistan den dagen.

Men engagemanget innebär också att människor tar kontakt med honom för att berätta om hur illa det kan vara ställt på sina håll.

– Jag får ju 20 samtal i veckan från folk som är förtvivlade och undrar vad de ska göra, säger Leif Mannerström.

Låt maten vara en ljuspunkt

Samtalen kommer till exempel från anhöriga som tycker att deras farmor, mormor, mamma, pappa eller vem det kan vara får för dålig mat på äldreboendet eller sjukhuset. Och de har, helt klart, kockens sympati.

– Men jag kan inte ta tillvara på en tiondel av de klagomål jag får.

Annons

– Jag får till och med brev från Kumla-fängelset där fångarna tycker att maten är för jävlig. Men det bryr jag mig inte om för de har satt sig själva i den sitsen så att säga.

– Men med människor som slitit hela sitt liv så tycker jag inte att det ska bli så. När det blir mörkare i livet så finns det bara få ljuspunkter kvar. Och maten är en sådan ljuspunkt, säger Leif Mannerström.

”Är förfärligt!”

Kocken säger först att han inte behöver se Annas bilder från sjukhusmaten. Han har sett så många sådana sorgliga anrättningar att han kan uttala sig på förhand.

– Jag har sett så mycket sån mat så jag vet hur det ser ut. Det är förfärligt alltså.

Kritiken blir inte mildare efter att han sett bilderna. Mannerström gör slarvsylta av både skinkan och den motsträviga torsken.

– Och den här maten ger man till en cancersjuk kvinna?

Annons

– Det är förfärliga bilder, skandal. Vem fan blir sugen på att äta det där.

Leif Mannerström är dock tacksam för bilderna och undrar om han kan använda dem på White guide-tävlingarna i Göteborg i september.  Tävlingarna syftar till att belöna god mat i offentlig miljö, som till exempel skolor och äldreboenden. Tidigare har Leif Mannerström använt bilder på några skämmiga falukorvar från ett äldreboende i Kungsbacka men Annas bilder är snäppet vassare.

– Dom kommer jag att använda.

Affärsområdeschefen: ”Jättebeklagligt”

Theresia Hermén Johansson, affärsområdeschef för måltider på Regionserviceförvaltningen, tycker inte heller det ser speciellt aptitligt ut på bilderna.

– Självklart ska det inte se ut på det här sättet. Vårdavdelningarna får instruktioner om både servering och uppvärmning så vad som går fel här det kan jag inte riktigt svara på.

Annons

– Jag tycker det är jättebeklagligt och kommer naturligtvis att skicka detta vidare.

”I stort sett nöjda”

Regionservice har haft uppföljningar på hur patienterna upplever maten på sjukhuset. Och enligt den senaste mätningen från våren 2017 så var 86 procent av de som svarat ”nöjda eller bättre” med maten.

– Och det är bättre än hösten 2016. Så i stort sett är vi nöjda med leverantören.

Maten till sjukhuset i Lund, Malmö och Orup levereras sedan våren 2015 av Fazer Food Services. Och, enligt de egna undersökningarna, har det inneburit nöjdare patienter än med de tidigare leverantörerna.

Är det mindre svinn idag?

– Jag tror inte att det är mer svinn idag men jag är inte 100 procent säker. Regionservice förvaltning håller på att kartlägga svinnet i syfte att minska det.

Annons