Greta Thunberg hyllas för inlägget om sin diagnos

Greta Thunberg är stolt över att vara "annorlunda" och menar att hennes Asperger-diagnos är en superkraft. Nu hyllas hon för sitt starka inlägg.

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har valt att vara öppen med att hon har Aspergers syndrom, en form av autism som påverkar samspelet med andra människor och som bland annat gör det lättare att fokusera på sådant som intresserar en. I Gretas fall är det klimatkrisen som blivit hennes hjärtefråga.

Öppenheten kring diagnosen har dock gett kritikerna ammunition för att håna henne – något Greta bemötte i ett instamgraminlägg som publicerades i helgen.

”När hatarna ger sig på ditt utseende och att du är annorlunda betyder det att de inte har något annat att ta till. Då vet du att du vinner!” skriver hon.

”Jag har Aspergers syndrom och det betyder att jag ibland är lite annorlunda än normen. Och under rätt förutsättningar är det en superkraft att vara annorlunda.”

Har funnit mening

Greta skriver också att hennes diagnos tidigare har begränsat henne, tills hon lärde sig hur hon skulle använda den.

”Innan jag började skolstrejka hade jag ingen energi, inga vänner och jag pratade inte med någon. Jag bara satt ensam hemma, med en ätstörning. Allt det där är borta nu, eftersom jag funnit en mening, i en värld som ibland känns meningslös för så många människor”, skriver Greta.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

When haters go after your looks and differences, it means they have nowhere left to go. And then you know you’re winning! I have Asperger’s syndrome and that means I’m sometimes a bit different from the norm. And – given the right circumstances – being different is a superpower. I’m not public about my diagnosis to ”hide” behind it, but because I know many ignorant people still see it as an ”illness”, or something negative. And believe me, my diagnosis has limited me before. Before I started school striking I had no energy, no friends and I didn’t speak to anyone. I just sat alone at home, with an eating disorder. All of that is gone now, since I have found a meaning, in a world that sometimes seems meaningless to so many people. #aspiepower #neurodiverse #npf

Ett inlägg delat av Greta Thunberg (@gretathunberg) 31 Aug 2019 kl. 3:01 PDT

Greta på plats i New York

Greta Thunberg anlände förra veckan till New York, efter en två veckor lång seglats över Atlanten. I New York ska hon bland annat medverka vid FN:s klimattoppmöte.

Vid ankomsten möttes Greta av hundratals människor som ville välkomna henne till USA, samt ett stort pressuppbåd.

– Det här är väldigt överväldigande. Marken skakar fortfarande. Men jag vill tacka alla som är här och alla som är involverade i klimatkampen. Det här är en kamp över gränser och kontinenter, sa Greta Thunberg på presskonferensen som hölls kort efter hennes ankomst.

Av Malin Karlberg/Femina.se