Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Chris inspirerar till minskat matsvinn: ”Finns många enkla sätt”

12 nov, 2021 
Lisa Södergren
Chris Werner står i sitt kök och berättar om hur det kom sig att hon startade kontot @ekokrav på Instagram som numera heter @chrissans.se
Chris Werner driver kontot @chrissans.se på Instagram. – Jag vill påverka och tycker det är väldigt roligt att sprida sådant som kan inspirera andra.
Hållbarhetsfrågor ligger Chris Werner varmt om hjärtat. Hon driver kontot @chrissans.se på Instagram och har skrivit boken Minska matsvinnet – 44 enkla tips.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Chris Werner har förverkligat en dröm. För några månader sedan kom hennes bok Minska matsvinnet – 44 tips ut i handeln.

– Det känns jättekul och väldigt overkligt att jag har fått skriva en bok. Matsvinn är så viktigt att tänka på med tanke på miljön men även för plånboken. Det finns så många enkla sätt att minska matsvinnet på och det har jag samlat i boken.

Se också: 3 tips för att minska ditt matsvinn

3 tips för att minska ditt matsvinnBrand logo
3 tips för att minska ditt matsvinn

Det var för tre år sedan som Chris startade sitt konto på Instagram som heter @chrissans.se (tidigare @ekokrav). Hon beskriver det som ett hållbarhetskonto med fokus på livsstil och på att väcka intresse för hållbarhetsfrågor. Det handlar dels om enkla tips i vardagen, dels om mat.

Annons

– Om man vill kunna påverka och åstadkomma en förändring för miljön så är matsvinnet hemma något man enkelt kan göra. Visst kan man fokusera på transporten men den står för en mindre del av matens totala miljöpåverkan. Matsvinn står för en mycket större del. Vi får göra vad vi kan.

För ungefär ett år sedan bestämde hon sig för att satsa på kontot och började lägga ut fler bilder och även videor. Det gav resultat. Idag har hon fler än 60000 följare.

Kort om Chris Werner

  • Bor: Stockholm
  • Ålder: 31
  • Familj: Man och två barn, nästan 2 år och 5 år.
  • Sysslar med: Digital marknadsföring under flera år, driver kontot @chrissans.se på Instagram och har nyligen släppt boken Minska matsvinnet – 44 tips (Domeratzky förlag).

– Det är jättekul! Jag har märkt att många tycker det här är viktiga frågor och att det är ett intressant ämne. Jag vill påverka och tycker det är väldigt roligt att sprida sådant som kan inspirera andra.

Mat i säsong och återodling av grönsaker

Inläggen handlar om allt från att äta mat i säsong till hur du kan rädda trötta kryddor genom att frysa in dem i olja i en islåda och återodla grönsaker som purjolök och sallad.

Annons

– Det går även att odla rödkål, det kan vara ganska oväntat. Man lägger roten i ett glas med vatten eller direkt i jord. Den ska få rötter och sedan tar det inte så många dagar innan det dyker upp blad som man kan använda i sallad eller annat. Samma sak går att göra med vitlök. Då växer det upp långa gröna strån som påminner om gräslök. Man ska tydligen kunna äta blasten även om man har svårt för vitlök. Det har några av mina följare berättat.

Följarna har olika bakgrund och förutsättningar. En del av dem är i början av sin hållbarhetsresa, andra har kommit långt.

– Vissa kan höra av sig och fråga: ”Varför tipsar du om det här? Jag har gjort det här i tio år”. Samtidigt finns det andra som inte visste att kan kunde göra så här alls. Det finns mycket som folk verkligen inte känner till och det är kul att lyfta fram det.

Se också: Tio saker du kan göra för klimatet redan idag:

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Chris återkommer till följarna några gånger under vårt samtal. Även om det är hon som driver kontot och väljer vilka inlägg hon ska göra så bidrar de till innehållet.

Annons

– Det är mycket roligare att göra det tillsammans. Folk frågar – och hjälper varandra. Det är nästan som ett forum i kommentarsfälten. Jag blir väldigt glad över att mina följare är så positiva och öppna mot varandra.

Så mycket mat slänger vi

En tredjedel av all mat som produceras äts inte upp och i Sverige rör det sig om 19 kilo fullt ätbar mat per person och år. Det som oftast blir matsvinn är frukt, grönsaker, bröd och matrester. Om man tittar på det globalt så står matsvinnet för 8–10 procent av växthusgaserna

Källa: Livsmedelsverket

Gradvis förändring

För egen del har förändringen kommit gradvis, men hållbarhetsresan kom igång på allvar när hon väntade barn.

– Jag hade mycket tankar på giftfria leksaker, funderade på vad vi äter och vad vi inte äter, vad vi värmer maten i mikron på.

Hållbarhetstänket präglar vardagen för Chris och hennes familj på olika sätt. De bor i ett hus från tidigt 1900-tal som de i möjligaste försöker återställa. Målar om och tar fram gamla trägolv i stället för att riva ut och köpa ny inredning. Hyr gärna om de kan samt säljer eller skänker bort det som familjen inte längre behöver.

Annons

– Innan jag köper något tänker jag efter: Behöver jag verkligen den här saken? Jag mår bättre av att inte ha så många saker runtomkring mig. Vissa saker köper jag hellre på second hand, men om jag köper en ny sak vet jag att jag ska ha den i många många år.

Och maten är förstås central. Om de är ute och äter väljer de främst vegetariskt och barnen äter vegetariskt i förskolan. Det händer att de äter kött, men då är det noga utvalt. Och allt ska ätas upp. Hellre en omgång extra med mat än att slänga.

3 saker som Chris prioriterar för en mer hållbar vardag:

  1. Minska matsvinnet. Vi försöka ta vara på den mat vi köper. Därför brukar vi handla för ett fåtal dagar framåt. Då vet vi hur mycket vi har och vilka av oss som är hemma.
  2. När vi kan cykla eller gå försöker vi göra det. Vi har nära till förskola och relativt nära till en matbutik. Utöver det åker vi kollektivt eller elbil dit vi ska.
  3. Påverka företag. När det är något som jag tycker inte känns tillräckligt hållbart så försöker jag påverka företaget bakom det. Hör av mig till företag med feedback eller ifrågasätter saker. Varför säljer ni inte mer mat i säsong, varför har ni fortfarande papperskvitton, varför finns det inte ekologiska vindruvor? Nu har vår butik precis tagit in ekologiska vindruvor efter att vi frågat. Företag kan förändras.
Annons

– Det är väldigt viktigt ur ett miljöperspektiv att vi inte slänger mat och att fler tar vara på maten vi har. Det påverkar även företagen som inte behöver producera och slänga så mycket.

Nyckeln till ett mer hållbart liv ligger i att vara öppen för förändring, menar Chris. Du behöver inte veta exakt hur du ska göra, men genom att lyssna på andra utan att kritisera kan du hitta ditt sätt.

– Det är viktigt inte vara så hård mot sig själv. Vad någon annan gör blir inte lika viktigt som vad faktiskt du gör. Vi har olika liv och olika vanor, det gör att vi får agera olika men åt samma mål. Stanna upp och tänka på det du faktiskt gör. Var nöjd och stolt över det.

Annons