Greta Thunberg blir ambassadör för Min Stora Dag

greta thunberg

Greta Thunberg blir nu ambassadör för Min stora dag.

Foto:Magnus Ragnvid

Greta Thunberg har länge engagerat sig i välgörenhetsorganisationen Min Stora Dag som uppfyller önskningar och sprider livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser. Nu tar hon nästa kliv genom att bli officiell ambassadör för organisationen.

– Jag känner mig väldigt hedrad och väldigt glad att bli ambassadör för Min Stora Dag. För mig betyder det väldigt mycket eftersom jag tycker det är viktigt att bry sig om den kamp som många barn och unga med allvarliga sjukdomar och diagnoser utkämpar varje dag i det tysta, säger Greta Thunberg.

Hör Greta berätta om rollen som ambassadör
2:42

Efter reklamen: Hör Greta berätta om rollen som ambassadör

(2:42)

Slå på ljud

Greta har själv diagnosen asperger, en form av autism, och vill att hennes öppenhet kring detta ska kunna stötta de barn och familjer som känner sig vilsna kring vad det innebär för vardagen och livet.

– Jag önskar att fler var öppna med sina diagnoser eller det man går igenom eller har gått igenom, för jag tror det kan vara ovärderligt för väldigt många som går igenom liknande situationer. Om jag som yngre med allt det jag gick igenom hade haft några slags förebilder eller folk som var öppna med det, så hade jag förmodligen mått mycket bättre och haft det mycket lättare att ta mig ur det, ta mig igenom det. Så det hoppas jag att jag på något sätt kan bidra med, säger hon.

Viktigt att göra skillnad

Under åren har Greta följt Min Stora Dags arbete och själv varit med och gjort skillnad.

Detta är autism – 7 vanliga symtom hos barn som får diagnosen

Min Stora Dag har varit väldigt hjälpsamma för barn med sjukdomar och diagnoser. De har lyckats förgylla väldigt många barns liv. Jag är glad över att det finns sådana som hjälper till med det och som fyller den otroligt viktiga funktionen i samhället, säger Greta Thunberg. Greta berättar att hon har samarbetat med Min Stora Dag förut.

Om Min Stora Dag

Min Stora Dag uppfyller önskningar och ger livsviktig glädje till barn med allvarliga sjukdomar och diagnoser.

Min Stora Dag vill att alla de 200 000 barn i Sverige som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser ska få en glädjefylld paus från en vardag som präglas av mediciner och behandlingar.

Vill du ge en gåva? Swisha till 900 51 33.

– Jag har till exempel varit med under projektet Hela Spektrat och i YouTube-serien Min Stora Dag med vänner. Jag har även åkt till sjukhus och delat ut julklappar. Jag ser fram emot att göra fler saker i framtiden, säger Greta. Min Stora Dags fokus på att ge glädje och motivation till barn som kämpar är något som Greta Thunberg vill lyfta lite extra.

Livsglädjen är viktig för att bli frisk

– För barn som har diagnoser eller sjukdomar så krävs det mer än bara mediciner för att man ska bli frisk. Man behöver den här glädjen som är livsviktig, för man behöver känna meningsfullhet helt enkelt. Annars blir det ju bara värre, då mår man inte bättre. Jag hoppas att jag kan bidra med hjälp av min plattform, att på något sätt skänka livsviktig glädje till barn som behöver det och att helt enkelt göra det jag kan utifrån mitt perspektiv, säger Greta Thunberg.

Både Greta Thunberg och Min Stora Dag är väldigt glada över att samarbetet nu blir officiellt.

– Vårt samarbete med Greta är stort och betydelsefullt på så många plan. Hennes öppenhet kring sina egna erfarenheter och vad det innebär att vara ung och leva med en diagnos – både det svåra men också alla möjligheter – kommer stärka många i vår målgrupp, säger Jennifer McShane generalsekreterare på Min Stora Dag

– Greta är en viktig röst för den nya generationen och vi är otroligt stolta över att välkomna henne till Min Stora Dag, säger Jennifer.