Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Anna Perlestam: Jag hade bokat tid hos plastikkirurgen

19 jun, 2019 
Redaktionen
Anna Perlenstam #släppsarongen
#släppsarongen. Jag hade bestämt mig för bukplastik när dottern tipsade om kroppspsaktivister på Instagram. ”Jag tänkte om. Jag förstod att en operation inte skulle hjälpa”, skriver Anna Perlestam.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det fanns en tid då jag inte kunde se min nakna kropp i spegeln utan att hata den. Jag sa det tyst för mig själv varenda dag. ”Jag hatar dig”. Du är så ful.” Och magen hatade jag mest.

Jag har bantat nästan hela livet och varit överviktig i perioder. Jag har också trott mig vara ensam om att ha en hängig mage och mått väldigt dåligt över den. I slutet av september 2016 var jag på konsultation hos en plastikkirurg. Jag hade bestämt mig för att min mage skulle opereras. Jag skulle göra en bukplastik. 54 000 kr skulle det kosta. Jag var övertygad om att det var det jag behövde göra för att må bra med mig själv.

 Jag sa det tyst för mig själv varenda dag. ”Jag hatar dig”

Men jag fick veta att jag var för tjock. Jag behövde gå ner minst 10 kg innan operationen kunde genomföras. I dag är jag glad att det var så. Det gav mig tid. Tid som jag inte trodde att jag behövde. Jag ville ju bara få det gjort. Jag ville inte vänta.

Anna Perlestam på stranden.
Anna Perlestam hade bokat tid för bukplastik men tänkte om. Foto: Privat

Samtidigt tipsade min dotter mig om kroppsaktivister på Instagram. Jag startade ett konto, började följa olika kroppsaktivister och plötsligt dök det upp människor i mitt flöde som såg ut som jag och som inte lade så stor vikt vid sina kroppars utseende. Det betydde jättemycket för mig. Jag tänkte om. Jag förstod att en operation inte skulle hjälpa. Den skulle troligen följas av fler.

Annons

I dag bryr jag mig väldigt lite om hur min kropp ser ut. Jag vågar klä mig på ett sätt som jag aldrig vågat tidigare. Jag badar och är på stranden i bikini. Rakryggad och stolt.

Plötsligt dök det upp människor i mitt flöde som såg ut som jag

För mig är det inte viktigt att älska min kropps utseende, det räcker att känna att jag duger som jag är. Jag kan älska min kropp för att den bär mig, för att den fungerar och för att den har burit mina barn. Men hur den ser ut spelar mindre roll.

Men samtidigt är det är inte lätt att bli av med tankar som programmerats in i ens huvud från man är väldigt ung. Att det alltid finns någon del av den som kan bli snyggare, fastare och smalare. Förbättra, förändra, modellera om. På naturlig väg eller med hjälp av saker vi sprutar in i kroppen, eller så skär vi bort, suger ut och det går även att låta fettet byta plats. Allt för att bli så attraktiva vi någonsin kan. Sexiga. Tilltalande. Ungdomliga.

Anna Perlestam i blommig klänning.
Anna Perlestam blev hjälpt av att följa kroppspositiva konton i sociala medier. Foto: Privat

Men det går att tänka om. Att tänka annorlunda. Eller inte tänka alls. Mer bara ”jaha, där är min kropp”. Och inte vara så dömande. Se på kroppen med andra ögon och beskriv den utan att lägga någon värdering i orden. Att också förstå var de negativa tankarna kommer ifrån gör det lättare att mota bort dem. Och jag har bestämt mig. De ska inte längre få avgöra hur jag känner mig som person.

Annons

Att förstå varifrån de negativa tankarna kommer gör det lättare att mota bort dem

Att känna sig bekväm på stranden, i badkläder, är för många av oss väldigt svårt. Vi synar oss i detalj, ser bara fel och jämför oss med de kroppar vi ser i reklamen för badkläder. Det kan gå år utan att vi ens sätter vår fot på stranden. Och det är så himla sorgligt. Att bada, sola, njuta och ha kul på stranden ju så underbart. Dessutom är det under en väldigt kort tid av året. Så tillfällena är få. Vad kan vi då göra för att förmå oss att fixa det här jobbiga? Här kommer mina bästa tips!

Annas bästa tips för att bli av med kroppskomplex

  1. Följ kroppspositiva konton på Instagram för att få se andra kroppar än de du ser i reklam, i veckotidningar, på teve.
  2. Fotografera dig själv i badkläder eller underkläder. Försök att se helheten, inte detaljerna. Se dig som du ser på andra.
  3. Lyft blicken, se dig omkring på stranden. Det finns alla sorters kroppar. Det är så lätt att bara stirra sig blind på de som inte ser ut som en själv.
  4. Åk till stranden. Njut. Gå med huvudet högt. Sträck på dig. Behåll kläderna på om det känns bäst. Ta det i etapper. Vänj dig successivt.
  5. Och om du har barn eller barnbarn, försök att tänka på dig själv ur deras perspektiv. Och på att de snart är stora. Och då är det så himla sorgligt om de inte har ett enda minne av att ha haft underbara dagar på stranden tillsammans med sin mamma, pappa, morfar, mormor eller farmor. Som de älskar oavsett kroppsform. Skratta, bada och njut tillsammans. Ge dig själv och dina barn eller barnbarn fina minnen för livet. Det är ni värda.
  6. Får du ett eller flera bakslag, var snäll mot dig själv. Det är inte helt lätt att bli av med tankar man har burit med sig i många år.
  7. ☀️ Och sist men inte minst: FAKE IT TILL YOU MAKE IT!!

Detta är Anna Perlestam

  • Ålder: 57.
  • Gör: Lärare.
  • Bor: Malmö.

Här kan du följa Anna: @en.pantertant.i.leopard

Fler kroppspositiva konton på Instagram:

• Sophia Anderberg: @fiaanderberg

• Annika Leone: @annikaleone

• Anna Suvanna Davidsson: @apansattigranen

• Linda-Marie Nilsson: @lindamariie

• Stina Wollter: @stinawollter

• Fi Lindfors: @heltenkeltfi

• Sara Dahlström: @fitnessfeministen

• Cassandra M Klatzkow: @cassklatzkow

• Matilda Sjöstrand: @gretanikolina

• Jessica Nyholm: @tjockkocken

Läs alla våra #släppsarongen-artiklar här!

Annons