Här premiärvisas dokumentären om Greta Thunberg

Foto: Mattias Osterlund / TT

I år släpps dokumentären Greta på bio, en film om miljökämpen Greta Thunberg. Men innan dess ska den premiärvisas i ett mycket prestigefyllt sammanhang.

Den unga klimataktivisten Greta Thunberg har uppmärksammats världen över för sin modiga klimatkamp. Tidigare i vår prydde hon omslaget på den berömda amerikanska tidningen Rolling Stone, och hon är också aktuell i en ny reportagebok där hon följts av Dagens Nyheter.

I juni hade även Gretas sommarprat premiär i P1, vilket gjorde henne till den yngsta sommarprataren någonsin.

Greta Thunberg gästar Skavlan i SVT
Slå på ljud

Över en miljon lyssnade på Greta Thunbergs sommarprat

Enligt Sveriges Radio lockade sändningen rekordpublik – över en miljon svenskar lyssnade nämligen på 17-åringens program när det sändes live på midsommardagen:

– Det är en underbar känsla att tänka på att över en miljon svenskar lyssnade live på Sommarpremiären i lördags. Greta Thunbergs Sommar är ett strålande program på alla sätt, men samtidigt också krävande med ett tufft budskap. Jag kan bara föreställa mig alla samtal detta program sätter igång bland människor, säger Sveriges Radios programchef Bibi Rödöö i ett pressmeddelande.

“Det är fantastiskt”

Förutom otaliga intervjuer, tidningsomslag och publika tal medverkar Greta Thunberg även i en ny dokumentärfilm. I Greta, som filmats av dokumentärfilmaren Nathan Grossman, får vi följa Gretas uppmärksammade klimatkamp från den allra första dagen som hon strejkade utanför riksdagen 2018.

Filmen ska släppas på bio under 2020, men innan dess ska den premiärvisas i ett minst sagt prestigefyllt sammanhang. Världspremiären äger nämligen rum på filmfestivalen i Venedig, som går av stapeln i september – trots coronapandemin:

– Det är fantastiskt, förstås, det var svårt att komma med, nu när alla andra festivaler som Cannes blev inställda, säger Cecilia Nessen, en av filmproducenterna, till Aftonbladet.

Hon fortsätter:

– Det är extra lämpligt att filmen har premiär just i Venedig. Det är ju en av de platser som drabbas extra hårt om vi inte tar tag i klimatfrågan omedelbart.

Filmfestivalen i Venedig pågår mellan den 2-12 september 2020.

Foto: Mattias Osterlund / TT

Årets sommarpratare i P1 – här är hela listan 2020
Quiz: Greta Thunberg – vad vet du om klimataktivisten?