Lästips: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Därför har äldre svårt med mobilens pekskärm – detta superknep löser problemet

27 jan, 2022 
AvLukas Ernryd
Till vänster, en äldre person använder mobilen, till höger, handkräms läggs på en hand.

Pekskärmen på mobilen eller surfplattan kan vara svår att hantera. Något som äldre ibland kan uppleva. Men det betyder inte att samhällets seniorer är tekniskt akterseglade – bara att de har torra fingertoppar.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Det är P4 Jönköping som berättar om en ny sammanställning av 31 akademiska studier som kartlagt hur äldre klarar av att använda mobilens eller surfplattans pekskärm.

Något som inte alltid är enkelt. Ibland verkar pekskärmen göra något helt annat än vad man ber den om. Detta kan skapa frustration och en känsla av att man inte hänger med i utvecklingen.

Den nya sammanställningen visar dock att användarvänligheten i dagens pekskärmar inte är särskilt vänlig för de äldre i samhället. Och det beror inte på bristande kunskap om teknik – utan på något så enkelt som torra fingrar.

Se också: Detta är ålderism

Det här är ålderismBrand logo
Det här är ålderism

Bakom rapporten står företaget No isolation som utvecklar produkter som jobbar mot digitalt utanförskap.

Annons

– Många verktyg med pekskärmar anses vara ganska användarvänliga, men jag personligen hade ju inte tänkt att det faktiskt kan vara fysiskt omöjligt att använda en pekskärm på grund av till exempel torra fingertoppar, säger Johanna Dovander, marknadsansvarig på No Isolation, till P4 Jönköping.

Johanna understryker också vikten av att fortsätta utveckla anpassad teknik till den äldre målgruppen i framtiden.

Hindrar elektricitet

Det som sker med äldre personers fingrar är att dessa blir torra. Och den torrheten hindrar elektricitet från att passera genom huden. Det gör att telefonen eller surfplattan inte svarar på pekfingrets rörelse, enligt Mark Rutland, professor i ytkemi vid Kungliga tekniska högskolan.

– De flesta över 60 år upplever försämrade biomekaniska egenskaper. Det vill säga att fingrarna blir uttorkade och styvare, säger han till radion.

Hudkräm är räddaren

Mark berättar också om ett knep att ta till om pekskärmen inte verkar fungera: Använd hudkräm. Fukten är nämligen en strömförande egenskap.

– Det kan vara så lite som att man använder hudkräm som återställer fukten och elasticiteten till huden, säger Mark Rutland, till radion.

Se också: 5 saker du inte visste om grått hår

5 saker du inte visste om grått hårBrand logo
5 saker du inte visste om grått hår
Annons