Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Författaren Anna Lena Stålnacke: Jag letar alltid efter begagnat först

20 jan, 2022 
Margaretha Malmgren
Författaren Anna Lena Stålnacke
Vintage och återbruk är viktiga teman i författaren Anna Lena Strålnackes bokserie.
Hon brinner för resor, kultur och litteratur. Just nu är hon aktuell med bokserien om "Tant Gredelin". Vi fick en pratstund med författaren Anna Lena Stålnacke!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att resa och skriva är livets guldkorn för författaren Anna Lena Stålnacke. Redan som barn lät hon sina Barbiedockor rida kamel i Saharas öken, dit de färdades i den fantasifulla leken.

När dockornas tid var förbi tog Anna Lena sig själv ut i världen. Hon upplevde både Europa, Afrika, Asien och USA.

Jag lockas av det som är annorlunda

Författaren Anna Lena Strålnacke

– Jag lockas av det som är annorlunda, för det är då man växer och lär sig saker, förklarar hon. Jag reste aldrig till stränder och stora hotell, för det såg ungefär likadant ut överallt. I stället ville jag ta del av länders kultur och hantverk. Jag tycker om avancerade broderier, vackra mönster och färger.

Skönlitterär dröm

För att kombinera omvärldsintresset med skrivandet började hon på 80-talet arbeta som nyhetsreporter på dagstidningar som Dagens Nyheter och Expressen.

Men anställningar och långresor blev en svår ekvation.

– Ofta reste jag utomlands i fyra månader för att sedan komma hem och arbeta igen, berättar hon.

Lösningen blev frilansjournalistiken, som gav större frihet. Hon fick uppdrag för magasinen Vagabond, Elle, Femina och Amelia. Därutöver undervisade hon i journalistik på högskolenivå och skrev ett 30-tal rese- och läromedelsböcker.

Annons

– Men det jag egentligen ville skriva var skönlitteratur, säger hon.

Förändringar i livet

Den skönlitterära debuten kom 2013 och var en ungdomsbok om en musikintresserad tjej med stora drömmar. Även Anna Lena drömde vidare – om att bredda sin utgivning till en vuxen publik.

Sommaren 2018 dök en karaktär upp i huvudet under en simtur i havet.

Omslag till boken Tant Gredelins vintage
Boken "Tant Gredelins vintage" är den första delen i serien om huvudkaraktären Vivi.

– Hon hette Vivi och ville prata om de förändringar i livet som man ofta upplever efter 50. Det finns så många olika sätt att hantera dessa på. Vissa checkar ut och väntar bara på pensionen, medan andra gör raka motsatsen, säger Anna Lena och förklarar:

– Det finns till exempel de som blåser liv i ett gammalt rockband eller flyttar ut i en husbil. För det är nu man har möjlighet att göra sådant, när barnen är utflugna och karriären är avklarad.

Annons

Vivi ville prata om de förändringar i livet man upplever efter 50

Författaren Anna Lena Strålnacke

Tankarna på karaktären Vivi resulterade i romanen ”Tant Gredelins vintage” (Bokfabriken), där läsarna får följa en 53-årig kvinna som tvingats lämna sitt lyckade liv på Östermalm för en tvåa i förorten. I bokens inledning har hon förlorat både man, bostad, jobb och vänner.

– Men så lät jag det vända för henne, säger Anna Lena glatt.

Fyndar på loppis

Av en slump fyndar Vivi ett silkeslinne från 30-talet som hon säljer dyrt på nätet. Affären mynnar ut i en egen vintagebutik. Med gamla och nya vänner vid sin sida gör Vivi en omstart i livet.

– Jag ville sätta fokus på vårt slit och släng-samhälle. Vi köper cirka 13 kilo textilier per person och år i Sverige, och 7,5 kilo hamnar i soporna. Men till och med den trasigaste T-shirten skulle kunna bli stoppning i en soffa, poängterar hon.

Se också: 5 saker att tänka på när du går på loppis

5 saker att tänka på när du går på loppisBrand logo
5 saker att tänka på när du går på loppis

Liksom karaktären Vivi, älskar även Anna Lena att fynda på loppis.

– Vill jag ha något kollar jag först om det går att köpa begagnat, och det gör det nästan alltid. Konsten att laga saker har också blivit populär. Jag tror att skräddare och skomakare är framtidens yrken.

Annons

Hennes eget hem är fyllt av gamla prylar.

– Jag kallar en del av mina loppisfynd för ”fula ankungar”. Från början ser ingen något vackert i dem, men med tiden upptäcks skönheten.

Jag tror att skräddare och skomakare är framtidens yrken

Författaren Anna Lena Strålnacke

Vunnit stor popularitet

Återvinningstemat i boken har vunnit stor popularitet och Anna Lena har redan gett ut de två uppföljarna "Tant Gredelin på turné" och "Tant Gredelins julbryderier". Fast om det blir fler romaner om Vivi är osäkert.

– Jag har skrivit tre böcker på 15 månader, eftersom det har varit pandemi. Då har jag haft tid att sitta hemma och fantisera, precis som när jag var liten och lekte med Barbiedockor. Men nu vill jag gärna återvända till verkligheten! säger hon.

Det här är Anna Lena

Namn: Anna Lena Stålnacke.
Ålder: 61 år.
Yrke: Författare och journalist.
Bor: I Stockholm.
Familj: Man och två vuxna barn.
Aktuell: Med bokserien om Tant Gredelin (Bokfabriken), vars första del går som följetong i Året Runt under vårvintern 2022.

Annons