Trending: LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsHoroskop

Grattis till Årets kvinnor i Allers 2018

10 jan, 2019 
Allers redaktion
Adelina omgiven av sin familj: pappa Niclas, mamma Linda och systrarna Bea och Louise.
År efter år skriver vi om dem i Allers: alla dessa fantastiska, vanliga och ovanliga kvinnor som gör underverk och hjältedåd i det tysta, i det stora och i det lilla. Här är ett litet urval av dem alla – årets kvinnor i Allers 2018!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Årets tuffing – Viola lockade bedragare i fällan

Den falske läkaren visste inte vad han gav sig in på när han kontaktade Viola Ericsson. Hon trodde helt enkelt inte på att han var överläkare på Karolinska i Stockholm, något han påstod i sina systematiska försök att lura till sig pengar av äldre. I maskopi med polisen gillrade handlingskraftiga Viola en fälla med inspelningsutrustning i hennes hem, vilket ledde till att den 47-årige bluffmakaren kunde identifieras och gripas.

Mannen åtalades för grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri mot 76 personer. De inspelade telefonsamtalen med Viola utgjorde en del av bevismaterialet i rätten.

– Mina två barn och fyra barnbarn är stolta över mig, säger Viola.

Klart att de är, Viola – och det är vi också!

Ann Vinblad, Mia Sundblad och Kerstin Högfeldt har nattvandrat tillsammans i nästan 30 år.
Ann Vinblad, Mia Sundblad och Kerstin Högfeldt har nattvandrat tillsammans i nästan 30 år. Foto: Anna Edlund

Årets vardagshjältar – De sprider lugn på stan

Fredagar och lördagar i närmare 30 års tid har Kerstin Högfeldt, Mia Sundblad och Ann Vinblad nattvandrat för att skapa lugn och trygghet bland Göteborgs unga. De tillhör den ideella organisationen Nattvandrarna Göteborg.

Annons

Det är en insats som kräver en hyllning tycker vi på Allers! Och som uppskattas mycket av de killar och tjejer trion möter i stadens centrum.

Överfallet förändrade Lottens liv.
Överfallet förändrade Lottens liv. Foto: Emilie Aune

Årets överlevare – Lotten fick livet tillbaka

Lotten Widmarks liv tog en mirakulös vändning. Hon var under många år svårt sjuk i anorexi och trodde aldrig att hon skulle bli frisk. Men efter att ha blivit brutalt överfallen i sitt hem och räddad av polis i sista stund vände precis allt. Plötsligt kände Lotten hur hon fått en andra chans i livet! Sakta, sakta tillfrisknade hon och idag lever hon ett harmoniskt liv med jobb, vänner och en ny kärlek!

Anitha var 70 när hon öppnade hotell i Indien. Här med maken Thomas.
Maken Thomas följer ofta med Anitha till Indien, även om han inte stannar där hela vintern. Foto: Tomas Bergman

Årets nystartare – Anitha öppnade hotell i Indien

Det är både modigt och äventyrligt – och en nystart som heter duga! Anitha har alltid älskat att resa och sett stora delar av världen, men det blev till sist Indien som blev hennes andra hem. Här på sitt hotell håller hon yogaklasser, bakar frukostbröd och hjälper gästerna med praktiska bestyr under vinterhalvåret.

Adelina omgiven av sin familj: pappa Niclas, mamma Linda och systrarna Bea och Louise.
Adelina omgiven av sin familj: pappa Niclas, mamma Linda och systrarna Bea och Louise. Foto: Stefan Sandström

Årets glädjespridare – Solstrålen Adelina har 62 000 följare

Adelina är en riktig liten solstråle som sprider glädje både bland sina nära och kära, och på nätet. Den lilla flickan har Downs syndrom, vilket ofta innebär en försenad språkutveckling. Men Adelinas föräldrar började redan i tidig ålder att visa henne tecken för olika ord.

Annons

I dag kan hon över 500 tecken för ord som behövs i vardagen, och dessa delar familjen med sig av på nätet via bloggen Tecken som stöd och Adelinas instagramkonto som har 62 000 följare!

– Adelina sprider otroligt mycket glädje bara genom att vara den hon är, säger mamma Linda Wenthe.

Storasyster Alice är Felicias och övriga familjens hjälte.
Storasyster Alice är Felicias och övriga familjens hjälte. Foto: Emilie Aune

Årets unga hjälte – Alice räddade lillasyster Felicia

Alice är verkligen en riktig liten superhjälte! Bara 9 år gammal räddade hon livet på sin tre år yngre syster Felicia. Tack vare Alices uppmärksamhet och rådighet – och oväntade kunskap om Heimlichmanöver – räddades den lilla flickans liv! Systrarna var ensamma hemma i Kullavik söder om Göteborg när Felicia fick en äppelbit i halsen och höll på att kvävas.

Annons

– Om inte Alice varit så handlingskraftig hade det kunnat gå riktigt illa, säger mamma Jennie Helgesson.

En lärare som Helene önskar man alla barn. För Mohammed är hon en hjälte.
En lärare som Helene önskar man alla barn. För Mohammed är hon en hjälte. Foto: Stefan Lindblom

Årets lärare – Tack vare Helen blev livet så bra!

Det finns många fantastiska lärare runt om i vårt land som gör en enorm insats varje dag med att utbilda och stötta våra barn. En av dem är Helen Allevang i Karlskrona.

En person hon har betytt extra mycket för är Mohammed Eisa, som 7 år gammal kom till Sverige som kvotflykting med sin familj 1993.

25 år senare sökte Mohammed upp sin gamla lärare för att tacka henne för allt stöd under de första åren i Sverige.

Annons

– Det är till stor del Helens förtjänst att det gått så bra för mig som det gjort, säger Mohammed som idag är stadgad trebarnspappa och läser till civilingenjör.

Flora föddes som pojke men är en flicka
Flora har själv valt sitt nya namn. Mamma Johanna och syskonen Oliver och Lova stöttar i vått och torrt. Foto: Petra Isaksson

Årets mamma

Efter en lång kamp för att bli gravid fick Johanna Cardon tre barn på en gång. Ganska snart visade det sig att hon inte alls fått två pojkar och en flicka – utan tvärtom. Och barnet som fått namnet Ramus var egentligen en flicka – Flora. För mamma Johanna är det självklart att hennes dotter ska få vara den hon är.

Annons

– Jag måste dra på mig mitt osynliga bälte med kniv och svärd varje morgon, jag måste vara redo att kämpa. Flora vill ju bara vara en vanlig tjej. Min förhoppning är bara att hon, precis som alla andra barn, ska få vara sig själv och vara lycklig.

Vi kan inte annat än instämma. Klart att Flora ska få vara Flora!

Farah och Mohammad serverar nöjda gäster. Foto: Stefan Lindblom

Årets dotter – Farah anställde sin egen pappa

När Mohammad Melli återhämtat sig efter en hjärtinfarkt 2009 var det svårt att få jobb. Han lyckades hitta en praktikplats i Roffes gatukök i Laholm, men glädjen var kortvarig – gatuköket skulle säljas.

Annons

Då tog dottern Farah ett modigt beslut för att hjälpa sin pappa – hon köpte helt sonika gatuköket och anställde honom! Idag driver hon det framgångsrikt tillsammans med storasyster Zayan och pappa Mohammad.

– Ingen kan vara lyckligare än jag som har en sådan underbar fa- milj. Det mina döttrar har gjort för mig är så stort att det knappt kan beskrivas i ord, säger Mohammad.

Fayme Elmén, känd från Unga mammor i TV3, peppar många med sitt kroppspositiva konto på instagram
Fayme Elmén, känd från Unga mammor i TV3, peppar många med sitt kroppspositiva konto på instagram. Foto: Ucke Matsson

Årets förebild – Fayme visa att vi alla är perfekta

Unga mamman Fayme Elméns rättframma, ärliga och ibland ganska avklädda bilder på Instagram inspirerar och peppar många, och hennes konto har närmare 33 000 följare. Hon vill visa att vi duger precis som vi är:

Annons

–Det stör mig att folk säger ”du är snygg, fast du är tjock”. Kroppar måste få vara som de är!

Vi håller helt med!

Idag föreläser Matilda för blivande sjuksköterskor och läkare.
Idag föreläser Matilda för blivande sjuksköterskor och läkare. Foto: Stefan Lindblom

Årets revansch – Matilda bevisar att allt är möjligt

En gång var Matilda en av psykiatrins mest svårbehandlade patienter som tvångsgipsades för att hon inte skulle skada sig själv. Idag är hon en flitigt anlitad föreläsare och handledare för blivande läkare och sjuksköterskor.

Matilda föddes blind på grund av en ögonsjukdom, men fick efterhand tillbaka delar av synen. Sjukdomen gjorde att föräldrarna och läkarna missade att hon även hade högfungerande autism och adhd. I tonåren förvärrades Matildas psykiska besvär och hon slussades mellan hvb-hem och barnpsyk, och senare mellan vuxenpsykiatri och rättsspsyk. Vändpunkten kom när hon förflyttades till rättspsykiatrin i Sundsvall, med en annan vårdmodell.

Annons

– Personalen där såg den lilla rädda flickan Matilda och inte en mängd dåliga beteen- den. Nu fick jag för första gången också medicinera för min adhd och det innebar en enorm förbättring.

Idag har Matilda utbildat sig på folkhögskola, flyttat till egen lägenhet, jobbat med media och startat eget företag som föreläsare.

Din livsresa visar att allt är möjligt, Matilda!

Flera gånger i veckan är Ann-Ki ute och städar på Lunds gator.
Flera gånger i veckan är Ann-Ki ute och städar på Lunds gator. Foto: Linus Kandefeldt

Årets miljökämpe – Ann-Ki är Lunds egen miljömormor

Ann-Kristin ”Ann-Ki” Pivén har haft ett miljöengagemang hela livet, men för några år sedan tog det fart rejält. Efter att ha mist sin make började hon gå många och långa promenader i Lund. Då såg hon hur många fimpar det låg överallt och be- stämde sig för att göra något åt det. Hon ställde ut egentillverkade askkoppar på stan och är ute flera gånger i veckan för att städa på gatorna.

Ann-Ki har även sytt upp och delat ut tygkassar utanför matbutiker samt spridit information vid offentliga evenemang. Inspirerande, Ann-Ki!

Av Redaktionen

Läs också:

Johanna: Min dotter ska alltid få vara sig själv

Matilda: Jag var tvångsvårdad på psyket

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons