Prinsessan Madeleine bjöd på magisk dag för kämpande barn

Prinsessan Madeleine bidrar till att skapa glädjefylld stund för åtta barn under Min Stora Dag på H.M. Konungens hovstall.

Liv, Danya, Agnes, Diana, Lilly, Elias, Mila och Alisa fick träffa prinsessan Madeleine som är beskyddare av Min Stora Dag.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Hästar, magi och prinsess-glans. Det fick åtta barn vara med om när Min Stora Dag gav dem en paus från en tuff vardag.

Organisationen Min Stora Dag jobbar för att uppfylla önskningar och skapar glädjefyllda upplevelser för barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Prinsessan Madeleine är organisationens beskyddare. På torsdagen den 16 juni bjöd prinsessan och Min Stora Dag in till en extra stor dag på Hovstallet i Stockholm. Åtta barn från olika delar av landet fick en eftermiddag fylld med överraskningar.

Se också: Prinsessan Madeleines stilresa genom tiden

Prinsessan Madeleines stilresa genom tiderna
2:30

Efter reklamen: Prinsessan Madeleines stilresa genom tiderna

(2:30)

Slå på ljud

För barnen blev det en möjlighet till en välbehövlig paus från en tuff sjukdomsvardag och en chans att få glömma allt det svåra för en stund.

Ett av dessa barn var 9-åriga Elias från Vedum som har haft en elakartad tumör och varit på sjukhus i över ett år. Inför kalaset så berättade Elias att han var rejält förväntansfull inför dagen.

– Jag är så pirrig och har borstat håret dagen till ära.

Dagen började på finast möjliga manér. Barnen fick sätta sig tillrätta i limousiner som skulle ta dem till Hovstallet på Östermalm.

Barnen fick klappa hästarna i Hovstallet och sedan åka häst och vagn.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Magi och överraskningar

Där tog prinsessan Madeleine emot barnen vid ankomsten på eftermiddagen. Överraskning på överraskning dök upp för barnen. De fick möta och klappa hästarna, åka häst och vagn och se ett magiskt uppträdande av Tobbe Trollkarl.

En favorit blev en härligt blå prinsesstårta som serverades med flädersaft ute i trädgården.

Min Stora Dag

Min Stora Dag uppfyller önskningar och ger livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Min Stora Dag vill att alla de 200 000 barn i Sverige som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en glädjefylld paus från en vardag som präglas av mediciner och behandlingar.

Prinsessan Madeleine är Min Stora Dags beskyddare sedan 2002.

Efter sommarkalaset gick glädjen hos Elias inte att ta miste på. Inte minst för att han fick ta en bild både med prinsessan och Tobbe Trollkarl.

– Det var jätteroligt!

Elias mamma Helen berättar att Min Stora Dag betyder otroligt mycket både för barnen och föräldrarna.

– Att få se alla superkämpars glädje att få uppleva en sån här dag ger så mycket energi och lycka i en tuff tillvaro som dessa går igenom varje dag. En tillvaro som inte syns eller märks av omgivningen som inte kan eller vill förstå hur det är att som nioåring vara konstant trött i musklerna på grund av ingen fungerande bindväv.

Nu fick Elias uppleva något helt annat. Hon fick vara prins för en dag.

– Det värmde naturligtvis ett modershjärta.

Och han fick inte bara den underbara dagen på plats i Hovstallet där han fick chansen att prata om familjens häst Ilona med Madeleine. Elias fick också åka tåg och bo på hotell.

Det var inte konstigt att det var en trött pojke som somnade efter den händelserika dagen.

– Han vaknade med ett leende och fick äta en stor frukostbuffé och handla lite innan det blev en tårögd utcheckning, säger Helen.

Hur ser du som förälder på Min Stora Dags arbete?

– Att få möjlighet att få skapa såna här minnen ihop med andra barn betyder otroligt mycket. Att som förälder få möjlighet och tid att träffa andra föräldrar som förstår ens egen vardag, med egna erfarenheter och kunna ge varandra kunskap, tips, tricks, stöttning och en gemenskap som infinner sig emellan de vuxna och emellan barnen är underbart. Vi har förhoppningsvis fått vänner för livet, allt tack vare Min Stora Dag.

Elias fick leda en av Hovstallets hästar tillsammans med prinsessan Madeleine.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Jennifer McShane, Min Stora Dags generalsekreterare, också var med under dagen.

– Barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser kämpar dagligen och behöver inspiration, uppmuntran, stöttning och glädjefyllda upplevelser. Det ger kraft att fortsätta orka kämpa. Det var härligt att få se Prinsessan Madeleine peppa barnen så fint. Den här Stora Dagen blev ett fyrverkeri av livsviktig glädje som fyllde på med viktig kraft och ork.

Förutom en dag i stallet blev det även tårta i trädgården tillsammans med prinsessan.

Foto: Claudio Bresciani / TT