Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Därför firar vi Mors dag – så hyllades mammorna förr

25 maj, 2023 
Cecilia Gustavsson
Grattis alla mammor! Passa på att ta en sådan dag som rekommenderades i ett speciellt litet häfte från 1920 – med mer uppvaktning och slappande än presenter.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mors dag kom till Sverige 1919. Men fortfarande är det lätt att fråga sig: Vad ska man göra med den där dagen egentligen?

1920 gavs faktiskt ett litet häfte med rekommendationer ut, där det stod om hur mammorna skulle hyllas. Där fanns sex punkter för firandet i hemmet, och sex punkter för firande utanför hemmet.

Se också: Farah Abadi om mammarollen: "Det är strikt förbjudet"Brand logo
Se också: Farah Abadi om mammarollen: "Det är strikt förbjudet"

Vad sägs om de här exemplen:

• Mor beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bör bädda, sopa, laga mat och diska.

Annons

• Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, utantill och ur detta häfte, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft.

En amerikansks hemmafru 1929 i New York.

Utanför hemmet fanns dessa anvisningar:

• I kyrkor och bönhus erinra prästen och predikanten om Mors dag och om hennes betydelse för hem och samhälle.

• Om aftonen kunna festligheter ordnas i skolsalar och i andra offentliga lokaler, varvid programmet upptager sång, tal, uppläsning ur detta häfte, kaffe med dopp. Alla mödrar äro inbjudna som gäster.

Annons
Anna Jarvis någon gång mellan 1890 and 1910.

Mors dag skapades redan 1905 av amerikanskan Anna Jarvis, som ville hedra alla kvinnor som gjort uppoffringar för sina familjer. Den som tog firandet till Sverige var författaren Cecilia Bååth-Holmberg.

I dag har Mors dag blivit en mer kommersiell högtid. Men kanske finns det fortfarande anledning att kräva manligt hushållsarbete – inte bara en utan alla dagar? Kvinnor står för drygt 60 procent av jobbet när det gäller handla, städa, ha översyn av hushållet, laga mat och ta hand om barn och sällskapsdjur. Då kan det vara skönt med ”med en liten högtidlighet, där far i huset medverkar”.

Annons

Källa: Nordiska Museet, Wikipedia, SCB.

Fem tips –att önska i stället för presenter:

  • Egenplockad blombukett
  • Familjemedlemmarna skriver listor på fem saker som de älskar med dig.
  • Hjälp med något tråkigt som du skjutit upp, som att sätta upp en hylla, putsa fönster.
  • Bli bjuden på en picknick i majvädret
  • En spellista med dina favoritlåtar
Annons