Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisMidsommarCamping

Greta Thunberg hyllas för inlägget om sin diagnos

02 sep, 2019 
Malin Karlberg
Greta Thunberg är stolt över att vara "annorlunda" och menar att hennes Asperger-diagnos är en superkraft. Nu hyllas hon för sitt starka inlägg.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har valt att vara öppen med att hon har Aspergers syndrom, en form av autism som påverkar samspelet med andra människor och som bland annat gör det lättare att fokusera på sådant som intresserar en. I Gretas fall är det klimatkrisen som blivit hennes hjärtefråga.

Öppenheten kring diagnosen har dock gett kritikerna ammunition för att håna henne – något Greta bemötte i ett instamgraminlägg som publicerades i helgen.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

”När hatarna ger sig på ditt utseende och att du är annorlunda betyder det att de inte har något annat att ta till. Då vet du att du vinner!” skriver hon.

”Jag har Aspergers syndrom och det betyder att jag ibland är lite annorlunda än normen. Och under rätt förutsättningar är det en superkraft att vara annorlunda.”

Har funnit mening

Greta skriver också att hennes diagnos tidigare har begränsat henne, tills hon lärde sig hur hon skulle använda den.

”Innan jag började skolstrejka hade jag ingen energi, inga vänner och jag pratade inte med någon. Jag bara satt ensam hemma, med en ätstörning. Allt det där är borta nu, eftersom jag funnit en mening, i en värld som ibland känns meningslös för så många människor”, skriver Greta.

Annons

Greta på plats i New York

Greta Thunberg anlände förra veckan till New York, efter en två veckor lång seglats över Atlanten. I New York ska hon bland annat medverka vid FN:s klimattoppmöte.

Vid ankomsten möttes Greta av hundratals människor som ville välkomna henne till USA, samt ett stort pressuppbåd.

– Det här är väldigt överväldigande. Marken skakar fortfarande. Men jag vill tacka alla som är här och alla som är involverade i klimatkampen. Det här är en kamp över gränser och kontinenter, sa Greta Thunberg på presskonferensen som hölls kort efter hennes ankomst.

Av Malin Karlberg/Femina.se

Annons