Årets nyhetshändelser 2017

Oro i världen och terror på hemmaplan. Bland tragiken fanns även plats för glädje och rättvisa. Kommer du ihåg vad som hände 2017?

En lynnig president med en tydlig frisyr. Ett avskyvärt terrordåd i Stockholm och Metoo-kampanjen som startar i Hollywood och rullar ut över världen.

2017 blev ett händelserikt år med dramatik på alla nivåer. Ett år då vi fick ta farväl av många folkkära personligheter som Hasse Alfredson, Magdalena Ribbing och Michael Nyquist.

Samtidigt fick vi dela lyckliga tilldragelser som en femteplats i Eurovision Song Contest med Robin Bengtssons ”I can’t go on” och hälsa lillprins Gabriel välkommen till världen.

Här är några av händelserna från året som gick:

Januari

Donald Trump blir president.

USA:s 45.e president Donald Trum svors in. Bild: IBL

Donald Trump blir president

Donald Trump svärs in som USA:s 45:e president efter Barack Obama. Trump inleder sin tid i ämbetet med rask energi.

Bland annat med att skriva en så kallad presidentorder som gäller inreseförbud för medborgare från flera muslimska länder. Inreseförbudet motiveras med hänsyn till landets säkerhet men har också mött starkt motstånd. Argumentet är att presidentordern är diskriminerande och strider mot konstitutionen.

Under året har presidentordern behandlats på olika nivåer i USA:s domstolssystem samtidigt som länder lagts till och tagits ifrån den ursprungliga listan. I december godkände högsta domstolen i USA godkänt en tredje omarbetad variant av inreseförbudet, skriver Expressen.

President Trump blir också känd för att han nämner Sverige i mindre smickrande sammanhang under ett möte i Florida.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? säger presidenten i februari utan att närmare specificera vad han menar.

I januari avlider också den stridbare TV-profilen Siewert Öholm efter en längre tids sjukdom. Siewert Öholm blir 77 år gammal.

Februari

Hans Rosling dog 2017.

Hans Rosling förklarar ebolans härjningar 2014. Rosling hade en förmåga att förklara det komplicerade med pedagogisk briljans. Bild: IBL

Hans Rosling går bort

Efter en längre tids sjukdom avlider professor Hans Rosling 68 år gammal. Rosling var läkare och professor i Internationell hälsa vid Karolinska institutet och var bland annat drivande i att etablera en svensk avdelning av ”Läkare utan gränser”.

Rosling blev bland annat känd för sin pedagogiska förmåga där han med statistik kunde förklara komplicerade sammanhang på ett begripligt sätt. En folkbildande förmåga som han använde för att uppmärksamma utmaningar i utvecklingsländer bland annat. Men professorn var mer än bara en skarp debattör och föreläsare.

Han talade utifrån en verklighet där han till exempel bekämpat förlamningssjukdomar i Mocambique och ebola i Liberia. Självbiografin ”Hur jag lärde mig förstå världen”, publicerades efter hans död.

Mars

Veteranen Owe Thörnqvist och mello-vinnaren Robin Bengtsson

Veteranen Owe Thörnqvist och vinnaren Robin Bengtsson. Bild: Aftonbladet / IBL Bildbyrå

Otippad vinnare i Melodifestivalen

Melodifestivalen bjuder på en otippad vinnare. Startfältet innehåller veteraner som Charlotte Perrelli och inte minst åldermannen Owe Thörnquist. Samtidigt finns här uppstickare som Benjamin Ingrosso, Jon Henrik Fjällgren, Lisa Ajax och Nano.

Den starkaste uppställningen någonsin, enligt Christer Björkman.

Det blir dock Robin Bengtsson, 26, som tar hem segern med ”I can’t go on” vid finalen I Solna.

– Jag är jättechockad, säger Robin Bengtsson till Aftonbladet efteråt.

Under mars tar vi också farväl av den folkkära artisten och Sven-Erik Magnusson. Under året hyllas Sven-Ingvars-motorns musikaliska arv vid flera tillfällen. Sonen Oscar, som också spelade med sin pappa i bandet, meddelar senare att Sven-Ingvars lever vidare och kommer att åka på turné.

April

Blommor på platsen vid Åhlens i Stockholm där terrordådet inträffade.

Blommor på platsen vid Åhlens i Stockholm där terrordådet inträffade. Foto Jeppe Gustafsson/IBL

Terrorattentat i Stockholm

7 april drabbas Sverige av vad många länge fruktat. Ett terrorattentat mitt i Stockholm.

En misstänkt gärningsman stjäl en lastbil och mejar ner människor på Drottninggatan. Färden slutar när lastbilen kör in i Åhléns-huset och fattar eld. Fem personer dör i attacken och flera skadas.

Senare grips en misstänkte gärningsman som sitter häktad sedan dess. Enligt åklagare är utredningen färdig och åtal väntas 23 januari 2018, skriver Aftonbladet.

I april avlider även skådespelaren och regissören Gösta Ekman vid 77 års ålder. Ekman, som enligt egen utsago, var känd ”redan som spermie”, var tongivande inom svensk underhållning i decennier. Han hade en bredd från humor till allvar som var unik.

– Det blir inte lika roligt utan Gösta, säger Marie Göranzon under minneskvällen på Dramaten.

Maj

Roger Moore som James Bond.

Roger Moore som James Bond. Bild: IBL Bildbyrå

Robin Bengtsson åker till Kiev för att tävla i Eurovision Song Contest med ” I can’t go on”. När alla röster är räknade är det dock portugisen Salvador Sobral och låten ”Amar pelos dois” som vunnit.

Robin Bengtsson och Sverige hamnar på femte plats. En placering som artisten själv är nöjd med.

– Målet var en minst femteplats så vi är nöjda, säger han till Expressen.

Roger Moore död i cancer

Skådespelaren Roger Moore, som många betraktar som ”den riktiga James Bond”, dör i cancer vid 89 års ålder. Roger Moore var kändis i svenska TV-soffor från rollen som Simon Templar i ”Helgonet” och hade varma känslor för Sverige.

Inte minst eftersom hustrun Kristina Tholstrup är född i Värmland.

Roger Moore gjorde även en mytomspunnen och kaotisk folkparksturné i Sverige på 60-talet. En turné som blivit dokumentär i Sveriges Radio P4.

Juni

Branden i höghuset i London krävde ett 70-tal liv.

Branden i höghuset i London krävde ett 70-tal liv. Bild: IBL

Ett 70-tal människor dör och hundratals blir hemlösa när Greenfell Tower i London brinner. I hyreshuset , som ägs av den engelska motsvarigheten till allmännyttan, fanns 127 lägenheter och mellan 400 och 600 hyresgäster.

Branden hade ett snabbt förlopp och ska ha startat i ett kombinerat kyl- och frysskåp. I utredningarna efteråt har kritik riktats mot att brandskyddet i huset varit undermåligt efter renoveringar.

Michael Nyqvist avlider

I juni avlider också skådespelaren Michael Nyqvist i cancer vid 56 års ålder. Den folkkäre skådespelaren hann under karriären med att bli både folkkär på hemmaplan och att få ett internationellt genombrott. Nyqvist syns till exempel i ”Tillsammans” och ”Mission Impossible”.

Juli

Kronprinsessan Victoria på 40:årsdagen.

Victoria tog emot folkets hyllningar på 40:årsdagen. Bild: Ibl

Kronprinsessan Victoria 40 år

Kronprinsessan Victoria fyller 40 och firas med pompa och ståt. SVT sänder live och många bänkar sig i tv-soffan för att följa hyllningarna.

Nya pengar

Det stora myntutbytet. Gamla sedlar (100- och 500 kronor) och mynt (1-, 2- och 5-kronan) tas ur bruk och slutar gälla som betalning. Inför bytet har Riksbanken varit ute och efterlyst ”skrammel” som svenskarna haft i fickan eller som ramlat ner mellan soffkuddarna.

Riksbanken konstaterar dock att det fortfarande finns gamla mynt och sedlar för miljarder kvar i omlopp efter att bytet skett i månadsskiftet juni/juli.

Regeringen får det hett om öronen när det kommer uppgifter om att Transportstyrelsen låtit utländska företag ta över myndighetens IT-drift. I samband med detta ska sekretessbelagda uppgifter kommit på drift. Skandalen leder till avgångskrav på flera ministrar i regeringen. Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren får gå.

Augusti

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med prins Gabriel.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med prins Gabriel. Bild: Ibl

Carl-Philip får sitt andra barn

Rojalistiskt jubel när prins Carl-Philip och prinsessan Sofia får sitt andra barn. Sedan tidigare har paret sonen Alexander och den nye sonen får tilltalsnamnet Gabriel. Gabriel, som även får namnen Carl och Walther, blir prins och hertig av Dalarna.

”Ganska otippat”, kommenterar namnforskaren Katharina Leibring det kungliga tilltalsnamnet i SVD.

Loffe Carlsson avlider

Folkkäre skådespelaren och artisten Janne ”Loffe” Carlsson dör efter en lång tids sjukdom. ”Loffe” blir 80 år gammal och har hunnit med allt från innovativt trumspel till frejdiga tv-program och filmroller i karriären.

September

Saudiska kungahuset meddelade att kvinnor ska få lov att köra bil. Bild: IBL

Kampen för jämställdhet ser olika ut i olika delar av världen. I september 2017 meddelar Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz att förbudet mot kvinnor att köra bil ska hävas. Nyheten meddelas i statsägd television och förväntas träda i kraft sommaren 2018.

Hasse Alfredson och Magdalena Ribbing döda

Under september avlider Hasse Alfredson vid 86 års ålder. Hasse Alfredson hann sätta ett tydligt avtryck i svensk underhållning och berörde på flera plan. Antingen som en improviserande Lindeman eller som ond fabrikör i ”Den enfaldige mördaren”.

I samma månad dör även folkkära journalisten och folkvettsexperten Magdalena Ribbing efter en fallolycka. Magdalena Ribbing blev 77 år och var brett uppskattad för sina raka besked och sin folkbildande ambition.

Magdalena Ribbing kunde svara DN:s läsare på allt i från hur man bör hälsa på varandra i löparspåret till hur man beter sig om en man breder ut sig om hur mycket han vet om allt:

”Mitt förslag är att du som hövlig medmänniska lyssnar en kort stund på mannens utläggning, men ganska snart avbryter och säger ‘det är snällt av dig att vilja undervisa mig, men jag har som jurist/journalist gedigen kunskap om detta, vi pratar om något annat föreslår jag.’”

Oktober

Efter avslöjandena har Harvey Weinstein, trea från vänster, sparkats från Oscars-kommittén.

Efter avslöjandena har Harvey Weinstein, trea från vänster, sparkats från Oscars-kommittén. Bild: Lisa Rose / ZUMA Press / Splash News/IBL

Metoo sprider sig

Anklagelser om sexuella övergrepp riktas mot Hollywood-mogulen Harvey Weinstein. Det handlar om allvarliga övergrepp där producenten utnyttjat sin ställning för att förgripa sig på till exempel skådespelerskor som kommit i hans väg.

Bland annat har stjärnor som Gwyneth Palthrow och Angelina Jolie vittnat om Weinsteins beteende. Anklagelserna och vittnesmålen mot Weinstein blir startskottet för den så kallade Metoo-kampanjen där kvinnor, världen över, berättar om övergrepp de utsatts för.

En kampanj som även blivit stor i Sverige där flera yrkesgrupper gjort samlade upprop för att uppmärksamma hur omfattningen på problemet.

Journalisten Bo Holmström dör vid 78 års ålder. Bo Holmström hade en lång karriär och har bland annat blivit känd för direktsändningen från ambassad-dramat i Stockholm 1975. Men karriären innehöll mycket mer än det bevingade citatet: ”Lägg ut, lägg ut”.

November

Familj och vänner tog farväl av Rikard Wolff vid en privat ceremoni.

Familj och vänner tog farväl av Rikard Wolff vid en privat ceremoni. Bild: IBL

När Robert Mugabe avgår från presidentposten i Zimbabwe har han i princip styrt landet sedan 1980. Först som premiärminister och sedan som president. Robert Mugabe är 93 år när han meddelar sin avgång vilket gör honom till den äldsta statschefen som suttit vid makten i världen.

Rikard Wolff död efter sjukdom

Artisten, sångaren och skådespelaren Rikard Wolff dör 59 år gammal efter många års kamp mot lungemfysem. En av hans sista uppdrag blir rollen i årets julkalender ”Jakten på tidskristallen”.

Hyllningarna är många och hjärtliga.

– Jag är så tacksam att du funnits i mitt liv. Den glädje, styrka och trofasta vänskap du gett mig. In i det sista, skriver vännen Helena Bergström, som spelade mot Rikard Wolff i ”Änglagård”, på Instagram.

December

Ingvar Oldsberg fick lämna Bingolotto.

Ingvar Oldsberg. Bild: IBL

Efter att ha lett ”Bingolotto” i flera år kommer plötsligt beskedet att Ingvar Oldsberg får lämna uppdraget. Nya programledare blir Lotta Engberg och Agneta Sjödin.

Beslutet grundar sig i en internutredning som kunnat påvisa ”allvarliga arbetsmiljöproblem” på ”Bingolotto”. Ingvar Oldsberg är oförstående till anklagelserna och hotar med att stämma sina tidigare arbetsgivare.

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: