Greta Thunberg har nått New York – här är världens reaktioner

Två veckor till havs är över. Greta Thunberg har anlänt till New York – och på plats möttes hon av applåder och jubel. Här är ett axplock av alla de hyllningar som strömmat in på sociala medier den senaste tiden.

Den 14 augusti påbörjade Greta Thunberg med besättning sin resa till USA. De utgick från engelska Plymouth och två veckor senare nådde de sitt slutmål – Manhattan, New York.

Anledningen till att Greta tagit sig över Atlanten med båt är för att hon ska delta i FN:s klimattoppmöte i New York och klimatkonferensen COP25 i Chile. Med tanke på flygets påverkan på miljön var det färdmedlet aldrig ett alternativ, och efter att ha diskuterat olika alternativ tackade hon slutligen ja till möjligheten att följa med tävlingssegelbåten Malizia II.

Väl på plats i New York välkomnades Greta av ett stort pressuppbåd och hundratals åskådare. Däribland den 14-åriga amerikanska klimataktivisten Alexandria Villaseñor.

– Det här är väldigt överväldigande. Marken skakar fortfarande. Men jag vill tacka alla som är här och alla som är involverade i klimatkampen. Det här är en kamp över gränser och kontinenter, sa Greta Thunberg på presskonferensen som hölls kort efter hennes ankomst.

Piken till Donald Trump

På plats i New York valde Greta att ge en känga till Donald Trump – något som fått stort utrymme i medier världen över. Det var när 16-åringen fick frågan om hon hade något budskap till amerikanerna som hon direkt riktade sig till den amerikanska presidenten och sa:

– Mitt budskap till Donald Trump är att lyssna på vetenskapen, men det gör han uppenbarligen inte. Om ingen annan har lyckats övertala honom om klimatkrisen och brådskan så kommer nog inte jag heller kunna göra det.

Greta Thunberg hyllas på sociala medier

Förutom att medier runt om i världen har rapporterat om Gretas resa över Atlanten har flera tunga profiler uppmärksammat henne i sociala medier. Däribland New Yorks borgmästare Bill de Blasio som twittrat:

”16-åriga Greta Thunberg har visat mer klimat-ledarskap under en segling än vad hela Trump-administrationen har gjort sedan den tillträdde. Den här generationen kommer aldrig att känna till en värld utan klimatkris. De visar oss hur mod ser ut. Välkommen till New York, Greta.”

Även Portugals före detta premiärminister och numera FN:s generalsekreterare, António Guterres, hyllade Greta på Twitter:

”Välkommen till New York Greta Thunberg! Den beslutsamhet och uthållighet som du har visat under din resa kommer att inge mod till oss alla i nästa månads Climate Action Summit. Vi måste uppfylla kraven från människor runt om i världen och hantera den globala klimatkrisen.”

Centerparites ledare, Annie Lööf och UNICEF, har också uppmärksammat Greta på sociala medier. Här följer några av alla de hyllningar som strömmat in den senaste tiden:

Foto: Andrew Kelly/TT