Värmerekord för september – i söder fortsätter solen att skina

Sommarvärme i september.

Badväder är att vänta i de södra delarna av landet.

Foto: TT

September har börjat bra vädermässigt i många delar av landet, och nu väntar en riktigt högsommartopp i temperaturen – i alla fall för den som befinner sig i södra Sverige.

En ganska blöt och lite sval augusti övergick plötsligt i en rekordvarm septembermånad som på många håll inte uppförde sig det minsta höstlikt.

Under gårdagen fick tre av SMHI:s väderstationer i Värmland – Arvika, Gustavsfors och Östmark – sina högsta septembernoteringar på över 50 år, i Östmark var det varmast i landet med 26 grader.

Den som har fått mersmak på värme ska ta sig söderut för att få njuta lite mer innan hösten kommer. En titt i telefonens väderappar visar att det kommer bjudas på äkta sommarvärme i de sydliga länen under torsdagen och fredagen, med upp emot 25 grader och strålande sol.

Mer höstkänsla i norr

Lite längre norrut är det ett mer höstlikt väder att vänta, med temperaturer som sjunker under tiograderssträcket, men solen att kommer visa sig där också.

Mellan den varma luftmassan i söder och den lite kyligare luftmassa i norr ligger en lite mer turbulent väderfront som kommer att ge en del regn i södra norrland.

Se också: 9 frosttåliga växter till höstens krukor

1:25

Efter reklamen: 9 frosttåliga växter till höstens krukor

(1:25)

Slå på ljud

Blött kommer det även bli i helgen i stora delar av landet då den varma luften i söder trycks undan av ett lågtryck som jobbar sig uppåt från sydväst.

Ta fram paraplyet i helgen

Lördagen är ostadig och bjuder på skurar i de norra delarna, och på söndag är det dags att plocka fram både gummistövlar och paraply, för då täcks solen av regnmoln i stort sett i hela landet.

Blomsterpyssel i sensommarens vackra färger

Under nästa vecka stabiliseras vädret när regnet drar österut, men även om de riktigt höga temperaturerna sjunker undan så kommer solen stanna kvar och bjuda på fina sensommardagar över hela landet.

När är det höst?

  • Hösten anländer om det råder hösttemperatur 5 dygn i följd.
  • Hösttemperatur är det då dygnsmedeltemperaturen är under 10,0°C, men ännu inte 5 dygn i följd.
  • Den 1 augusti har satts som det tidigaste tillåtna datumet för höstens ankomst.
  • Senast möjliga datum för höstens ankomst är den 14 februari.

    Källa: SMHI
TV: Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar
0:54

Efter reklamen: TV: Matsvampar som lätt förväxlas med giftsvampar

(0:54)