Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Annika Leone: ”Unga tjejer kallade mig fetto”

19 jun, 2019 
Malin Aunsbjerg
Annika Leone får motta hat på nätet. #släppsarongen
Annika Leone vill att nästa generation ska slippa kroppsångest och är aktuell med den kroppspositiva barnboken Bara rumpor. ”Barn är svältfödda på att se nakna kroppar”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vägra strandskam - delta i kroppsuppropet #släppsarongenBrand logo
Vägra strandskam - delta i kroppsuppropet #släppsarongen

Bloggaren och journalisten Annika Leone är mamma till en 5-årig dotter – och hon är kroppsaktivist! Annika drömmer om att nästa generation ska gå fria från kroppsångest. Just nu är hon aktuell med Bara rumpor, en barnbok med fokus på nakna kvinnokroppar.

 Annika Leone i underkläder.
Annika Leone kämpar för att normalisera den normala kvinnokroppen. Foto: Privat

Att boken skulle leda till många fniss var Annika förberedd på. Samtidigt blir hon lite nedslagen i takt med att hon upptäcker hur svältfödda barn är på att se vanliga kvinnokroppar.

– Boken behövs för att barn behöver se hur kroppar ser ut på riktigt – och förstå att alla ser olika ut. De får ingen bra verklighetsbild av kroppen i dagens flöde i sociala medier.

Annons

Två flickor var förfärade över att vissa av kvinnorna har så ”långa tuttar”

Bokens handling utspelar sig i ett badhus, eftersom Annika anser att det är den enda plats där kroppen fortfarande får se ut hur som helst – en frizon från samhällets kroppsideal där den ”smala kroppstypen” alltid står i fokus och alla hetsas att sträva efter.

Vilka reaktioner har du fått från barnen som tittat i den?

– Barnen tycker att det är både spännande och roligt att spana in alla kroppar. De stora rumporna är helt klart mest populära, speciellt den extra stora!

En tecknad bild på naken kvinna bakifrån.
”Ta med barnen till simhallen! Det är så bra för dem att få se vanliga kroppar”, säger Annika Leone, aktuell med barnboken Bara rumpor. Illustration: Bettina Johansson

Många barn har också uttryckt förvåning när de sett de olika kropparna som tecknats i boken – något som skrämmer Annika.

Annons

– De kan bli helt chockade av snippor, rumpor och tuttar! Två flickor som läste boken var förfärade över att vissa av kvinnorna har så ”långa tuttar”. De tyckte att det var taskigt att de var ritade på det sättet. Deras mamma fick då förklara att det faktiskt är supervanligt med hängbröst. Barn vet inte hur vi ser ut i verkligheten, och det gör mig ledsen.Annika Leone är själv kroppspositivist och visar ofta upp sin egen kropp i sociala medier för att bidra till en större variation i flödet. Något som ibland genererat hårda kommentarer från läsare.Hanna har stomipåse: ”Sa att jag borde skyla mig”Läs mer

Det är just unga tjejer jag kämpar för

– På sociala medier kan folk vara rätt jäkliga. När jag la upp en bild på mig från ett provrum där jag inte fick på mig H&M:s största jeansstorlek så var det ett gäng mobbare som tog sig rättigheten att kalla mig ”fetto” och håna mig. Framför allt yngre tjejer. Det är sorgligt eftersom det är just unga tjejer jag kämpar för, att de ska få växa upp i ett samhälle utan smalhets.

Annika Leone i underkläder.
Annika berättar att hon blivit kallad fetto i sociala medier. Foto: Privat

Hur ska man göra för att nästa generation flickor inte ska ha ångest inför bikinisäsongen?

– Det viktigaste tror jag är hur man pratar hemma, att aldrig klanka ner på sin egen kropp framför barnen och aldrig banta framför dem. Kroppen är ju fantastisk, så fokusera istället på det istället för att prata negativt om den.

Annons

Har du kommit på dig själv med att vara en dålig förebild för din egen dotter?

– Jag är ju väldigt noga med hur jag pratar om min kropp inför henne, men visst har jag kommit på mig själv någon gång när jag har kommenterat någon annans utseende på tv exempelvis.  Och då kan jag bli arg på mig själv.

Klanka aldrig ner på din egen kropp framför barnen

Vad har du själv för relation till din kropp?

– Jag älskar inte alltid min kropp, men jag har accepterat hur den ser ut. Jag strävar inte efter att förändra den på något sätt och den är en frihet för mig. Jag skulle aldrig straffa min kropp med att banta eller förbjuda mig själv att äta vissa saker. Det viktigaste för mig är matglädje och att hålla kroppen frisk och stark.

Vad vill du säga till de som tycker det är jobbigt att visa sin kropp på stranden i sommar?

– Om du är obekväm med din kropp – fokusera istället på det som du gillar med den – och framhäv just det! Du lever en gång och det finns ingen anledning att gömma dig och missa det som är härligt i livet. Äg din kropp! Och kom ihåg att sexighet eller snygghet inte sitter i kroppsstorleken.

Foto: Johan Tell

Läs alla våra #släppsarongen-artiklar här

Annons