Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Få tidningen dit du vill: Så här enkelt är det att adressändra själv

08 jul, 2020 
Malin Perlheden
När man lämnar stugan
Glöm allt om eftersändning och telefonköer! Här får du lära dig hur du snabbt och enkelt adressändrar din prenumeration av Hemmets veckotidning/Året Runt/Allers/Allas på bara några minuter så att du kan vara säker på tidningen kommer till rätt adress även under och efter semestern!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Vi svenskar älskar våra sommarstugor! Enligt siffror från statistiska centralbyrån har över hälften av oss tillgång till ett fritidshus och hisnande 50 000 kolonilotter finns spridda över hela vårt avlånga land.

Från att ha varit ett folk som slänger sig iväg på första bästa charterresa har vi på senare år mer gått emot att alltmer fira så kallad ”svemester” eller ”hemester”; det vill säga att vi stannat inom Sverige under sommarmånaderna. Den svaga kronan, varmt och skönt väder och ökad medvetenhet om vilken miljöpåverkan som vårt resande faktiskt har, är några av förklaringarna bakom trenden.

Sommaren 2020 är semesterfirandet på hemmaplan rekordhögt då även dem som ville ge sig iväg tvingades att stanna hemma på grund av coronakrisens stränga restriktioner för resande runtom i världen.

Så gör du din adressändring själv på nätet

Den som bor på annan adress än sin folkbokföringsadress under sommarmånaderna behöver inte ändra sin folkbokföringsadress eftersom det handlar om en kortare tid. Men posten vill vi ju förstås ha dit vi är!

Annons

Via Svensk Adressändring, som ägs av PostNord och Citymail, kan du välja att eftersända din post till den adress som du befinner dig på mot en avgift.

Nu när sommaren lider mot sitt slut börjar det bli dags att planera för det praktiska när vi lämnar våra semesterboenden. Din Hemmets veckotidning/Allers/Allas/Året Runt följer med dig dit du är, men glöm all om avgiftsbelagda eftersändningar och långa telefonköer – så här enkelt är det att adressändra själv!

Steg-för-steg: Så adressändrar du på bara några minuter

1) Gå till www.prenumerera.se

Prenumerera.se
Prenumerera.se

2) Klicka på ”Mina Sidor” längst uppe till höger.

Bild 2.

3) Klicka på raden ”Skapa konto”. Bild 2.

Bild 3.

4) Du skapar ditt konto genom att antingen fylla i ditt personnummer eller ditt kundnummer (finns på baksidan av din tidning) samt postnummer. I exemplet använder vi det senare alternativet. Bild 3.

Annons

5) Klicka på den blå knappen ”Gå vidare”

6) Här fyller du i din e-postadress

7) Välj ett lösenord! Använd gärna minst åtta tecken – det är bra om du blandar både stora och små bokstäver samt använder en siffra.

8) Här skriver du in samma lösenord som i förra steget en gång till. Skriv gärna upp det på en lapp som du förvarar på ett säkert ställe också. Nästa gång du vill logga in skriver du bara in dem direkt när du kommer till startsidan på prenumerera.se

9) Klicka på den blå knappen ”Skapa konto”

Nu är du inloggad!

I menyn till vänster på bild 4 finns allt du behöver veta! Här går vi igenom de olika flikarna – under varje finns dessutom en samling över de vanligaste frågorna som är kopplade till raden. Klicka dig runt och utforska – det är helt säkert!

Bild 4.

Genom att trycka på den översta raden kan du komma tillbaka till översikten för ditt konto, det är samma sida som du kommer till när du loggar in.

Annons

Här kan du se vilka prenumerationer som du har och hur länge de löper.

Här kan du ta del av erbjudanden.

Här kan du se vilka uppgifter som finns om dig, t ex kundnummer.

Här kan du ändra ditt lösenord för att komma in på prenumerera.se.

Här kan du se vilken adress som din tidning blir skickad till.

Här kan du anmäla dig till kostnadsfria nyhetsbrev.

Här kan du se vilka tidningar eller produkter du köpt tidigare.

Här kan du se en historik över åtgärder som är kopplade till ditt konto, till exempel om du har avslutat en prenumeration eller reklamerat en tidning.

Nu är det dags att ändra adress!

Klicka på raden ute till vänster som heter ”Min adress”.

Klicka på Tillfällig adress om du vill ändra adress under en viss period.

Klicka på den lilla rutan ”Lägg till tillfällig adress” – nu öppnar sig en lite större ruta.

Fyll i för- och efternamn

Annons

Fyll i din tillfälliga adress, gatuadress, postnummer och ort.

Fyll i om din tillfälliga adress är hos en annan person. Om inte kan du bara lämna fältet tomt.

Klicka på den lilla kalendern för att markera mellan vilka datum du vill ha tidningen till din andra adress. Använd de små pilarna för att bläddra dig fram och tillbaka i kalendern. I exemplet skickar vi tidningen till en annan adress mellan 1 juli och 31 augusti.

Klicka på ”Spara” längst ner till höger.

Klart!

Ska du flytta permanent? Då ändrar du din adress så här:

Klicka på ”Min adress” i raden längst till vänster.

Klicka på den lilla rutan uppe till höger som heter ”Uppdatera” – nu öppnas en liten ruta!

För- och efternamn är redan ifyllt men du kan ändra om du vill.

Här fyller du i din nya adress, gatuadress, postnummer och ort och en eventuell c/o om det står ett annat namn än ditt på brevlådan på din nya adress.

Annons

Klicka på den lilla kalendern för att fylla i det datum som din nya adress börjar gälla.

Klicka på den lilla knappen ”Spara” nere till höger.

Klart!

För att logga ut från prenumerera.se:

Gå längst upp i det högra hörnet och klicka på den lilla pilen.

Klicka på ”Logga ut”.

Här loggar du ut.

Du kan när du vill gå tillbaka och uppdatera dina uppgifter genom att logga in och följa instruktionerna. Tjänsten på prenumerera.se är öppet dygnet runt 365 dagar om året.

Lycka till!

Checklista: 5 saker att göra när du lämnar stugan för säsongen

1. Adressändra! Om du fick posten skickad till din tillfälliga sommaradress är det viktigt att återställa så att den nu kommer till din permanenta adress igen så du inte missar viktig post.

2. Stäng av vattnet! Minska risken för att vattenrör, varmvattensberedare och liknande går sönder under vintermånaderna genom att stänga av allt vatten.

3. Dra ur alla kontakter! Dra ur alla kontakter i ditt sommarhus, även dem för kyl och frys efter att du har tömt och rengjort dem ordentligt.

4. Storstäda! Ditt gamla knäckebröd kan bli en riktig festmåltid för skadedjuren när vintern smyger sig på. Rensa och storstäda för att minska risken för ovälkomna gäster när du inte är i ditt hus.

5. Rensa stuprännorna! En vanlig orsak till vattenskador är igentäppta stuprännor. Säkerställ att både stuprör och tak inte blivit en samlingspunkt för gamla löv och kvistar innan du åker hem.

Annons