Carina Bergfeldt hyllas efter initiativet – SVT tvingas agera

Carina Bergfeldt

Foto: TT

Carina Bergfeldt startade nyligen en insamling för att hjälpa barnen i Afghanistan. Nu agerar SVT efter engagemanget.

Carina Bergfeldt är sedan flera år tillbaka en av SVT:s mest uppskattade journalister och programledare. I och med att hon jobbar för public service får hon inte uttrycka sig partiskt offentligt, men den risken valde hon att ta.

Här om dagen startade Carina en insamling på Instagram för att hjälpa de utsatta barnen i Afghanistan där oroligheterna snabbt sprider sig.

”Jag vet i ärlighetens namn inte om jag får göra så här, så det är möjligt att jag får skäll av SVT:s etikavdelning eller någon chef inom kort. Men jag tänker att när det handlar om barn, har vi rätt att ta någons parti”, skrev Bergfeldt intill inlägget.

Se också: Carina Bergfeldt – 6 saker du kanske inte visste om journalisten

1:12

Efter reklamen: Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

(1:12)

Slå på ljud

Carina Bergfeldts initiativ för att hjälpa barnen i Afghanistan

Carina bad sina följare att swisha 57 kronor var till organisationen Svenska Afghanistankommittén.

En dag senare var summan uppe i över en miljon kronor.

”Jag är mållös. Aldrig har väl uttrycket ’många bäckar små’ haft en viktigare innebörd. Tillsammans kan vi ta mig tusan rubba berg. Tack, varenda en av er. Av hela hjärtat tack”, skrev Carina i ett nytt inlägg.

Carina Bergfeldt hyllas efter sitt agerande

Carina Bergfeldts oro för barnen i Afghanistan – hyllas för initiativet

Engagemanget fick många att reagera. I kommentarsfältet öser hyllningarna in av både vänner och följare.

"Fantastiskt i detta mörker som sker i Afghanistan", skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

"När en modig, genuin, varm och fin person tar ”lead”, så är det lätt att följa med. Tack till dej!!", skriver artisten Jill Jonsson.

Carina Bergfeldts upprörda kritik – efter bilderna på tonårstjejerna

"Jag blir lite gråtig. Både för att ditt initiativ och allas våra småpengar kan ge detta stora och för att detta ska behövas. Men det är underbart fantastiskt att så många ser att det lilla gör så mycket!", skriver en följare.

Svaret från SVT – efter Carina Bergfeldts insamling

SVT har kontaktat Carina efter hennes initiativ, och de menar att hon i framtiden inte kan bevaka organisationen hon startade insamlingen för, även om de har full förståelse för henne agerande.

”Det är omöjligt att inte bli berörd av nyheter från Afghanistan och alla som jobbar på SVT omfattas av yttrandefrihet. Men privata engagemang kan påverka arbetsuppgifter och bevakningsområden. Det är särskilt viktigt i publicistiken där vi alltid måste stå fria och värna vårt oberoende. Carina och jag är därför helt ense om att hon framöver inte kan bevaka exempelvis Svenska Afghanistankommittén” skriver Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter i ett mejl till Aftonbladet.

Se också: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

3:08

Efter reklamen: Så påverkas kvinnorna i Afghanistan av ett talibanstyre

(3:08)

Slå på ljud