Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskopPåskpyssel

Efter nästan 50 år – aborträtten hotad i USA

04 maj, 2022 
https://image.allas.se/image-202116?imageId=202116&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Henrik Högström
Protester mot inskränkt aborträtt i USA
Amerikanska protester mot inskränkt aborträtt.
1973 avgjordes fallet Roe vs Wade I USAs högsta domstol. Sedan dess har rätten att göra abort varit grundlagsskyddad. Nu ska HD ta upp frågan igen och det kan innebära drastiska förändringar för kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.
”Förändringen är den mest monumentala på decennier", säger Mary Ziegler, professor på Harvard och expert på aborträtt till Sveriges Radio.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I början av maj 2022 hördes arga röster utanför USAs högsta domstol i USA. Demonstranterna skanderade bland annat.

""Hey, hey, ho, ho, Samuel Alito's gotta go!"

Här är fallet som avgör USAs abortlagstiftning, bakgrunden till ramsan och varför aborträtten är hotad i USA.

Protesterna mot ändrade aborträttigheter spred sig över hela USA
Protesterna mot inskränkningar i aborträttigheterna spred sig snabbt från Washington till hela USA.

Vad är Roe vs Wade?

1973 fällde Högsta Domstolen ett avgörande där en kvinna från Texas, under pseudonymen Jane Roe, fick rätt mot delstatens åklagare Henry Wade. Saken gällde om staten Texas regler för abort var förenliga med konstitutionen. Utfallet blev att kvinnans rätt trumfade delstatens regler. Abort fram tills fostret är livsdugligt, 24 veckor, blev en grundlagsskyddad rättighet. Grundavgörandet har sedan dess slipats till juridiskt i avgörandet Planned parenthood vs Casey, 1992.

Annons

Varför är abortfrågan aktuell nu?

I 26 delstater finns det lagar eller lagförslag som på olika sätt vill förändra aborträtten, enligt forskningsorganisationen Guttmacher Institute som är proabort. Vissa finns kvar sedan innan Roe vs Wade och andra är redo att träda ikraft så fort ett nytt vägledande beslut kommer. Enligt Guttmacher kommer 22 delstater med säkerhet att förändra aborträtten om HD ger delstaterna makt att bestämma.

Protester utanför Högsta Domstolen i Washington DC
Protester utanför Högsta Domstolen i Washington DC
Se också: Allt om Texas abortförbudBrand logo
Se också: Allt om Texas abortförbud

Vem är Samuel Alito?

Samuel Alito är en av domarna i Högsta domstolen. I sommar ska domstolen avgöra ett ärende där Mississippi utmanat Roe vs Wade i abortfrågan. I ett läckt dokument, som sajten Politico rapporterat om, framgår det att Alito och domstolen vill gå på Mississippis linje och återföra lagstiftningen kring abort till de folkvalda på delstatsnivå. Och där finns det, som sagt, olika uppfattningar om tidsramar till exempel. Texas anser till exempel att gränsen för abort ska sättas från att det går att uppfatta hjärtljud med ultraljud. Det vill säga runt sex veckor in i graviditeten. Domarna i Högsta Domstolen är politiskt tillsatta. Och för närvarande är republikanerna i majoritet (Republikanerna 6, Demokraterna 3) efter att Donald Trump nominerat in tre domare under sin tid som president. Och enligt flera bedömare är det här en senkommen triumf för expresidenten och hans väljare.

Annons

Vad anser allmänheten om abortfrågan?

Efter att det läckta dokumentet blev offentligt har fler än bara demonstranterna utanför Högsta Domstolen i Washington höjt sina röster i protest. Förre presidentkandidaten Hillary Clinton twittrade att beskedet var "ett direkt angrepp på kvinnors värdighet, rättigheter och liv". Skådespelaren Mia Farrow menade att ett förbud inte kommer innebära färre aborter utan bara att de som utförs kommer att vara mindre säkra, mer riskabla. "Många, många kvinnor och flickor kommer att stympas och dö”.


Rätten till eller motståndet mot abort är en fråga där det länge funnits tydliga skiljelinjer. Åsikter som till exempel bottnar i religiös eller ideologisk övertygelse.

Enligt en opinionsundersökning, med runt tusen respondenter, som Washingston Post-ABC News nyligen genomfört stödjer en majoritet av amerikanerna Roe vs Wade (54 procent). 28 procent av de tillfrågade ansåg däremot att domen spelat ut sin roll. 18 procent hade ingen åsikt i frågan.

Annons

Rätten till abort-i Sverige och i världen

I Sverige har vi fri abort fram till vecka 18. Det innebär att vi inte behöver lämna någon förklaring eller redogörelse för beslutet. Efter vecka 18 krävs särskilda skäl för att få göra abort. Abort är inte tillåtet om fostret bedöms kunna överleva utanför kvinnans kropp, vilket idag är efter vecka 22.

Så kallad fri abort finns även i stora delar av Europa, i Sydafrika och Australien bland annat.

Polen har en av de stramaste lagstiftningarna kring laglig abort i EU. I praktiken är det bara tillåtet att göra abort då graviditeten är ett resultat av våldtäkt eller incest, eller då den gravidas hälsa och liv är i fara, skriver Yle.

I Mexiko är abort bara tillåtet om den gravidas hälsa och liv är i fara. Detsamma gäller till exempel i Afghanistan, Syrien och Somalia.

I Algeriet och Nigeria är abort tillåtet av hälsoskäl. Det vill säga mentalt illamående eller fysisk sjukdom.

26 länder har ett totalförbud mot abort. Dit hör Egypten, Filippinerna och Dominikanska Republiken bland andra.

Källa: Yle

Annons