Dyraste svenska konstverket gick under klubban – så mycket kostade Zorns mästerverk

TiIll vänster, en del av Anders Zorns "Söndagsmorgon" från 1891, till höger, Anders Zorn i sin ateljé.

Foto: Till vänster, Bukowskis, till höger, TT.

Utropspriset slogs med råge när Anders Zorns "Söndagsmorgon" såldes till högstbjudande. Flera budgivare var med in i det sista och prislappen trissades upp rejält.

Det var i förra veckan som auktionsfirman Bukowskis arrangerade sin "Important winter sale". Auktionen pågick i flera dagar och på torsdagen den nionde december var det dags för konst.

Dagens huvudattraktion var klar redan från början. Med utropspriset på mellan 12 och 15 miljoner kronor var Anders Zorns ”Söndagsmorgon” auktionens absoluta paradobjekt. Det beskrevs i förhand både som det mest årets mesta prestigefulla verket på den svenska auktionsmarknaden i år.

Världens dyraste Ikea-möbel under klubban – detta blev priset

Budgivningen startade på drygt tio miljoner och flera budgivare slogs över telefon.

En intensiv budgivning följde och fyra spekulanter var med in i det sista.

Verket såldes för 35 250 000 kronor. Det gör tavlan till det dyraste svenska konstverket någonsin.

– En spännande budgivning och en historisk försäljning att få vara med om för oss alla här på Bukowskis, säger Louise Arén, vd för Bukowskis, i ett pressmeddelande.

Se också: Här är några av Stockholms dyraste villor

Här är några av Stockholms dyraste villor
1:29

Efter reklamen: Här är några av Stockholms dyraste villor

(1:29)

Slå på ljud

Detta är Söndagsmorgon

Sommaren 1891 befann sig Zorn i hemtrakterna i Mora under en längre tid. Han hade varit ute i världen och målat under många år. Bland annat vunnit ryktbarhet med verket "Kärleksnymfen" som kom till i Madrid år 1883.

Hans sommar hemma i Sverige igen blev en produktiv och kreativ tid för honom. Många av hans kända målningar med Morakvinnor tillkom under dessa månader.

Experten svarar: Så mycket är din antika pryl värd

Söndagsmorgon visar tre flickor som gör sig i ordning för att gå i kyrkan. Motivet är ett minne från barndomen som Zorn återger. Målningen är intressant även ur ett folklivsperspektiv. Man ser att det inte finns något avskilt utrymme för att sköta sin personliga hygien. Det är därmed en bild av det gamla Sverige där mycket skedde i gemensamma utrymmen.

Här kan du se hur konstverket ser ut.

Den näst dyraste tavlan är också signerad Anders Zorn. Hans Sommarnöje såldes på auktion år 2010 för 26 miljoner.

Detta var Anders Zorn

Anders Leonard Zorn föddes den 18 februari år 1860 i Utmelands by som numera utgör en del av Mora. Han dog den 22 augusti år 1920 i sin hemby.

Zorn kom från en enkel bakgrund men lyckades ta sig till Konstakademien där hans uppenbara talang – kombinerat med stora sociala färdigheter – skulle öppna dörrar för honom.

I dag anses han vara en av Sverige mest kända konstnärer som även lyckades uppnå ryktbarhet under sin levnadstid. Han reste under en stor del av sitt liv och anlitades av societeten i många länder för att göra porträtt. Zorn är också känd för skildrandet av sin hembygd i Dalarna.

Se också: Mikaelas häst målar tavlor och spelar piano

Mikaelas häst målar tavlor och spelar piano
1:54

Efter reklamen: Mikaelas häst målar tavlor och spelar piano

(1:54)

Slå på ljud