Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Familjejuristen: Så fungerar arv och testamente

26 okt, 2019 
https://image.allas.se/image-102471?imageId=102471&width=1320&height=689
Redaktionen
Familjejuristen tipsar om arv och testamente.
Din man avlider och plötsligt visar det sig att hans barn ärver allt. Din sambo går bort och du måste plötsligt köpa ut hans syster för att kunna bo kvar. Vet du själv vad som händer den dagen du inte finns kvar längre?
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hon har haft otaliga samtal med häpna och besvikna familjemedlemmar till nyligen bortgångna människor. Caroline Blomsten, på Familjens jurist i Skåne, har arbetat med familjerätt i snart sju år och föreläser även för privatpersoner om bland annat vilka rättsregler som reglerar arv, skilsmässor och separationer.

– Människor är inte alls så medvetna som de borde vara om hur det blir ekonomiskt den dag de går bort. Jag får förvånansvärt starka reaktioner när jag berättar vad som gäller enligt lag, säger hon.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

– Jag rekommenderar verkligen alla att ta tag i frågan om vad som ska hända med kvarlåtenskapen, innan det är för sent. Annars kan det få katastrofala följder, fortsätter hon.

Det är främst vid två situationer där vanliga problem inom arvsrätten uppstår, berättar Caroline: När det finns särkullbarn och när man är sambor.

– Makar med särkullbarn känner ofta inte till att de inte ärver varandra.

Porträtt av juristen Caroline Blomsten
Juristen Caroline Blomsten rekommenderar alla att ha tydliga instruktioner om hur man vill att arvet ska tas om hand.

Om den ena maken enbart har särkullbarn så ärver den andra maken/makan ingenting. Men om den andra maken/makan inte har ärver den efterlevande maken allt.

Annons

När man är gift ärver man faktiskt bara varandra i tre fall: om man har gemensamma barn, inga barn alls och när man har gemensamma barn och särkullbarn.

Sambor ärver aldrig varandra, enligt lag. Det betyder att sambons tillgångar och halva bostaden tillfaller hens legala arvingar vid bortgång.

– Det händer att människor fått sälja sina hem för att det gått till den avlidne maken/makans barn och man inte haft råd att lösa ut dem.

Förtydliga din vilja i testamente

Men om man inte vill att arvet ska fördelas enligt lag finns en enkel metod: att skriva testamente. Ett testamente reglerar vad du vill ge och till vem. Det kan omfatta precis vad som helst, förutom att dina barn alltid har rätt att kräva ut sin laglott.

Testamentet är en handling som måste uppvisas i original.

– Men det är vanligt att det finns flera testamenten, för att man har ändrat sig några gånger. Då är det den senaste versionen som gäller. Men ogiltiga kopior av testamenten skapar mycket oro och konflikter – så samla in kopiorna.

Annons

Det är också bra om man pratar med sina arvtagare om att man har skrivit testamente och vad som står i det.

– Men många kan inte det. Man vågar kanske inte berätta hur man vill ha det, eller har ett barn man inte har kontakt med. Det här kan vara oerhört svårt att prata om.

Därför skriver många sin sista vilja i sitt testamente och i Fonus vita arkiv.

– Att reda ut det ekonomiska och hur man vill ha sin begravning är väldigt uppskattat av dödsbodelägarna. Det underlättar jättemycket.

Ett annat problem som vi ibland stöter på är att man vet att det finns ett testamente, men inte kan hitta det.

– Människor glömmer var de la testamentet. Men det händer också att man inte har berättat för familjen var det finns – eller att det finns.

Starka konflikter vid dödsfall och bodelning

Många arvsskiften slutar med så starka konflikter att arvingarna slutar ha kontakt med varandra. Det händer även om arvet inte rör sig om stora summor, berättar Caroline.

Annons

– Det spelar ingen roll hur mycket pengar det handlar om. Det är mycket känslor när någon avlidit. Och när det finns pengar inblandat kommer de sämsta sidorna fram hos människor, det kan bli väldigt otrevligt. Så hur god relation ni än har i dag och hur nära ni än står varandra: Se till att göra din vilja juridiskt korrekt och bindande. För det är inte säkert att ni är överens den dagen det väl händer.

Ett vanligt exempel är när en pappa anger i sin sista vilja att hans nya fru ska få fri förfoganderätt över bostaden tills hon i sin tur avlider, varefter den ska tillfalla barnen.

– Det innebär att barnen frivilligt måste avstå med att få ut sin laglott, annars får makan enbart arvslotten.

Men fri förfoganderätt innebär att styvmamman kan sälja bostaden och göra slut på alla pengarna.

– Det är en väldigt fin balansgång mellan att tillmötesgå pappas sista vilja och se till sina egna intressen. Det här är jättejobbiga grejer för de efterlevande att ordna upp, så styr upp detta själv innan det är för sent. Och ta hjälp av en jurist så får du personliga och unika råd för just dig.

Checklista: Så underlättar du för dina efterföljare

  1. Ta reda på vem som ärver vad när du går bort. Det kan vara en god idé att ta hjälp av en jurist.
  2. Ordna med testamente. Även om du är gift med gemensamma barn kan ett testamente vara bra. Du kan till exempel skriva att barnen ärver din kvarlåtenskap som enskild egendom. Då får dina barn behålla ditt arv så länge de lever och det är skyddat från barnens eventuella framtida separationer, dina pengar går inte till barnens exmake/exfru.
  3. Förvara testamentet säkert. Testamentsförvaring hos en juristbyrå är ett alternativ till byrålådan. Där förvaras det brandsäkert, stäms regelbundet av mot folkbokföringen och lämnas ut till testamentsexekutorn eller till de universella arvtagarna. Prisexempel, Familjens jurist: 1 995 kronor på livstid.
  4. Styr upp din begravning. Låt familjen slippa konflikter för att de har olika uppfattning om hur du vill ha din begravning. I Fonus Vita arkiv kan du tydligt ange dina önskemål. Vita Arkivet är kostnadsfritt och du kan välja att fylla i det online eller hämta ett tryckt Vita Arkiv på närmaste Fonuskontor. Läs mer på www.fonus.se/vita-arkivet.
Ett bråkande par sitter i en soffa
Det är lätt att det uppstår konflikter bland de efterlevande om man inte har skrivit ett testamente.

Så funkar ett testamente

Du kan testamentera vad du vill till vem du vill. Enda undantaget är att ditt barn alltid har rätt till sin laglott. Ett testamente måste vara skriftligt och undertecknat i närvaro av två ojäviga vittnen och kunna presenteras i original.

Annons

Vad är en laglott?

Laglott är en lagstadgad rätt för barn (bröstarvingar) att ärva åtminstone hälften av sin arvslott. Har laglotten kränkts genom testamente måste bröstarvingen begära jämkning av testamentet.

Så kan du skydda din partner

Du kan skydda din maka eller sambo så att hen kan bo kvar efter din bortgång med olika metoder: Dödsfallsförsäkringar där din maka eller sambo är förmånstagare (pengarna faller utanför arvsrätten).

Du kan också testamentera en del av dödsfallsförsäkringens utfall till din maka eller sambo.

Du kan även testamentera bostaden med fri förfoganderätt eller full äganderätt. När den efterlevande dör går då din del tillbaka till dina barn. Men – fri förfoganderätt kan innebära att dina barn inte vågar avstå sin rätt till laglotten.

Du kan i testamente ge nyttjanderätt till din efterlevande sambo/make.

Annons

Hur ärver sambos varandra?

Sambolagen reglerar ägandeförhållandena för det gemensamma boendet och bohaget inomhus som enligt lagen ska delas lika om den ena avlider – oavsett om du eller din sambo stått för mer pengar i insatsen eller vem som äger den. Sambor ärver aldrig varandra, inte ens när ni har gemensamma barn, utan barnen ärver direkt sina arvslotter. Detta oavsett om det är era gemensamma eller särkullsbarn. För att sambor ska kunna ärva varandra krävs ett testamente.

Samboavtalet ger möjlighet att avtala bort sambolagen så att ingen bodelning sker om någon avlider. I samboavtalet kan ni till exempel specificera vilken egendom som ska undantas vid bodelning.

Det här gäller när ni är gifta

Med gemensamma barn:

I ett äktenskap ingår samtliga tillgångar som gemensamma, även pengar, bilar och båtar. Gifta ärver varandra till 100 procent enligt lag när ni har gemensamma barn, även om det finns ett äktenskapsförord. De gemensamma barnen ärver först när båda föräldrarna avlidit. Ni behöver skriva ett testamente om ni inte vill att den enskilda egendomen ska tillfalla respektive maka/make.

Annons

Med särkullbarn:

Om ni har särkullbarn och inget testamente finns tillfaller arvet den avlidnes bröstarvingar. Först görs en bodelning av era tillgångar där giftorättsgodset delas lika efter avdrag för skulder enligt huvudregeln. Därefter får den kvarlevande maken/makan hälften av allt giftorättsgods. Undantag från hälftendelning är enskild egendom.

Exempel: Jörgen och Lisa äger tillsammans 200 000 kronor när han avlider. Då får hans barn 100 000 kronor och hans änka Lisa sin giftorätt på 100 000. Men skriver Jörgen testamente kan Lisa få rätt till 50 000 av särkullbarnens 100 000 kronor. De kvarvarande 50 000 är laglotten, som inte kan skrivas bort.

Med gemensamma barn och särkullbarn:

Först räknas laglotten för alla barn ut och särkullbarnen får ut sin del enligt ovan exempel. Men de gemensamma barnen får inte ut laglotten direkt utan den går först till den efterlevande föräldern.

Annons

Borgerlig eller religiös begravning?

Allt fler svenskar har gått ur kyrkan och det innebär fler borgerliga begravningar. Här är friheten att bestämma själv större än vid religiösa ceremonier. Du kan till exempel hålla begravningen var som helst och den som leder begravningen kan vara en vän, en familjemedlem eller en borgerlig officiant. Men friheten kan göra besluten ännu svårare för familjen – så säg själv hur du vill ha det.

Av Petra Olander

Foto: Shutterstock/TT, Privat

Annons