Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Filt av 31 000 mormorsrutor slår Sverigerekord: ”Väldigt rörd”

17 aug, 2017 
Cecilia Ahle
I ett helt år har virkande män och kvinnor jobbat på en jättefilt av mormorsrutor som väntas bli över 700 kvadratmeter stor. På lördag sätts den samman i Göteborg och slår då svenskt rekord. Allt ska sen slutligen skänkas till välgörenhet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

För exakt ett år sedan startade Cecilia Haapasaari, 30, från Göteborg gruppen ”Rekord mormorsrutor” på Facebook. Målet var tydligt redan från början: i mitten av augusti 2017 skulle de ha skapat Sveriges största täcke gjort av mormorsrutor och hela landet skulle med på virkningståget.

– Jag ville främst göra gott för andra människor – täcket kommer nämligen bli en massa filtar sen som vi ska skänka till välgörenhet. Men rekord är kul och triggar människor, så då valde jag ett som var nåbart för att slå två flugor i en smäll, berättar Cecilia Haapasaari.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Förra rekordet slogs , enligt Cecilia, i Växjö med ett täcke på 405 kvadratmeter, bestående av 18 000 mormorsrutor. För att slå det satte Cecilia målet något högre, på 19 000 rutor.

Virkade mormorsrutor
Rutorna sys ihop till större filtar i väntan på lördag. Bild: Privat

Från start var det bara ett 50-tal personer i gruppen. Det började sakta komma in glada rutor i världens alla färger till Cecilia som i början var den som virkade ihop alla rutor till en sammanhängande filt.

Annons

– Jag var först lite tveksam om vi skulle nå målet i tid. I början av året hade vi bara fått ihop några tusen rutor och det såg mörkt ut. Men alla virkade på – och sen under våren blev det en väldig fart.

Hela landet virkar

Det som hände var att gruppen växte och växte och allt fler ville hjälpa till. I dag har gruppen över 900 medlemmar. 250 av dem är aktiva virkare, men desto fler har engagerat sig genom att skänka mängder med garn och agera chaufför över hela landet när rutorna skulle till Cecilia eller andra som virkar ihop dem till filtar.

– Jag blir väldigt rörd över hur många som vill göra något för andra. Vissa av de som är med och virkar har det inte alltid så bra ekonomiskt själva. Det har blivit som en terapi för många.

Kvinnor som virkar
Cecilia Haapasaari (mitten) har deltagit i många virkningscaféer. Bild: Privat

Runt om i landet har män och kvinnor träffats runt kaffeborden och virkat tillsammans. Vänskapsband har knutits i takt med att rutorna har blivit fler och bullfaten har tömts.

Annons

– Jag har fått vänner för livet genom det här. Flera gånger har jag åkt till Malmö och träffat helt nya människor. Det har blivit så mycket större än jag någonsin kunde fantisera om, säger Cecilia.

Men har du inte blivit trött på alla tusentals mormorsrutor någon gång? 

– Jo, jag har ledsnat på alla rutor till och från. Men alla i gruppen är väldigt stöttande och energigivande, så då har jag fortsatt ändå.

Eurovision-tema

För att skapa lite extra pepp och inspiration för alla virkare har de ibland haft olika tema för rutorna. När det var musiktävlingen Eurovision Song Contest virkade de med glittertråd. Vid påsk stod gult och grönt på agendan och vid Valborg fick rutorna eldiga färger.

Virkade mormorsrutor
En mormorsruta tar ungefär en halvtimme att skapa, lite beroende på om man är en van virkare. Bild: Privat

– Resultatet har blivit en riktig färgbomb. Annars har ju folk använt de garn de har hemma eller fått. Det viktiga har varit att inte färg eller material skulle begränsa någon eller skapa onödiga kostnader, säger Cecilia.

Annons

700 kvadratmeter filt

Nu är det Cecilia och tre personer till som sitter med gigantiska filtar hemma hos sig. På lördag ska de ha utställning på Röda Sten i Göteborg och visa upp täcket när alla delarna har virkats samman till ett enda gigantiskt. Nu räknar de med att det blir minst 700 kvadratmeter, bestående av över 31 000 mormorsrutor. Växjörekordet är slaget med råge.

– Det är så väldigt häftigt det här! Och i mitten har vi virkat en flagga av olika filtar och så kommer det stå ”Rekord 2017”, säger Cecilia stolt.

Virkade mormorsrutor med text Rekord
”Rekord 2017” ska pryda mitten av jättefilten. Bild: Privat

När utställningen är över ska jättefilten delas upp i en stor mängd baby- och vuxenfiltar till behövande. De ska skänkas till organisationer och föreningar som ger filtar till nattöppna kyrkor i Göteborg, till behövande rumäner, katthem och äldreboende. En stor del babyfiltar kommer hamna ända i irakiska Kurdistan, till barn som blivit fritagna från IS.

Annons

Men bara för att jättefilten snart är färdig och att målet är nått, ska inte gruppen läggas ner. De har redan nya projekt på gång.

– Vi har redan bestämt nästa. Vi ska sy skolväskor och pennfodral till skolbarn i Gambia. Så nu får virknålen vila lite och symaskinen åka fram, säger Cecilia Haapasaari.

 

Läs också: Virka till pallen – mormorsruta som sittdyna!

Text: Cecilia Ahle

Foto: Privat

Annons