Artikeln innehåller reklamlänkar
Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Digital doktor: Så gör du läkarbesök via en vårdapp

13 aug, 2020 
Malin Perlheden
Kvinna pratar med läkare via internet.
Visste du att du kan prata med en läkare från hemmets lugna vrå, till och med öga mot öga om du vill? Du har sannolikt redan verktyget du behöver för att komma igång – en smart telefon med internetuppkoppling!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I annonssamarbete med Doktor.se

Sveriges regering har en vision av att Sverige ska vara bäst i världen på e-hälsa redan år 2025. Enligt den stora kartläggningen över våra internetvanor, Svenskarna och internet, använder redan lite drygt hälften av oss, 53 procent, sjukvårdens digitala tjänster för till exempel boka en tid hos våra läkare via nätet.

Men att faktiskt prata med en läkare via internet är inte riktigt lika vanligt och den smidiga lösningen blir bara ovanligare ju äldre vi blir. Hos de som har fyllt 55 år är det bara knappa fyra procent som pratar med en läkare så här. Och det är synd, oftast är det personer med lite livserfarenhet som bäst kan beskriva våra krämpor eller vet vilka recept vi behöver få utskrivna eller förnyade.

Genom att använda en vårdapp kan vi alltså bespara oss onödiga besök på vårdcentralen, något som har aktualiserats inte minst i coronapandemins spår.

Doktor.se har öppet dygnet runt. Du har inget att förlora på att bara testa – och fördelarna är många.

Annons

Alla läkare och sjuksköterskor på Doktor.se har mångårig erfarenhet inom vårdyrket och har tidigare arbetat på fysiska vårdcentraler och sjukhus. En del av dem jobbar på sjukhus eller vårdcentraler parallellt med sina jobb på Doktor.se.

Vi lär dig hur du snabbt och enkelt kommer igång med att använda den populära appen Doktor.se!

4 fördelar med att ladda ner Doktor.se-appen

1. Ingen risk för smittspridning

När du uppsöker vården via internet behöver du inte oroa dig för att bli smittad av varken vårdpersonal eller andra patienter i väntrummet.

2. Med och utan högkostnadsskydd

Patientavgiften för Doktor.se är 0 kronor förutom om du bor i Region Skåne där patientavgiften är 200 kronor. Då patientavgiften är 0 kronor behövs inget högkostnadsskydd och i det fall du bor i Region Skåne gäller högkostnadsskyddet precis som i den vanliga vården.

3. Alltid öppet!

Doktor.se är öppet dygnet runt årets alla dagar. Du behöver alltså inte vänta tills vårdcentralen öppnar för att komma i kontakt med kvalificerad vårdpersonal som sjuksköterskor, läkare eller psykologer.

Annons

4. Tryggt

Precis som när du besöker en läkare på vårdcentralen så får du en journal hos doktor.se. Om din digitala vårdkontakt anser att du behöver ett fysiskt möte kommer han eller hon förklara var och hur du ska söka hjälp i den fysiska vården. Att prata med en läkare via internet är smidigt.

Så använder du doktor.se i din telefon

Att använda Doktor.se-appen är tryggt, säkert och snabbt – du är i kontakt med en läkare inom en timme. Du använder din digitala legitimation, Mobilt Bank-ID. Om du inte redan har Mobilt Bank-ID sådan kan du snabbt och enkelt hämta ett enligt instruktionerna i 1-3 nedan, men skriver istället ”mobilt bank-id” i sökrutan.

Det är busenkelt att komma igång med Doktor.se! Den digitala vårdcentralen har alltid öppet så du kan enkelt testa dig fram när det passar dig.

Så här gör du - steg för steg!

1. Öppna App Store eller Google Play

2. Sök efter appen

Klicka därefter på det lilla förstoringsglaset längst ner till höger, peta därefter i rutan högst upp och skriv in doktor.se och därefter på den blå knappen längst ner till höger ”sök”.

Annons

3. Så ser appen ut

Doktor.se har en grön ikon med ett vitt kryss med en cirkel omkring sig. Klicka på ”Hämta” bredvid ikonen.

Loggan för Doktor.se

4. Kom igång

Klicka på den lilla symbolen med ordet ”Doktor” som nu finns på din telefon.Den första gången du öppnar appen så här får du ett antal frågor som du kan klicka ”Godkänn” på.Detta är för att du ska kunna prata med vården.

5. Logga in med Mobilt bank-ID

Klicka på den gröna knappen ”Lås upp med BankID”. Ange din personliga kod.

6. Vad behöver du hjälp med?

Peta på den ruta som bäst beskriver vad du vill ha hjälp med. Det finns flera olika alternativ att välja mellan.

Annons

7. Börja prata

Nu kan du börja prata med den digitala assistenten hos Doktor.se! Peta på de svarsalternativ som passar dig bäst. När du har gett Doktor.se tillräckligt mycket information ringer en läkare eller sjuksköterska upp dig via appen. Lycka till!

Digitant-böckerna hjälper dig!

– den perfekta presenten till dig själv eller någon som vill veta mer om den digitala världen!

Digitant: din nybörjarguide till den digitala världen

Digitant: nya steg till ett enklare och roligare liv via nätet

Digitant: Din enkla guide till säker vardagsekonomi på nätet

Här kan du läsa mer och köpa Digitant-böckerna (reklamlänk)

Nu finns Digitant på Facebook!

Har du redan Facebook, eller tänker skaffa det, och vill få fler tips om den digitala världen, appar, internet och mycket mer? Följ vår Facebooksida Digitant genom att klicka här och klicka på "gilla" för att få ännu mer tips!

Digitant böckerna
Annons