Fejkade sjukdom på Facebook för att få pengar

Insamlingen på Facebook var bedrägeri.
Insamlingar på till exempel Facebook vittnar om att det finns en stor vilja att hjälpa. I vissa fall har det förtroendet utnyttjats. "Jag skäms något fruktansvärt", säger en kvinna som påstod sig ha cancer i en Facebook-grupp.

I augusti åtalades 38-åriga Vedoutie Hoobraj i Orlando, Florida. Enligt åtalet hade hon, under antaget namn, svindlat sin omgivning på 50 000 dollar under ett par års tid genom att fejka cancer. Hela samhället hade ställt upp och bland annat anordnat spaghettimiddagar på den lokala brandstationen för att få in pengar till tvåbarnsmamman. Bland annat hade hon rakat huvud och ögonbryn för att ge sken av att hon genomgick cellgiftsbehandling, skriver New York Post.

Den här typen av bedrägerier finns det flera exempel på från bland annat USA. Sverige har också problem med olika sorters nätbluffar men inte av den här typen, enligt Jan Olsson, polisens nationella bedrägeriexpert.

– Om det här hade varit utbrett hade vi fått reda på det ganska tidigt.

Sjuk mamma existerade inte

Några av de få kända fallen avslöjades i Skåne häromåret. Då gick det ut ett nödrop genom den då nystartade organisationen Matkassen/Giving people. En organisation som hjälper medellösa barnfamiljer med riktade insamlingar.

Annons

Enligt berättelsen på Matkassens Facebooksida var en ung mamma i en familj sjuk i cancer. Hennes man hade lämnat henne när hon fått cancerbeskedet och hon var nu ensam och medellös med sin 2-årige son. Många som läste om familjens öde på Facebook ville hjälpa till och skickade in ett bidrag.

Men eländet hade ingen ände och när familjens öde uppdaterades visade det sig att mamman dött på sjukhus under julhelgen med barnet i famnen. Dramatikens skruvades upp ännu ett snäpp när det föräldralösa barnet hamnade hos mormor som behövde pengar till barnsäng och hyra, skriver Sydsvenskan.

Vid det här laget började bidragsgivare ana oråd och ifrågasatta uppgifterna. Och det visade sig senare att den sjuka mamman helt enkelt inte existerade.

Annons

”Mamman med den sjuka sonen” hade uppfunnits av en person som var knuten till organisationen som förmedlade hjälpen. Hen var i sin tur i maskopi med en annan person om bluffen.

– Det var första året vi var igång och jag hade inte hunnit granska personalen. Jag hade väl ingen erfarenhet heller, säger Linda Hellquist på Matkassen/Giving People.

De misstänkta bedragarna polisanmäldes och fick lämna organisationen.

– Efter det har vi tagit fram rutiner kring våra handläggare. Vi begär utdrag ur belastningsregistret till exempel, säger Linda Hellquist.

”Skäms något fruktansvärt”

I det andra skånska fallet var det en kvinna i en lokal facebookgrupp som vädjade om hjälp till en cancerdrabbad mamma med fyra barn. I inlägget efterlystes personer som tillsammans med henne kunde hjälpa till att ”sätta guldkant” på den drabbade familjens jul.

Annons

Många ville hjälpa ända tills det visade sig att den sjuka mamman var uppdiktad och att pengarna, i själva verket, skulle gå till kvinnan som efterlyst hjälpen. Kvinnan skämdes ordentligt och bad om ursäkt. Hon angav en kraschad privatekonomi som orsak till bedrägeriet.

– Jag är fylld av skuld och dåligt samvete och jag skäms något fruktansvärt. Men jag står ändå för vad jag gjort, sa hon till Sydsvenskan.

Läs också:

Annons

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: