Barn med rökande och drickande föräldrar nekas julklapp – förening sätter stopp

Till vänster, kvinna som röker, till höger, ett inslaget paket.

Foto: Shutterstock/TT

En ideell förening i Norrbotten nobbar ansökningar från föräldrar som nyttjar tobak eller dricker alkohol.

Det är tidningen NSD som först uppmärksammade nyheten som spridit sig som en löpeld genom hela Sverige.

Vildakidz är en ideell förening som driver aktiviteter för i synnerhet utsatta barn.

Se också: Så får du ekonomin att gå ihop i jul

1:41

Efter reklamen: Så får du ekonomin att gå ihop i jul

(1:41)

Inför jul delar Vildakidz också ut julklappar till behövande familjer. Sedan starten 2015 har föreningen delat ut tiotusentals klappar. Och i år har trycket på att få ta del av hjälpen, som kommer från donationer och sponsorer, varit extra stort.

Seija var själv ett maskrosbarn – nu bjuder hon utsatta barn på hotell och julbord

Därför har man tagit ett beslut som väckt reaktioner.

Kriterierna har blivit tuffare för att erhålla stödet.

En sökare som dricker alkohol, röker eller snusar måste uppge detta i anmälan om att få julhjälp.

– Vi har skrivit ut att ”använder du tobak eller alkohol så behöver du inte vår hjälp, sluta och prioritera dina barn istället”, säger Vildakidz ordförande Anna Karlsson till NSD.

Johannas "Julens änglar" hjälper utsatta barnfamiljer: "Många som kämpar"

Föreningens nya krav har fått kritik från rökande och alkoholbrukande föräldrar som planerade att ansöka om hjälpen. Men Anna Karlsson har bestämt sig och ruckar sig inte en tum.

– Har du råd att köpa en vinflaska på fredag eller att bolma upp ett ciggpaket per dag men inte råd att köpa en julklapp till ditt barn, då tycker jag att du prioriterar helt galet, säger hon till NSD.

Grundades år 2015

Vildakidz grundades med syftet att att skapa en meningsfull fritid för utsatta barn och unga. Föreningen prioriterar dessa utan att de ska känna sig utpekade eller uteslutna. Målet är att minska den ekonomiska utsattheten och konsekvenserna som fattigdom innebär för dem.

Föreningen har fått en mängd med priser genom åren och uppmärksammats internationellt.

2017 vann föreningen Aftonbladets pris Svenska Hjältar i "Årets grannar"-kategorin. Till kvällstidningen berättade grundarna att föreningen kom till när de såg att allt fler föräldrar i närområdet som inte hade råd att låta sin barn delta i fritidsaktiviteter eller ge dem julklappar.

Uppdatering:

Efter NSD publicerade artikeln har Anna Karlsson på Vildakidz uttalat sig om reaktionerna och kommit med ett förtydligande till sajten Newsner. Hon understryker att barnen inte nekas julklappar.

– De kommer inte komma i kläm. Men i stället för att vi skickar hem julklappar till familjer där föräldrarna kan ge dem till barnen i sitt namn väljer vi att ge julklapparna på någon av våra aktiviteter. Så barnen blir inte utan julklappar. Allt det här handlar om att föräldrarna inte kan söka julhjälpen själva och förhoppningsvis tänka till, säger hon till Newsner.

Se också: Tips på klappar till julklappsspelet – allt under 100 kronor

0:50

Efter reklamen: Tips på klappar till julklappsspelet – Allt under 100 kr

(0:50)