Dagny Carlsson, 105: "Man får inte gamla till sig"

Dagny Carlsson, världens kanske äldsta bloggare, vill att omgivningen ska sluta se på äldre människor som förbrukade och gamla. "De ska tänka på att äldre är som vanliga människor, bara lite äldre", säger hon till Kungälvs-Posten.
Dagny Carlsson, världens kanske äldsta bloggare, vill att omgivningen ska sluta se på äldre människor som förbrukade och gamla. "De ska tänka på att äldre är som vanliga människor, bara lite äldre", säger hon till Kungälvs-Posten.

Bloggaren Dagny Carlsson, 105, fortsätter att resa land och rike runt för att berätta om sitt liv och vad det var som fick henne att starta en blogg efter att hon gått en datorkurs 94 år gammal.

Dagny "Bojan" Carlsson.

Dagny ”Bojan” Carlsson. Foto: Patrik C Österberg/IBL/TT

Nyligen besökte hon Kungälvs sjukhus. Där avslöjade hon att hon inte har något recept på hur man blir så gammal som hon.

– Nej, skulle jag haft det skulle jag ha sålt det och blivit rik, sa hon enligt Kungälvs-Posten.

Tack vare den där datorkursen har Dagny Carlsson blivit ett välkänt namn i hela landet. Hon är troligtvis världens äldsta bloggare, har medverkat i SVT-dokumentären Det är inte så dumt att bli gammal och gett ut boken Livet enligt Dagny : i huvudet på en 104-åring. I somras fick hon sommarprata i Sveriges radio.

”Vill inte bli undanputtade”

Dagny får ofta frågor om åldrande och till Kungälvs-Posten säger hon att det gäller att inte ”gamla till sig”.

– Förutsättningen är att man är frisk och sen att man har viljan och inte känner sig gammal och förbrukad. Det är det de gör, och omgivningen hjälper till att spä på det också.

Världens kanske äldsta bloggare, Dagny Carlsson

Världens kanske äldsta bloggare, Dagny Carlsson. Foto: Aftonbladet/IBL/TT

Hon önskar att omgivningen kunde sluta se på äldre människor på det sättet, och i stället inse att äldre är precis som alla andra.

– De ska tänka på att äldre är som vanliga människor, bara lite äldre. De har känslor och önskningar och vill leva sitt liv så bra som möjligt. De vill inte bli undanputtade, säger hon till tidningen.

Vill besöka kinesiska muren

När hon förra året fyllde 104, passade hon på att ge några konkreta tips för ett långt liv.

– Man håller inte på och gnäller och tänker på att man är sjuk utan känner man sig lite dålig så bryr man sig inte om det. Man går på ändå, sa hon då till Expressen TV.

Och trots sin höga ålder har inte Dagny slutat drömma om saker hon vill se och göra.

– Jag vill gå på kinesiska muren. Men ingen vågar ju resa med mig för de tror att jag ska dö så fort jag passerar rikets gränser. Ha, ha. Jag vill dit för det var ju i Kina kulturen en gång började, sa hon i slutet av januari 2017 till Aftonbladet.