Elin, 12, har designat majblomman 2020 – så ser den ut

Kollage av majblommor genom tiderna och Elin, som har designat den 2020.
Ett underbart vårtecken att nåla fast på jackan. För många är majblomman en säker följeslagare på ytterplagget när våren kommer – och varje år är det lika spännande att se den nya färgkombinationen. Så här ser majblomman ut 2020.

Den lilla pappersblomman på nål har funnits i mer än 100 år och pengarna från försäljningen har sedan starten gått till barn som av olika anledningar behöver ekonomiskt stöd.

Under tidigt 1900-tal gick pengarna till tuberkulossjuka barn och idag är det barnfattigdom som är i fokus.

Designen på majblomman 2020

Elin Eisele, 12 år, är från Alingsås och har designat majblomman år 2020.

Elin Eisele, 12, från Alingsås har designat årets majblomma. Foto: Majblomman

2020 års majblomma är designad av 12-åriga Elin Eisele från Alingsås. Hon var ett av flera tusen barn som skickade in sina förslag till organisationen.

Ungdomar i hela Sverige röstade fram hennes förslag i en app – och färgkombinationen blev minst sagt raffig!

Så ser majblomman ut 2020

Majblomman i år är rosa-röd och har en brandgul pärla i mitten. Och designern Elin Eisele, 12, tycker inte bara att färgerna är fina. Hon har också en tanke med varför blomman borde prydas av just den här färgkombinationen.

– Färgerna sticker ut, och man behöver sticka ut för att få fram att barnen har rättigheter. Det känns jätteroligt att kunna vara med och hjälpa Majblomman, säger Elin Eisele i ett pressmeddelande.

Majblommorna för år 2020 som är brandgula, rosa och har en gul pärla i mitten ligger uppradade mot orange pappersbakgrund.

2020 års majblomma är brandgul och rosa med en gul pärla i mitten. Foto: Majblomman

Majblomman år 2020 är brandgul, rosa och har en gul pärla i mitten.

2020 års majblomma. Foto: Majblomman

Så har majblommorna sett ut genom tiderna

Historiskt har majblommorna varierat i form och färg. Förra året såg den ut som en vitsippa, och året dessförinnan var färgställningen gulblå.

Majblommorna genom tiderna.

Majblommorna genom tiderna. Foto: Majblomman

Sen 2017 har det suttit en liten pärla i mitten av blomman, dessförinnan var den slätare. Går man tillbaka till 90-talet var blommorna mer tredimensionella, och de riktiga utstickarna – en yvigare prästkrage och den verkligehetstrogna blåsippan – hittar man i början av 1900-talet.

I mitten av april börjar barn över hela Sverige att sälja blommorna. Och enligt traditionen köper Drottning Silvia den första. Drottningen är Majblommans högsta beskyddare och traditionen har pågått sedan 70-talet.

Så såg majblomman ut 2019