Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Carin da Silva: ”Efter att jag blev mamma undvek jag bikini i 7 år!”

19 jun, 2019 
Malin Aunsbjerg
Carin da Silva #släppsarongen
Efter att ha fött barn hade Carin da Silva sådana komplex för bristningarna på magen att hon undvek bikini i sju år. Men nu har hon tänkt om. Genom att berätta sin berättelse och stötta vårt kroppsupprop #släppsarongen hoppas hon inspirera andra att också tänka om.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Vägra strandskam - delta i kroppsuppropet #släppsarongenBrand logo
Vägra strandskam - delta i kroppsuppropet #släppsarongen

Redan förra året köpte Carin da Silva en bikini och tänkte ”Nu kör jag”. Men så blev det baddräkt den sommaren också.

– Jag kände att jag inte vågade ta på mig bikini. Jag hade nog tänkt att min kropp skulle se ut på ett annat sätt. Att jag skulle ha gått ned de där kilona, förklarar hon.

Carin da Silva som blivit mamma till två söner hade idéer om att människor skulle bedöma hennes mage efter att den förändrats till följd av två födslar. Det faktum att hon gjort sig känd som dansare med rutor på magen i Let’s dance spelade också in.

Hur skulle folk se på mina bristningar?

– Den gången var jag 21 och tränade varje dag, tro fan att jag ser annorlunda ut. Men jag funderade över hur folk skulle se på mina bristningar och att ha en mjuk mage med ärr.  Jag vet inte vad jag tänkte, skulle folk ha pekat? Haha, nej ,men jag trodde nog att de skulle titta.

”Jag kan inte gå runt och vänta”

I år tog Carin da Silva beslutet att inte längre låta sig begränsas av sina egna föreställningar.

Annons

– Jag kan inte gå runt och vänta på att jag ska se ut på ett visst sätt, jag har varken den motivationen eller de generna. Jag ser ut såhär! Jag gillar god mat och dryck och har inte tid att träna.

Det var under en Greklandssemester i maj som Carin da Silva tog på sig en bikini för första gången på sju år. Innan hade hon inte vågat visa sina bristningar på magen. Här med sonen Max. Foto: Privat

Med det i bakhuvudet beslutade sig Carin da Silva för att ta på sig sin bikini när hon nyligen var i Grekland på semester.

– Det var för första gången på sju år jag hade bikini. Och det hände absolut ingenting! haha.

Hon skrev ett blogginlägg på mama.se om sin bikiniångest och kommentarer från kvinnor som kände igen sig vällde in. En av läsarna skrev såhär:  Tårarna rinner ner för mina kinder. Jag hoppas så innerligt att jag också blir kompis med min kropp som fött fyra underbara ungar. Jag är ”bara” 30 och skäms så över min mage. En annan kommentar löd såhär: Att det ska krävas att någon annan vågar är ju sjukt, men det var det här som behövdes för mig. Nu ska jag handla en ny bikini som denna trebarnsmorsa kan leka med sina små vilddjur i till sommaren!

Carin da Silva och sonen Max i havet.
Carin da Silva stöttar allas upprop #släppsarongen eftersom hon tycker det inte går att upprepa nog så många gånger att kroppen är okej precis som den är. Foto: Privat

Carin är sorgsen över att hon och många andra går runt med de här tankarna och låter dem styra.

– Det är jättetråkigt, främst för att man är så osäker i sig själv. Att man inte ser på sig själv som något fantastiskt. Man har burit barn, skapat liv, och fått den här människan att överleva med hjälp av sin kropp. Det är så synd att man inte kan se det utan bara tänker bara på hur kroppen ser ut. Det är klart att det satt sina spår!

Annons

Rörd över gensvaret

Hon försöker nu inspirera andra att ändra sitt tankesätt, såsom hon själv behövde göra för att komma vidare.

– Nu är det såhär jag ser ut på grund av allt fantastiskt som min kropp har gjort. Jag kan fortfarande dansa och uttrycka mig med min kropp, jag kan leka med mina barn och klättra i träd.

Skönt att man kan peppa andra

Samtidigt är hon rörd över det positiva gensvaret hennes inlägg genererade.

– Många skrev att de nu ska ut och köpa en bikini, och att de aldrig tänkt så. Det är skönt att man kan peppa dem. Vissa föder ut ett barn och det händer ingenting, vissa får ångest för att de går ner för mycket i vikt. Alla är olika och man är inte bättre eller sämre för det.

Carin da SIlva och sonen Max.
Carin vill uppmana kvinnor att börja tänka på kroppens funktion istället för utseende. Foto: Privat

Har du själv inspirerats av andra kvinnor som försöker påverka synen på våra kroppar?

– Jag följer @heltenkeltfi på instagram. Hon har avdramatiserat allting med kroppen. Hon jobbar som modell och är vacker så att klockorna stannar men samtidigt kan man se att hon fött två barn. Hon är fantastisk!

Annons

Varför tycker du att det är viktigt att delta i ett upprop som #släppsarongen?

– Vi är väldigt många som mår väldigt dåligt över en sån här grej, och det sitter bara i huvudet på en själv, så var det mig i alla fall. Därför är det viktigt att tänka på att en kropp är en kropp, skitsamma hur den ser ut – den kan fortfarande göra samma saker. Genom att stötta en sånt här upprop når vi ut till fler som kanske förstår det och blir peppade. Ju fler vi är som säger samma sak fast på olika sätt, till slut så kanske det klickar till.  Det kan vara skönt att höra det från en person som är offentlig som man kanske tror har helt andra tankar och känner sig supertrygg i sin kropp. Vi sitter alla i samma båt.

Vem är Carin da Silva?

Gör: Bloggare på mama.se, driver podcasten Mammasanningar med Vivi och Carin tillsammans med Vivi Wallin.

Ålder: 34.

Familj: Maken Niklas da Silva och sönerna Theo, 5 och Max, 2.

Bor: Stockholm, men flyttar snart till Bryssel.

Läs alla våra #släppsarongen-artiklar här

Annons