En hundans taxi – ren lyx för de fyrfotade

mattias jobbar på Hundtaxi i Norrköping

De flesta hundar älskar att åka cykeltaxi och tittar ut under färden.

Foto: Privat

Det började med en vanlig bil för fyra år sedan, för ett år sedan blev det i stället lådcykeltaxi för hundar när Mattias och Evelin Stjernström startade en ny del av sin verksamhet. Under pandemin skaffade allt fler hund och därmed ökade även behovet av husdjursnära tjänster.

De flesta hundar gillar att åka lådcykel, berättar Mattias som sedan förra året driver lådcykelhundtaxi i Norrköping tillsammans med Evelin.

– Många hundar gillar att sitta upp och titta ut genom luckan när de åker, men vissa lyckas till och med somna under färden, säger Mattias.

Det finns såklart vissa hundar som är lite skraja just när de ska gå uppför rampen till lådan och hoppa in.

– Man ger dem lite godis så går det bra. Sen sitter de där med filt och har det rätt ”gött”, berättar Mattias.

Mattias och Evelin startade sin verksamhet MESTdjur under 2014, och driver utöver hundtaxin också smådjurspensionat, hunddagis samt djurvakt av såväl smådjur som lantbruksdjur.

Hund i låda

De flesta hundar tycker om att titta ut under färden.

Foto: Privat

Att ha husdjur ska vara enkelt

Hundtaxin är en del i en strategi där man underlättar för människor att kunna ha husdjur, och under pandemin har de märkt av en ökad förfrågan från djurägare på att få hjälp med sina djur i olika sammanhang.

Se också: Syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage
0:37

Efter reklamen: Se också: Syskonkärleken mellan lammungen Måns och hunden Tage

(0:37)

Slå på ljud

Lådcykeltaxin har blivit populär och det handlar främst om att hundarna körs mellan dagis och hemmet, berättar Mattias. Det kan också vara att det handlar om att köra dem till veterinären.

– Den längsta sträckan vi har kört dem med lådcykeltaxin är nog drygt 30 minuter, även om vi ibland får förfrågningar om att köra längre, är det svårt med cykeln, berättar Mattias.

Trots att alternativet med lådcykeltaxi inte har funnits särskilt länge, har de redan fått stammisar. Bland annat hunden Troja.

Hur smart är din hund? Vi har hela listan

De som redan är dagiskunder kan välja mellan olika paket där det ingår en eller flera hämtningar och lämningar varje dag, eller också kan det vara så att kunden inte har sin hund på dagis utan bara vill få den hämtad och eller lämnad på andra ställen helt enkelt, berättar Mattias.

Länsstyrelsen och Jordbruksverket har lite regler för hur fordonet ska vara utformat, men annars är det inga speciella föreskrifter för att kunna starta lådcykeltaxi för fyrfota vänner.

– Det krävs bland annat att det finns fönster på taket och att hunden är kopplad.

Mattias berättar att han inte tror det finns fler företag i Sverige som sysslar med just lådcykeltaxi-verksamhet för hundar.

– Jag misstänker att vi är först med det. I alla fall i Norrköping, säger Mattias.