Lästips:LäsarberättelserVirkaOdlingTrädgårdHusmorstipsLoppis & antiktSpartips

Därför är den inplastade gurkan mest miljövänlig

28 jan, 2022 
Louise Werner
Tvärtom mot vad man kan tro så är den inplastade gurkan mest miljövänlig i det långa loppet.
Tvärtemot vad man som konsument många gånger tror, så är inplastad mat ofta bättre för miljön. En inplastad gurka kan hålla i flera veckor, medan en utan plast troligen hade fått kastas redan efter några dagar.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med tanke på att cirka en tredjedel av all mat som produceras i världen slängs, är det ett steg mot mindre matsvinn att köpa inplastad gurka. Matsvinn är väldigt dåligt för miljön eftersom det innebär att man använder mycket resurser för att producera maten. Om maten sedan slängs så har man använt alla resurser i onödan, säger Katrin Molina - Besch, forskare i förpackningslogistik på LTH Lund.

Plastförpackningar ger ökad hållbarhet

Plastförpackningar som gör att maten håller bättre kan alltså ses som ett steg i rätt riktning mot en värld med mindre matsvinn.

En förpacknings främsta uppgift är ju att skydda själva produkten från fukt, syre, mikroorganismer och annan yttre påverkan som kan förstöra produkten. Utöver det ska förpackningen också hålla för transport och förvaring, ge information om innehållet samt marknadsföra själva produkten.

Hur ska man då tänka om man som konsument vill bidra till en bättre miljö, men ändå köpa mat som håller länge?

Annons

– Man kan försöka välja produkter som har så lite material som möjligt i förpackningen, säger Katrin Molina - Besch. Har man möjlighet att köpa närodlat och oförpackat, är det såklart ett väldigt bra alternativ, förutsatt att man hinner äta upp maten och inte behöver slänga den efter några dagar.

10 saker du kan göra för klimatet redan i dagBrand logo
10 saker du kan göra för klimatet redan i dag

Trendiga förpackningar

I framtiden kommer vi troligen få se mer förpackningar som är gjorda av alternativ till plast.

Forskarna arbetar på att försöka hitta alternativ till plasten. Kanske någon form av bioplast eller kartongmaterial med barriär.

I de fall där plast används sparsamt och fyller en funktion genom att bevara produktens hållbarhet, är det bra säger Katrin, men i de fall där plasten endast fyller en funktion i att se snygg ut och marknadsföra varan, är det givetvis mindre bra ur miljösynpunkt.

Trenden med återanvändning är en annan stor trend under utveckling och Katrin tror att det finns mycket potential inom exempelvis industrin för take away mat här.

– Om företag lyckas skapa ett retursystem för att exempelvis återanvända take away plastboxar i en stad, hade det kunnat spara mycket avfall utan att det behöver leda till högre energiförbrukning och kostnader.

Annons