Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Därför släcktes Stina Wollters Instagramkonto ner

27 sep, 2019 
Anaïs González Cruz
Stina Wollter
Stina Wollter publicerade ett konstfotografi av en kvinnokropp med kroppsbehåring – något som fick Instagram att släcka ner hennes konto. Samtidigt får explicita och sexistiska bilder grönt ljus av appen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Konstnären och programledaren Stina Wollter har de senaste åren blivit en riktig kändis på Instagram. Där publicerar hon ofta videor och bilder med ett kroppspositivt budskap, något som hyllats av tusentals svenskar.

De spralliga klippen där Stina dansar loss i underkläder har fått stor spridning på nätet, och för henne själv var det också ett sätt att lära sig älska sin egen kropp:

– Jag tänkte att hjälp vad det dallrar och vad fånig jag ser ut, men efter tjugonde titten så hände något. Plötsligt såg jag en störtskön person och jag tänkte att jag önskar att jag var sådan. Sedan kom jag på att det ju är jag, säger hon i en tidigare intervju med allas och fortsätter:

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Vi har för få positiva bilder av tjocka tjejer i dag. Hon är den man skrattar åt och den som aldrig får ligga. Det jag vill med min kroppsaktivism är att visa att man inte ska döma någon efter ytan. Om jag inte kan vara mitt underbaraste jag, hur ska jag då orka leva med mig själv?

Annons

Men nu har 55-åringens Instagramkonto stängts ner. Anledningen? Hon la upp ett konstfotografi på en kvinna med kroppsbehåring. På bilden är vare sig bröstvårtor eller andra könsdelar synliga, men trots det har inlägget raderas av Instagram vid ett flertal tillfällen.

”Shadowbanning” allt vanligare

Komikern och skådespelerskan Mia Skäringer är en av många som ifrågasätter appens beslut att stänga ner kontot:

”@stinawollter ’s konto har nu släckts ner av instagram pga att hon fortsatte lägga upp bilden till vänster som alltså vid ett flertal tillfällen togs bort av instagram. En kropp som badar i ljus och skugga. Kropparna till höger finns det inga bekymmer eller ängslan kring. De ligger kvar”, skriver hon och bifogar betydligt mer explicita bilder som godkänts. 

https://www.instagram.com/p/B26SVG9obJM/

Hundratals upprörda följare sluter nu upp bakom Stina Wollter på Instagram, däribland handbollsspelaren och Instagramprofilen Linnéa Claeson:

Annons

”Fan va sjukt, jag ringer Facebook och ser om jag kan göra nåt”, skriver hon i kommentarsfältet på Mia Skäringers inlägg.

Det här är dock inte första gången som konstnärens Instagram släckts. 2016 anmäldes flera videor på hennes konto, vilket resulterade i en blockering.

Tyvärr är det heller inget nytt för många andra kroppsaktivister på Instagram. Appen tros nämligen använda sig av en särskild algoritm, så kallad ”shadowbanning”, där man delvis eller helt blockerar särskilda användare från att synas.

Av Anais Gonzalez Cruz/Femina

Foto: TT

Annons