Digitant-Malin: Klicka hem dina julklappar på nätet

Malin Perlheden, författare till Digitant, och julklappar från nätet.

Slipp trängsel i affärerna och köp julklapparna på nätet.

Foto: Shutterstock/TT
Malin Perlheden, författare till Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen, ger tips och råd till dig som vill klicka hem dina julklappar från nätet och slippa stressa runt i affärer.

Jag erkänner. Jag är ett ”control freak” som älskar att planera. Och, ja okej, jag kan ju lika gärna medge att jag ibland kanske har lite väl lång framförhållning, som när jag i augusti ringde min kompis Carolina för att föreslå att vi skulle fira lucia tillsammans. Hon fnissade gott men efter 15 års vänskap förstod hon att jag menade allvar.

Och skrattar bäst som skrattar sist, för när det närmar sig jul, brukar det visa sig att det där med lite framförhållning inte är så tokigt. Jag inser förstås att många tycker att det är lite smågalet när jag börjar med julklappsinköpen i juni. Runt midsommar varje år gör jag en lista över alla jag ämnar ge en klapp och sedan betar jag av den under månaderna som följer.

Köper julklapparna i god tid – från soffan

Digitant-Malin: ”Här hittar jag julens bästa recept”

I princip alla klappar köper jag via internet. Jag älskar att i godan ro kan välja ut dem från min sköna soffa. Jag får hem varenda pryl utan att behöva trängas i affärer eller rota bland hyllor av prylar som jag inte vill ha.

Är du ute i god tid behöver du inte heller oroas över postgången, att paketet inte ska hinna fram till jul. Och du hinner byta eller returnera varan om du inte är nöjd.

Malin Perlhedens julkappar – köpta online på ett säkert sätt

Jag är alltid ute i god tid för att slippa stressa med julklappsinköpen. Foto: Malin Perlheden

Denna bekvämlighet är jag långt ifrån ensam om att uppskatta, i dag sker i princip av all tillväxt inom handeln på nätet och redan nu, i mitten av oktober, är julhandeln i full gång online!

Så undviker du att bli lurad på nätet

5 superprylar som underlättar din tekniska vardag

Många är nervösa för att bli lurade när de handlar på nätet och tyvärr finns det inga garantier för att det inte ska ske, precis som det inte finns några garantier för att inte råka ut för ficktjuvar när man går på stan. Men det finns det saker du kan göra för att skydda dig mot lurendrejare på nätet. Ett enkelt knep är till exempel att försäkra dig om att det går att kontakta återförsäljaren som du vill handla av. Om det inte går så välj att göra ditt köp på ett annat ställe. Du kan också gå till Google och slå in ”kundrecension” följt av namnet på den butik du vill handla i, då kan du snabbt se vad andra som köpt produkter från samma ställe tyckt.

Självklart är julhandeln också i full gång i vår egen butik på allermediashop.se (reklamlänk från Aller media shop) och därifrån har jag klickat hem den perfekta julklappen till min syster! Det är en smart så kallad multislev (reklamlänk från Aller media shop) som kan förvandlas till en stekspade OCH har ett inbyggt doseringsmått – strålande present till henne som aldrig hittar det hon letar efter i köket. Nu blir det en grej mindre för henne att hålla reda på så att hon kan lägga sin tid på annat än att frustrerat rota runt i lådorna. Inte mycket till julklapp kan tyckas, men tanken är att jag ger henne en liten bit av den frihet och lugn som näthandeln ger mig.

Multislev

En multislev blir den perfekta presenten till min syster.

Vem är Malin Perlheden?

Malin Perlheden är journalist med inriktning på digital publicering och har över tio års erfarenhet av att jobba mot kvinnor på nätet. Malin har via sitt arbete på Aller media, en av Sveriges ledande aktörer inom populärpress för kvinnor sett problematiken som äldre upplever på nätet. I hennes bok Digitant – din nybörjarguide till den digitala världen får läsaren lära sig alltifrån hur man kommer igång med e-post, till att skaffa mobilt BankID och vad man kan lita på i Google.

Läs mer om Malin Perlhedens onlinekurs här 

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: