Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Därför kan ditt hem invaderas av myror – mitt i vintern

22 jul, 2018 
Malin Perlheden
Myror kryper inomhus på golvet och väggen
Märkligt fenomen – yrvakna myror dyker upp ur vinterdvalan. Men det har en högst naturlig förklaring.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Myrinvationer känner de flesta av oss igen! Och fenomenet har en förklaring, myror lämnar efter sig en doft när de hittar ett bra ställe för mat och det är just den doften som lockar andra myror dit.

Du som trodde att detta var ett typiskt vår- och sommarproblem misstar dig dessvärre. Under vintern ligger myror i dvala, några decimeter under marken där det är varmt.

Golvärme kan störa dvalan

Du som har golvvärme och fjärrvärme kan störa myrornas vinterdvala och väcka dem lite för tidigt och då letar de sig fram och beger sig på jakt efter mat i ditt hus. Framför allt sötsaker står högt i kurs hos de små svarta krypen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi har sett det tidigare och då har det alltid varit samband med konstgjord värme. De vaknar av värmen helt enkelt, säger skadedjursexperten Håkan Kjellberg till Expressen Leva och Bo.

För att bli av med myrorna behöver du storstäda och placera ut bekämpningsmedel. Om du hittar hålet som myrorna har kan du täppa till det för att på sikt förhindra att problemet uppstår igen.

Av Malin Perlheden/Allers

Källa: Expressen

Annons