Detta är Olena Zelenska – kvinnan bakom Ukrainas hyllade president

Till vänster, presidentfamiljen i Ukrarina, till höger, Olena Zelenska och Volodymyr Zelenskyy.

Foto: Skärmbild från Instagram

Modeikon, kvinnorättskämpe och inspirationskälla för miljontals i hela världen. Olena Zelenska gör ett outtröttligt arbete för att behålla det ukrainska hoppet mot den ryska invasionen. Här är allt du behöver veta om presidentfrun i Ukraina.

Natten till den 24 februari invaderade ryska trupper Ukraina.

Sedan dess har inte mycket varit sig likt i världen. Hundratusentals flyr från landet som kämpar mot en på pappret övermäktig fiende.

Men den ukrainska stridsviljan har bromsat upp det ryska avancemanget.

En av anledningarna är moralen som folket i Ukraina uppvisar.

Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till
1:17

Efter reklamen: Se också: Rysslands invasion av Ukraina – så kan du hjälpa till

(1:17)

I rapporteringen har Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj lyfts som en heroisk gestalt. Inte minst för att han vägrat att lämna landet trots att USA erbjöd honom hjälp att flygas ut.

Hans svar till amerikanerna har redan skrivit in sig i historieböckerna.

– Jag behöver inte skjuts, jag behöver ammunition.

Men presidenten är inte ensam. Han är gift med en kvinna som alltid stöttat honom i vått och torrt och som fortsätter stå vid hans sida och i denna ödesdigra tid.

Detta är Olena Zelenska

Olena Zelenska – vars flicknamn är Kiyashko – föddes år 1978 i staden Kryvyi Rih som ligger i östra Ukraina.

Hon träffade sin blivande make, Volodymyr Zelenskyj – som sedan skulle bli bli Ukrainas president – på universitetet där hon studerade arkitektur. Hon slutförde inte studierna utan började sedan att ägna sig åt skrivande.

Paret gifte sig år 2003 efter att ha varit ett par i åtta år.

Familjen Zelenskyj.

Foto: Skärmbild/Instagram

De har två barn ihop, en dotter, 19 år, och en son, 9 år.

Makens väg till makten

Innan president Zelenskyj blev landets ledare år 2019 var han en av landets mest kända komiker. Han var med i den omåttligt populära tv-serien Folkets tjänare där han spelade en inkompetent politiker.

Så blev kvinnor en självklar del av ukrainska armén – tusentals slåss vid fronten

Olena Zelenska jobbade med att skriva skämt för makens serie, men parets liv tog en helt annan vändning när Volodymyr ville ge sig in politikens värld på riktigt. Han siktade på att bli president och Olena var inte odelat positiv i början. Framför allt för att hon tyckte om att leva vid sidan om rampljuset.

Men hon ändrade sig.

När det var dags för kampanjarbetet klev hon fram med självsäkerhet och stod vid hans sida alla gånger han höll ett tal eller när fotograferna behövde en bild. Hon anses vara sin mans närmsta bundsförvant. Något som indirekt bekräftats av Volodomyr själv när han säger att han numera är Rysslands måltavla nummer 1, men hans familj är nummer 2.

Volodymyr Zelenskyj kysser sin fru efter att ha blivit vald till Ukrainas president i april 2019.

Foto: Tatyana Zenkovich/TT

Till tidningen Independent har Volodymyr sagt att familjen gömmer sig sedan starten av kriget och att han bara har träffat dem vid ett fåtal tillfällen.

En modeikon

Medierna i Ukraina har lyft Olenas engagemang i en rad samhällsviktiga frågor. I december 2019 talade hon om vikten av jämställdhet på den ukrainska kvinnokongressen och bedriver också ett arbete mot våld mot kvinnor i hemmet. Olena har även kämpat för att sätta ljus på den ukrainska kulturen och språket i världen.

Foto: Yurii Rylchuk/TT

Hon tog initiativ till en reform av skolmaten som hon anser behöver bli mer näringsrik. Olena har också satt fokus på bättre hälsa för Ukrainas barn.

Så frågan är hur mycket hon egentligen tyckte om att stå vid sidan om rampljuset, med tanke på allt hon gör för landet?

Hon förklarar det så här till ukrainska Vouge som gjorde en intervju med henne 2019.

- Min man är alltid i strålkastarljuset, medan jag känner mig mer bekväm i skuggan. Men jag hittade skäl för mig själv till förmån för publicitet. En av dem är möjligheten att fånga människors uppmärksamhet på viktiga sociala frågor.

Olena anses också vara en stilikon. Hon väljer avsiktligt att bära kläder gjorda av ukrainska designers på sina diplomatiska resor utomlands.

– Jag blir glad när de frågar mig i New York eller Paris vem som är designern av min outfit. Och det skulle inte vara lika spännande att namnge ett stort västerländskt varumärke, som de redan känner till där. Det är mycket trevligare att marknadsföra ukrainska designers, säger hon till ukrainska Vouge som haft Olena på omslaget tre gånger.

Olena Zelenska.

Foto: AP/TT

Aktiv i sociala medier

Precis som sin make har Olena flitigt använt sociala medier under tiden som kriget rasat i Ukraina.

I ett känslosamt Instagram-inlägg med svartvita bilder på ukrainska barn som har förlorat sina liv i kriget, skrev Zelenska.

– De ryska ockupanterna dödar ukrainska barn. Medvetet och cyniskt.

Hon fortsatte med orden:

Olena Zelenska, presidentfrun i Ukraina.

Foto: Skärmbild/Instagram

– När människor i Ryssland säger att deras trupper inte skadar civilbefolkningen, visa dem dessa bilder! Visa dem ansiktena på dessa barn som inte ens fick chansen att växa upp.

I skrivande stund har Olena Zelenska 2,3 miljoner följare på Instagram. Hennes mest sedda video har ett kärnfullt budskap som går rätt in i hjärtat.

– Vi är emot kriget och attackerade inte först. Men vi tänker inte ge upp. Hela världen, se att vi kämpar för fred även i era länder.

I ett annat inlägg vänder hon sig till det ukrainska folket.

– Mina barn ser på mig. Jag kommer att vara bredvid dem. Och bredvid min man. Och med dig, lade hon till och syftade till de ukrainska medborgarna.

Volodymyr Zelenskiy och hans fru Olena Zelenska

Volodymyr Zelenskyj och hans fru Olena Zelenska på Alla hjärtans dag år 2022, bara tio dagar innan kriget bryter ut i Ukraina.

Foto: TT/Volodymyr Zelenskiy