Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Cissi Wallin om boken som kan ge henne fängelse: ”Jag är inte rädd”

01 sep, 2020 
Minna Wallén-Widung
Cissi Wallin mot en grå betongvägg, Stockholm 2020.
Cissi Wallin är beredd att riskera fängelse för att få berätta sin historia. I den nya boken Allt som var mitt ger hon sin version av de händelser som cirkulerat i medierna de senaste åren, ända sedan Metoo 2017.
– Det vore bisarrt att låta sig tystas nu, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Historien som inte får berättas”.

Så står det på omslaget av Cissi Wallins nya självbiografiska bok, Allt som var mitt. Ändå tänker hon berätta den nu, historien som har följt henne sedan 2006, då hon hävdar att hon blev våldtagen av den man som hon sedermera namngav i samband med Metoo-rörelsen 2017.

Redan innan boken gått till tryck hade den fått stor uppmärksamhet. I sista sekunden drog förlaget som skulle ge ut boken sig ur hela affären. Man hade låtit en jurist granska manuset och när han bedömde att Cissi kunde riskera fängelse för grovt förtal, valde man att bryta kontraktet.

– Det var en otroligt surrealistisk upplevelse. Jag kan bara spekulera i varför de fattade det beslutet, jag fick aldrig några egentliga svar, säger hon.

Medveten om risken

Själv har Cissi hela tiden varit medveten om och öppen med vilken risk hon tar som nu berättar sin historia i bokform. Att hon kan kan komma att bli straffad är en risk hon är villig att ta, om alternativet är att förbli tyst. Därför beslutade hon sig för att ge ut boken på eget förlag. Att den nu landar i bokhandlarna känns på något sätt som att sätta punkt, säger hon.

Omslaget till Cissi Wallins bok Allt som var mitt.
Omslaget till Allt som var mitt.

– Boken är jätteviktig för mig. Vi lever i en tidsålder där allt ska gå snabbt, det är snabba klick och det är svårt att bli hörd. Men med en bok kan man gå igenom från a till ö vad som har hänt och varför det har hänt. Det är ett bokslut, och det är både läkande och viktigt.

Annons

Cissi Wallins bok Allt som var mitt

Utgångspunkten för boken är det sexuella övergrepp hon hävdar ägde rum en natt för 14 år sedan. Hon beskriver hur hon fick ångest och PTSD, och hur hon har fått hjälp av terapin hon gått i. Efter fem år, 2011, gjorde Cissi en polisanmälan. Mannen – som inte namnges i boken – nekade till alla anklagelser. Utredningen lades ner på grund av brist på bevis och mannen friades därför från misstankarna.

Cissi ser i boken också tillbaka på åren i mitten av 00-talet då hon som ung tjej från Uddevalla försökte slå sig in i kultur- och mediebranschen i Stockholm. Hon skriver om mäktiga mediemän som tog sig rättigheter de inte hade, om branschkollegor som blundade och höll varandra om ryggen.

Och så hur Metoo slog ner som en bomb 2017. Cissi befann sig då i USA. Hon satt på ett café och jobbade när nyheten om anklagelserna mot den amerikanske filmproducenten Harvey Weinstein kablades ut i tv-kanalerna, tillsammans med hashtaggen #metoo.

Annons

Hon minns det tydligt.

– Det var en fysisk upplevelse. Det har man sett i studier om sexövergrepp, att man kan vara jättebra på att förtränga saker som skett mentalt men att man har ett kroppsminne. Man tror att något är glömt, men så läser man eller ser någonting och då reagerar kroppen fysiskt. Man kan få hjärtklappning eller börja svettas, jag minns att jag mådde fysiskt illa och ville kräkas. Det var så starkt att ta in det jag läste och såg.

Se också: Metoo-rörelsen på 90 sekunder

Videon kunde inte hittas

Ångrar inte sitt val

När hon kom hem från USA-resan hade hon fattat ett beslut. Hon skulle namnge den hon kallar sin förövare offentligt. Reaktionerna blev massiva och utgjorde startskottet på en utdragen diskussion om vad man får och inte får säga offentligt. 2018 anmäldes Cissi för grovt förtal och i december 2019 kom den fällande domen i tingsrätten. Hon dömdes villkorligt för grovt förtal till att betala dagsböter och skadestånd.

Annons

Domen är nu överklagad, men oavsett utgången där ångrar inte Cissi sitt val att namnge mannen.

– Nej. Under de förutsättningarna som varit har jag känt att jag har gjort det jag har kunnat. Det är en debatt i sig att kvinnor som blivit utsatta ska vara nyanserade, man ska ta hänsyn till hela världen och ha ångest över att man kanske råkar såra sin förövare. Men alla som väljer att berätta ska respekteras för det. Det är en enormt omskakande sak att göra, för i den sekund man gör det tar man ett oåterkalleligt steg över en gräns. Det finns inget värde för mig att rannsaka mig själv i det, bara att våga berätta är ett otroligt stort steg.

Cissi Wallin i trappan i Stockholms tingsrätt under den första rättegångsdagen i åtalet om grovt förtal november 2019.
Cissi Wallin i samband med rättegången i Stockholms tingsrätt hösten 2019.

Förlorade jobbuppdrag

I samband med att förtalsåtalet blev känt förlorade Cissi flera jobbuppdrag. En planerad SVT-dokumentär om abortfrågan i Polen hon arbetat med sköts upp på obestämd tid och tidningen Metro ville efter tolv år göra ett avbrott i hennes krönikor. Men via framför allt sociala medier har hon också fått mycket stöd.

Annons

– Utifrån ser man kanske bara det hemska och negativa, men däremellan sker också systerskapet och mycket som är positivt. Det finns en styrka i att prata med andra som råkat ut för samma saker. Utan det stödet skulle jag inte orka, det har varit helt avgörande. Det är lätt att se att det har varit mycket skit, men jag har också fått så mycket stöd och kärlek.

Jobbar för kvinnors rätt

I dag kallar sig Cissi för aktivist. Mycket av sin tid ägnar hon nu åt att kämpa för kvinnors rättigheter och mot mäns våld mot kvinnor. Hon kallar Metoo för en ”pågående revolution” som i allra högsta grad är relevant i dag.

– Bara det faktum att man diskuterar om Metoo ”gått för långt” är ett tecken på att den är nödvändig. Metoo är en väldigt stark reaktion på ett enormt problem. Det är talande att man säger till kvinnor att det är okej att protestera, så länge man bara pratar om strukturer, inte hänger ut någon och inte är för högljudd. Det är så förmätet att säga till någon som har blottlagt sitt trauma att man har tagit på sig en offerkofta. Man kan inte recensera en annan människas reaktion på förtryck.

Annons

Samtidigt tycker hon att saker har förändrats till det bättre tack vare Metoo.

– Framför allt att vi har de här samtalen nu och att de kommer mer naturligt, vi behöver inte bryta en tjock is först. Man kan sitta på en tjejmiddag och prata om det öppet, vi behöver inte längre viska i slutna rum. Jag tränar på ett gym där många är seniorer och ibland när jag tjuvlyssnat i omklädningsrummet har jag hört samtal om Metoo. Det är äldre damer som pratar om hur viktigt det är och att man aldrig pratade om sånt när de var unga. Bara att höra dem lyfta frågan känns så skönt.

Har förändrat henne som person

För Cissi har Metoo betytt mycket bra, men också kostat på. Hon beskriver det som en pågående process, där man hela tiden befinner sig i olika faser.

– Först är man hyllad och trodd, sedan baktalad och misstrodd. För då har man fått för mycket luft, kvinnor ska ändå veta sin plats. Det finns också en uppfattning om att det finns ett fönster och har du väl tagit upp något en gång ska du inte prata om det mer sen – ”det blev så dålig stämning, måste du ta upp det där igen?”.

Annons

Hon är en annan person nu än tidigare, säger hon. De senaste åren har gett henne lärdomar och insikter som stundvis varit smärtsamma.

– Jag har både blivit mer hårdhudad och mer försiktig. Den tunga lärdomen är nog att inte vara så naiv, att inte släppa in människor för lättvindigt i mitt liv. Människor kan säga att de stöttar en, men sen när det kommer till kritan gör de inte det, säger hon och fortsätter:

– Boken handlar delvis om medievärlden, kulturvärlden och feministrörelsen, och där har jag blivit både sviken och chockerad. Men sen har det dykt upp människor på andra sidan som backat upp, vilket jag aldrig hade trott. Jag har gått genom något slags eld och då blir man en annan människa. Sen har jag fått två barn under den här tiden också, det gör ju också att man ändrar perspektiv.

Cissi Wallin inne på Expressens redaktion i januari 2020.
Cissi Wallin värvades av Expressen som kolumnist i början av 2020.

”Tror på yttrandefriheten”

Och nu är det dags för det som hon kallar sin ”tredje bebis” att se dagens ljus. Hon hoppas att andra som blivit utsatta ska känna sig lite styrkta och hjälpta av boken. Kanske, skriver hon i prologen, kan boken hjälpa någon att inse vilka strukturer som fortfarande lever kvar i vårt samhälle.

Annons

Och medan förlaget inte var beredd att riskera en fängelsedom mot Cissi – om hon åtalas och fälls för boken kan det bli tal om fängelse eftersom hon redan dömts villkorligt för grovt förtal – säger hon sig vara det.

– Ja, för att jag tror på yttrandefriheten. Det vore bisarrt att låta sig tystas nu, jag har gått på den här linjen hela tiden. Och det är klart att jag inte är opåverkad, men jag är inte rädd.

Allas.se har varit i kontakt med mannen och hans advokat. Båda avböjer att kommentera boken.

Fakta: Rättegången mot Cissi Wallin

  • I oktober 2017 publicerade Cissi Wallin ett inlägg på Instagram, där hon namngav en man i mediebranschen och anklagade honom för en våldtäkt som enligt henne ägde rum 2006. 2011 hade hon polisanmält mannen. Han nekade till alla anklagelser och utredningen lades ner i brist på bevis.
  • Inlägget var ett av de första under Metoo-hösten där en offentlig person namngavs på sociala medier.
  • I början av 2018 anmälde den namngivna mannen Cissi Wallin för grovt förtal.
  • Rättegången mot Cissi Wallin inleddes i november 2019 i Stockholms tingsrätt. Mannen ville ha 240 000 kronor i ersättning för kränkningar och 26 000 kronor för sveda och värk.
  • Den 9 december 2019 meddelade tingsrätten sin dom. Cissi Wallin dömdes för grovt förtal. Domen var villkorlig och Cissi Wallin dömdes att betala hundra dagsböter och ett skådestånd på 90 000 kronor. Tingsrätten bedömde att brottet skulle anses som grovt eftersom ”inläggen avsett mycket allvarlig brottslighet, fått stor spridning” och lett till stor skada för mannens privatliv och yrkesverksamhet.
  • Tingsrätten tog i domen inte ställning till våldtäktsanklagelsernas sanningshalt. ”När uppgiftslämnandet inte är försvarligt spelar det enligt lag inte någon roll om uppgifterna var sanna eller kvinnan hade skälig grund för dem. Tingsrätten har därför inte prövat om så var fallet”, skriver tingsrätten i domen.
  • Såväl Cissi Wallin som mannen överklagade domen. Hon vill att åtalet ska ogillas och att hon ska slippa betala skadestånd, och han vill ha ett högre skadestånd. Det är ännu oklart när hovrätten tar upp fallet.
Annons