Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Arnold Schwarzeneggers starka budskap sprids som en löpeld: "Inte ryska folkets krig"

18 mar, 2022 
Lukas Ernryd
Arnold Schwarzenegger talade direkt till ryska folket i ett inlägg på sociala medier.
Skådespelaren och politikern Arnold Schwarzenegger tar tydligt ställning mot Rysslands krig i Ukraina. I ett tio minuter långt videoklipp berättar han en trollbindande historia som nu flyger över hela världen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var på torsdagen den 17 mars som Arnold Schwarzenegger publicerade ett inlägg i sociala medier som snabbt blivit en snackis.

Han börjar med att berätta om ett möte som förändrade hans liv. Arnold var bara 14 år gammal och fick åka med en vän att titta på världsmästerskapet i tyngdlyftning i Wien.

Året var 1961.

Med beundran i blicken såg han ryssen Yuri Vlasov bli den första människan i världen som lyfte 200 kilo över huvudet. På något sätt lyckades Arnold komma backstage och fick chansen att skaka den nya idolens hand.

– Min lilla hand försvann i hans. Så stor var den, säger Arnold i filmen.

Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa tillBrand logo
Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

Han berättar vidare hur de möttes under igen i slutet av 1980-talet under en filminspelning i Moskva. Arnold beskriver Yuri som en varm, intelligent och vänlig person.

Annons

– Han gav mig en kaffekopp som ett bevis på vår vänskap. Den har jag druckit ur varje morgon sedan dess.

Sedan mötet har den legendariska skådespelaren, som även varit guvernör i Kalifornien mellan åren 2003 och 2011, haft en stark kärlek till det ryska folket vars styrka och hjärta alltid inspirerat honom.

Det är då han blir mer allvarlig i klippet och säger:

– Därför hoppas jag att ni nu låter mig berätta sanningen för er.

I ett flera minuter långt tal berättar Arnold hur ledningen i Kreml ljugit för det ryska folket. Det stämmer inte att Ukraina startat kriget. Inte heller att Ryssland ska avnazifiera landet.

Det faller på sin egen orimlighet, menar Arnold.

– Ukrainas president är judisk. Och hans pappas tre bröder dödades av nazister, säger han och fortsätter:

– De med makten i Kreml startade kriget. Det är deras krig, inte det ryska folkets krig.

Annons

Han säger att alla länder utom ett handfull fördömde Rysslands krig i FN:s generalförsamling.

– Hela världen pekade ut Ryssland som ensam ansvarig för aggressionen.

Med stor pondus hamrar den forna kroppsbyggaren in budskapet om Rysslands ansvar för förödelsen i Ukraina och fyller på med flera argument.

Hans personliga men sakliga inlägg har gått rätt in hos många och kommentarerna på Twitter och Instagram är tiotusentals. Målet är att budskapet, som är textat på ryska, även nå fram till det ryska folket, som dock har begränsad tillgång till fria medier.

Tidningen Washington Post hyllar videon och skriver bland annat att Arnold Schwarzenegger visar på en annan slags manlighet. I bakgrunden syns den förra kroppsbyggaren i sina glansdagar utan tröja. Och denna slags bild av manlig kroppslighet har Putin också varit glad för att visa upp. På det sättet talar han med ryssarna på ett språk som ryssarna kan förstå.

Annons

Dock med helt nya ord som de inte är vana att höra.

Att de är i färd med att döda ett systerfolk. Hela 11 miljoner ryssar har släktingar i Ukraina, säger Schwarzenegger i videon.

Han avslutar med att hylla ryssarna som protesterat mot kriget.

– Världen har sett ert mod, ni är mina nya hjältar. Ni visar upp Rysslands sanna hjärta.

Här kan du se Arnolds Schwarzeneggers tal

Inlägget finns bland annat på Twitter och Instagram och i skrivande stund har 25 miljoner strömningar gått igång av videon. Bara på Twitter har en miljon människor hjärtat klippet.

Annons