Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Fanny undviker stranden: ”De säger att jag äcklar dem”

19 jun, 2019 
Malin Aunsbjerg
Fanny Fallessen från Ängelholm. #släppsarongen
Fanny Fallesen har en sjukdom som gör att hennes ben ser annorlunda ut. Efter kommentarer om att hon är äcklig och borde stanna hemma har hon börjat undvika stranden. ”Det är sjukt att det 2019 fortfarande finns normer för hur man ska se ut för att bli accepterad”, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Egentligen borde sommaren vara 22-åriga Fannys bästa tid på året eftersom smärtan i benet blir lindrigare av det varma klimatet, men i själva verket är det en period som är svårare än vanligt och som väcker olustkänslor.

För medan många andra klär sig i shorts och beger sig till stranden för att bada bär Fanny helst långbyxor och undviker stranden.

Alla ord jag fått höra sitter kvar

– Jag känner mig inte bekväm i shorts och klänning, jag har hela tiden byxor på mig. Det är jättejobbigt att visa mitt ben. Alla ord jag fått höra sitter kvar, jag skäms för det och vågar inte visa det.

Fanny undviker stranden: ”De säger att jag äcklar dem”Brand logo
Fanny undviker stranden: ”De säger att jag äcklar dem”

Vad är det du fått höra?

– Att mitt ben är fult och att det är äckligt. De fattar inte hur jag kan visa mig på stranden och att jag borde borde skämmas. De säger att de är glada att de inte ser ut så. Det är sånt jag har hört så länge jag kan minnas, det påverkar mig väldigt mycket. Det tog lång tid innan jag ens vågade visa benet  för mina vänner.

Fanny Fallesen på stranden.
Fanny Fallesen är trött på att ta emot kommentarer från både unga och vuxna på grund av att hennes ben ser annorlunda ut. Foto: Privat

Fanny har en ovanlig sjukdom, Neurofibromatos eller NF, vilket gör att hennes vänstra ben ser annorlunda ut och kan brytas av en enkel rörelse i vardagen. Bland annat utvecklas tumörer längs nervrötter och nervstammar. Under barndomen växte det vänstra benet mycket snabbare än det högra. Och hon har metallproteser i benet,  höftkula och bäcken.

Annons

– Det svullnar lätt, det är alltid större, och knät är stort, det ser bara annorlunda ut helt enkelt.

Det är jobbigt att höra skratten och märka att de tittar

Vid ett tillfälle lade hon upp en bild på Facebook på vilken man ser knäet är svullet. Hon hittade senare bilden publicerad på ask.se där en person skojade om att hon måste ha sprutat in botox i knät. På en tidigare arbetsplats inom vården fick hon höra att hon inte borde jobba, utan att det var hon själv som behövde vård.

”De skrattar och pekar”

De få gånger hon har gått till stranden så möts hon av både vuxna och unga som pekar och skrattar.

– Det är jobbigt att höra skratten och märka att de tittar. ”Hur fan ser det ut?” kan de säga bakom ryggen. Det är sjukt att det 2019 fortfarande finns normer för hur man ska se ut för att bli accepterad. Det som stör mig mest är att de inte känner till bakgrunden, vad man går igenom. Att människor inte kan bry sig istället för att håna folk.

Fanny vill uppmana besökare på stranden att tänka på hur de beter sig.

Annons

– Strunta i att titta, det finns värre saker som har hänt än att någon ser lite annorlunda. Det är ingen big deal, sköt era egna liv!

Fick revansch

2016 anordnade Bikers mot Mobbning i Ängelholm en kortege för att stötta Fanny Fallesen efter att hon berättat om sin diagnos och mobbning i medierna.

– Det var skönt att få en revansch och att jag hade så många som backade mig, säger hon.

För att slippa kommentarer och blickar föredrar Fanny att bära byxor på stranden. Foto: Stefan Lindblom

Och visst får hon även positiva kommentarer också.

– Jag känner att det finns många som i dag utmanar idealet, och det är jättefint att många gör det men det känns inte alltid som att det hjälper. Man kanske möts av ”Fan va grym du är” i sociala medier. Men det möts man inte av därute när man är på stranden – då möts man av folk som dömer.

Hur känns det inför denna sommar?

– Det enda som skulle få mig avslappnad är om mitt ben skulle se ut som vanligt. Sen beror det på vilka jag umgås med finns, det finns dagar då jag vågar ha shorts men jag är långt ifrån bekväm med det. Men förhoppningsvis någon dag i framtiden så kommer jag kunna ha det varje dag.

Vem är Fanny Fallesen?

Gör: Jobbar på förskola.

Ålder: 22.

Bor: Ängelholm.

Läs alla våra #släppsarongen-artiklar här

Annons