Därför ska du aldrig lämna handspriten i bilen

Till vänster: En kvinna använder handsprit. Till höger: En bil.

Foto: Shutterstock/TT

I flera månader har vi uppmanats och uppmuntrats av experter att ha med oss handsprit vart vi än befinner oss. Detta eftersom handsprit, efter en gammal hederlig handtvätt med tvål och vatten, är det bästa skyddet från att smittas av det nya coronaviruset och bli sjuk i covid-19.

Men om du brukar ha din flaska med handsprit i bilen bör du nog tänka om – nu varnar experter för att den lättantändliga vätskan enkelt kan explodera om den glöms kvar i bilen.

Handspriten exploderar i bilen

Den dolda faran med handspriten är att den, om den exponeras för direkt solljus, kan den explodera. Experter har gått ut med varningen efter att Western Lakes Fire District i USA delat en bild på en bil vars dörr och insida fullkomligt förstörts av en explosion.

”Att ha den (handspriten) i din bil när det är varmt väder, om den utsätts för solljus, och framförallt om den är nära en låga (vid rökning eller grillning) kan leda till en katastrof”, skrev distriktets brandkår i inlägget.

Brandbekämparen: Statisk elektricitet kan få handspriten att explodera

Sherrie Wilson, en nu pensionerad brandbekämpare från Dallas, berättade för Daily Mail, hur alkoholbaserad handdesinfektion kan orsaka explosioner.

– Om handspriten öppnas i ett mindre utrymme, som inuti en bil, och släpper ut alkoholångor så kan den explodera, säger hon.

– Om det sedan introduceras statisk elektricitet i bilen, och det kan bara vara att någon hoppar in eller drar på sig en tröja, så kan alkoholångorna explodera.

Källa: Daily Mail

Världshälsoorganisationens (WHO) eget recept på handsprit