Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Greta Thunberg pikar politikerna när hon nobbar miljöpris

30 okt, 2019 
Redaktionen
Greta Thunberg tackar nej till att ta emot ett miljöpris från Nordiska rådet – och hon är inte nådig i kritiken mot politikerna som ville ge henne priset.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under Nordiska rådets årliga sammanträde i Stockholm har klimataktivisten Greta Thunberg tilldelats Nordiska rådets miljöpris – ett pris som hon väljer att nobba. På Instagram berättar hon varför och passar också på att kritisera de nordiska länderna.

Greta Thunberg befinner sig just nu i Kalifornien som en del av sin genomresa i USA för att ta del i olika miljömöten och demonstrationer. Därifrån la hon upp ett inlägg på Instagram där hon tackar för äran att ha fått priset, men att hon väljer att tacka nej.

Därför tackar Greta Thunberg nej till miljöpriset

”Jag vill tacka Nordiska rådet för det här priset. Det är en stor ära. Men klimatet behöver inte fler priser. Vad vi behöver är att politiker och andra makthavare börjar lyssna på den aktuella forskningen”, skriver hon på Instagram.

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Greta Thunberg passar också på att ge politikerna som gett henne priset en känga. I inlägget på Instagram skriver hon att de nordiska länderna har ett fantastiskt rykte runtom i världen när det kommer till miljö- och klimatfrågor, men att det inte stämmer överens med sanningen.

Annons

”Det förekommer en hel del skryt om det här. Det saknas inte vackra ord. Men när det kommer till faktiska utsläpp och våra ekologiska avtryck per person – om vi räknar med vår konsumtion, vår import samt flyg och frakt – så är det en helt annan historia”.

”Vi lever som om vi hade fyra jordklot”

Hon skriver att vi i Sverige, enligt Världsnaturfonden, lever som om vi hade fyra jordklot och att samma sak gäller för de övriga nordiska länderna. I Norge har man just gett tillstånd att leta efter nya olje- och naturgaskällor samtidigt som man just har öppnat ett nytt gasfält som kommer att ge naturgas i ytterligare 50 år.

Skillnaden mellan den politik som de nordiska politikerna driver och det som enligt forskarna krävs för att vi ska kunna begränsa den globala temperaturhöjningen till 1,5 eller 2 grader är enorm, menar Greta Thunberg.

”Parisavtalet som alla nordiska länder har skrivit under på baseras på länders olika ekonomiska förutsättningar, vilket betyder att de rikare länderna måste visa vägen. Vi hör till de länder som har möjlighet att göra mest, men fortfarande gör våra länder knappt någonting”, fortsätter Greta Thunbergs kritik.

Annons

Hon avslutar med att skriva att hon inte tänker ta emot något miljöpris från Nordiska rådet förrän politikerna börjar agera på ett sätt som gör att klimatmålen kan uppnås.

Nordiska rådets miljöpris som uppgår till 500 000 kronor delades ut i Konserthuset i Stockholm och Greta Thunberg som själv är i USA var inte där. I hennes ställe var klimataktivisterna Sofia Axelsson och Isabelle Axelsson där och framförde Greta Thunbergs besked om att inte ta emot priset och läste upp ett tal från henne.

– Det hade varit väldigt konstigt att ta emot priset från statsministrar när det är dem som vi strejkar mot, sa Isabelle Axelsson till Dagens Nyheter efter utdelningen.

Av Anna-Lena Pettersson/Baaam.se 

Foto: Jennifer Gauthier/TT

Annons