Lästips:LäsarberättelserVirkaTrädgårdHusmorstipsLoppisSemester i SverigeCampingAllsång på skansenBoktips

Här premiärvisas dokumentären om Greta Thunberg

29 jul, 2020 
ANAÏS GONZÁLEZ CRUZ
I år släpps dokumentären Greta på bio, en film om miljökämpen Greta Thunberg. Men innan dess ska den premiärvisas i ett mycket prestigefyllt sammanhang.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Den unga klimataktivisten Greta Thunberg har uppmärksammats världen över för sin modiga klimatkamp. Tidigare i vår prydde hon omslaget på den berömda amerikanska tidningen Rolling Stone, och hon är också aktuell i en ny reportagebok där hon följts av Dagens Nyheter.

I juni hade även Gretas sommarprat premiär i P1, vilket gjorde henne till den yngsta sommarprataren någonsin.

Greta Thunberg gästar Skavlan i SVTBrand logo
Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT

Över en miljon lyssnade på Greta Thunbergs sommarprat

Enligt Sveriges Radio lockade sändningen rekordpublik – över en miljon svenskar lyssnade nämligen på 17-åringens program när det sändes live på midsommardagen:

– Det är en underbar känsla att tänka på att över en miljon svenskar lyssnade live på Sommarpremiären i lördags. Greta Thunbergs Sommar är ett strålande program på alla sätt, men samtidigt också krävande med ett tufft budskap. Jag kan bara föreställa mig alla samtal detta program sätter igång bland människor, säger Sveriges Radios programchef Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

Annons

“Det är fantastiskt”

Förutom otaliga intervjuer, tidningsomslag och publika tal medverkar Greta Thunberg även i en ny dokumentärfilm. I Greta, som filmats av dokumentärfilmaren Nathan Grossman, får vi följa Gretas uppmärksammade klimatkamp från den allra första dagen som hon strejkade utanför riksdagen 2018.

Filmen ska släppas på bio under 2020, men innan dess ska den premiärvisas i ett minst sagt prestigefyllt sammanhang. Världspremiären äger nämligen rum på filmfestivalen i Venedig, som går av stapeln i september – trots coronapandemin:

– Det är fantastiskt, förstås, det var svårt att komma med, nu när alla andra festivaler som Cannes blev inställda, säger Cecilia Nessen, en av filmproducenterna, till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Det är extra lämpligt att filmen har premiär just i Venedig. Det är ju en av de platser som drabbas extra hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart.

Filmfestivalen i Venedig pågår mellan den 2-12 september 2020.

Foto: Mattias Osterlund / TT

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Annons