Frida och Annica vill sprida kärlek med Push love forward

Frida och Annica, grundare av Push Love Forward, håller om varandra och ler

Push love forward är ett projekt av två kvinnor som vill sprida kärlek och göra världen till en lite bättre plats. ”Men det är mer än ett projekt, det är en livsstil!”, säger Frida och Annica.

Färskpressad apelsinjuice och lysande röda hallon står framdukade på bordet när Frida Hammar och Annica Olofsson bjuder till bords i Fridas fina arbetsrum i centrala Umeå. Hon är illustratör och god vän med Annica Olofsson. Tillsammans har de en mission om att göra gott för andra och det var utifrån den idén som en ytlig bekantskap växte till en nära vänskap.

På en av stolsryggarna hänger en tygkasse med texten Push love forward. I kassen finns ett armband med en pärla som Annica knutit för hand, en godisbit och ett litet kort med en text som förklarar vad Push love forward är och att det är en anonym gåva från någon som vill göra mottagaren glad. Det handlar om kravlös kärlek som gärna får spridas vidare.

Illustratören Frida Hammar och meditationsledaren Annica Olofsson sitter framför ett färgglatt hus.

Illustratören Frida Hammar och meditationsledaren Annica Olofsson spånade fram en idé som bygger på värme, omtanke och vänliga handlingar. Lite inspiration fick de också från filmen Pay it forward.

När paketet dimper ner i brevlådan hos mottagaren är förhoppningen att det ska värma dess hjärta en stund och att den goda handlingen ska sprida sig som ringar på vattnet.

Vill sprida glädjen i det lilla

Idén till projektet föddes hos Annica, som är meditationsledare.

– I det uppdraget jobbar jag med att vi ska minska vårt ego, och möter människor som är intresserade av att jobba med personlig utveckling. Vi människor mår bra av att ge och av att få. Och en dag när jag satt och körde bil längs inlandsvägen kom jag på att jag gärna ville hitta ett sätt att göra gott för andra. Med karmalagen – som man sår får man skörda – i bakhuvudet ville jag göra något roligt och glatt. Jag funderade på om jag känner någon som skulle vilja vara med och arbeta fram ett sätt att sprida kärlek, säger Annica och förklarar att hon ju inte hade några pengar att erbjuda.

Men hon kontaktade Frida, som är illustratör och som hon var lite bekant med sen tidigare.

I en värld full av prestige och krav – vad är kärnan i lycka?

Frida nappade genast på idén som bygger på kärlek, glädje och vänliga handlingar. Vännerna spånade vidare tillsammans.

– I en värld full av prestige och krav på att vara duktig och göra karriär – vad är kärnan i lycka? Vi jobbar, tjänar pengar och shoppar som aldrig förr. Men kanske ligger den äkta glädjen i det lilla? säger Annica.

Anonym givare

Kompisduons planeringsmöten ledde fram till projektet där människor, genom att köpa en tygväska och ge den anonymt till någon som behöver lite glädje, sprider budskapet om vänliga handlingar vidare.

Ett vitt kuvert med texten Push love forward på.

Kassen innehåller bland annat ett armband med en pärla.

Givaren är anonym och förhoppningen är att mottagaren blir både överraskad och glad.

– Det kändes lockande att sprida glädje och under en rad lunchmöten kom vi fram till att en tygkasse, som är ekologiskt och lokalt producerad, är användbar och passar alla. Vi ville ha en fysisk produkt som alla kan ha nytta av och som är miljömässigt motiverad eftersom den kan göra praktisk nytta, säger Frida.

Det var hon som kläckte namnet Push love forward, det är också hon som tagit fram logotypen som trycks på tygkassarna.

– Jag inspirerades av filmen Pay it forward, där elvaåringar får i uppdrag av sin lärare att hitta ett sätt att göra världen lite bättre. En av pojkarna kommer på idén att i stället för att tacka för en tjänst genom en gentjänst så skickar man tjänsten vidare till tre andra personer, berättar Frida.

Bidrar till välgörenhet

Förhoppningsvis blir mottagaren av Push love forward-paketet så glad och inspirerad att hen går ut i sin vardag och på ett eller annat sätt gör något gott för en annan människa.

Annica nickar och säger att den här sortens kravlös kärlek i det lilla är något hon själv uppskattar väldigt mycket i sin egen vardag.

– Jag bor i en liten by utanför Umeå och ibland när jag kommer hem så står det flera påsar med barnkläder på trappan. Någon granne eller vän vill vara snäll och ge vidare det man inte längre använder själv. Jag gör likadant. När mina barn har vuxit ur sina kläder lämnar jag dem till någon annan som behöver dem. Det är också ett exempel på att skicka vidare kärlek, säger Annica och berättar att hennes och Fridas tygkassar nått ut till många olika platser i världen, bland annat Italien, Schweiz, Japan och Australien.

Den berättelsen berörde mig på djupet

Hon och Frida har också fått bekräftelse på att tygkassarnas budskap fungerar som de tänkt.

– Jag blev kontaktad av en italiensk man som berättade att han förlorat sin fru för något åt sedan. Sorgen var tung att bära, och extra svårt kändes det under fruns födelsedag. Men just den dagen hade han fått ett Push love forward-paket i brevlådan och han var så glad och tacksam. Gåvan hade värmt hans hjärta så mycket att han insisterade på att få veta vem som skickat honom den, säger Annica och berättar att hon frågade givaren om det var okej att hon avslöjade vem hen var – och det var det.

– Den här berättelsen berörde mig på djupet. Ja, jag blir rörd till och med av att prata om det. Vårt projekt hade verkligen träffat rätt, säger Annica.

Ett kort med en text som förklarar vad Push love forward är.

Ett kort med en text som förklarar vad Push love forward är följer med gåvan.

Vännernas kasse gör dessutom gott på flera sätt. Tio procent av intäkterna går till den danska humanitära organisationen DIN­Nødhjælp som hjälper barn, i första hand i Nigeria, till en bättre tillvaro.

– Valet föll på den organisationen efter att vi sett en dokumentär där kvinnan som grundat föreningen själv åkte runt och räddade barn. När någon sa till henne att hon är en ängel var hennes svar: ”nej, jag gör bara det människor SKA göra.” Och det är just så vi tänker när vi säger att Push love forward inte bara är ett projekt. Det är ett sätt att leva! säger Annica.

Hoppas på snöbollseffekt

Hon och Frida kommer också att sprida kärlek via olika event, först på tur är ett meditations­retreat, där samarbetspartners och andra som hjälper till kommer att få ett diplom för att de stöttar idén.

Meditationen är en självklar del av livet, både för Annica, som har 20 års erfarenhet och leder medi­tationskurser, och för Frida, som hittat sin egen meditationsform.

Frida och Annica, grundare till Push love forward, ler med solen i ansiktet.

Kanske ligger den äkta glädjen i det lilla, funderar Frida och Annica, som hoppas att Push love forward ska generera mycket gott.

– Jag använder mig av en app och börjar varje morgon med tio minuters meditation. Det hjälper mig att rensa huvudet, fokusera och göra mig klar för en ny arbetsdag. Sedan skriver jag alltid en lista på saker som jag vill göra just den dagen. Där kan det exempelvis stå ”gör någon glad”, säger Frida och fortsätter:

– Att jobba med Push love forward är inspirerande. En god handling blir gärna fler och omtanke sprider sig.

Hon säger att förhoppningen är att det blir en snöbollseffekt av osjälviska, goda gärningar – att många fler vill vara med och göra världen lite bättre!

Läs mer om Push love forward på hemsidan och på Instagram.

Vem är Annica Olofsson?

 • Ålder: 43
 • Gör: Meditationsledare och massör.
 • Familj: Oskar Fjellner, 40, hästbruksföretagare, Juni, 10, Hilmer, 6.
 • Bor: I byn Vännfors på en gård med får, hästar och katter.
 • Goda vardagsgärningar: Skänker urvuxna kläder till andra som kan ha glädje av dem.

Vem är Frida Hammar?

 • Ålder: 44
 • Gör: Illustratör.
 • Familj: Sam Addo, 44, animatör, Valdine, 12, Salomon, 8.
 • Bor: I lägenhet i centrala Umeå.
 • Goda vardagsgärningar: Ser till att tacka personer som underlättat hennes vardag.

Andra sätt att sprida anonym kärlek

 • Rörelsen Kindness Rocks finns över hela världen och går ut på att man målar stenar, kanske skriver några ord på vägen – som ”Trust the wisdom of your heart” eller ”Get love, give love”. Stenarna läggs sedan ut i naturen, eller i stadsmiljö – för att glädja dem som finner dem.
 • Via sajten Anonymnatkarlek kan den som vill skicka en helt anonym kärlekshälsning eller ett hejarop till någon som behöver det. Sajten startades som en motvikt till allt näthat som florerar i sociala medier. På sidan finns exempel på kärleksfulla meddelanden, som: ”Tack för att du går din egen väg, trots att den är krokig och brant, lerig och mörk och ibland till och med farlig. Du tvivlar ändå aldrig utan sätter ner foten och börjar vandra. Fler borde våga det.” eller: ”Kram kram kram kram kram kram kram kram kram kram kram kram i all evighet till dig för att du är så bra!”
 • I heart u är en annan internetsida, där du kan beställa ett origamihjärta som skickas anonymt till din mottagare. Tjänsten är gratis.

Av Birgitta Lindvall-Wiik

Foto: Petra Älvstrand

Mer samhällsinnehåll hos allas.se: